Notícies

9 de març 2014

Llarga vida al sector bio català

El sector ecològic català tanca el 2013 amb xifres rècord

Amb un augment del 20% dels agricultors i ramaders i 152 milions d’euros de

facturació (un 14% més en relació al 2012), el sector ecològic marca una tendència clara al creixement, fet que ha animat el Govern a impulsar el nou Programa de foment de la producció ecològica a Catalunya.

L'Origen_Hortanic1

Camp de calçots d’Hortànic

L’ecològic té el mèrit de ser un dels sectors que està demostrant que desafiar i esquivar la crisi és possible: malgrat el context econòmic advers, el sector manté un creixement notable des de fa anys i, segons el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha multiplicat per gairebé onze la superficie certificada i per cinc el nombre d’empreses relacionades amb la transformació i distribució d’aliments ecològics.

“Les dades indiquen que tenim un sector ecològic que ofereix una gran oportunitat de negoci i un ampli ventall de sortides professionals, de manera que és important continuar invertint esforços en aquest sector”, ha afirmat Pelegrí durant la presentació de l’Observatori de l’Agricultura i l’Alimentació Ecològica i de les dades de producció ecològica a Catalunya corresponents a l’any 2013, on ha aprofitat per anunciar que el Govern català i el Departament d’Agricultura elaboraran i aplicaran un programa d’actuació nou a partir de l’any que ve.

Segons ha explicat el conseller, gairebé totes les activitats industrials ecològiques catalanes representen entre el 10% i el 20% del total de l’Estat espanyol, dades que evidencien la força del sector ecològic català al conjunt de l’Estat. A més, el president del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPE), Daniel Valls, ha explicat que les activitats industrials relacionades amb el sector ecològic han crescut un 13% en el darrer any, i ha destacat l’augment del nombre d’explotacions ramaderes dedicades a l’avicultura d’ous (un 64,29% més), a l’equí (un 30,23% més) i les activitats de fabricació i envasament d’olis, que han crescut un 22,45%.

La xarxa Slow Food Catalunya Km 0 suma setze restaurants nous i s’estén especialment a Tarragona

Des del gener d’enguany, setze restaurants s’han unit a la família Slow Food Catalunya Km 0, una xarxa ecogastronòmica sense ànim de lucre que defensa una alimentació “bona, neta i justa”, és a dir, de temporada, de proximitat i de cultiu ecològic.

Amb la incorporació d’aquests últims, ja són quaranta-sis els restaurants que formen la xarxa i que s’estenen a bona part del territori català:

Casamar (Llafranc), Ca la Maria (Llagostera), Pez Colorao (Lloret)

  • El Vallès: Tarambana (Cardedeu), Can Major (Montmeló), Cap i cua (Cerdanyola del Vallès), Capritx (Terrassa)
  • Barcelonès: Allium (Barcelona), Casa Nostra (Corbera de Llobregat), Cinc Sentits (Barcelona), El Filete Ruso (Barcelona), El gat blau (Barcelona), Fastvínic (Barcelona), Lluerna (Santa Coloma de Gramenet), Mam i Teca (Barcelona), Monvínic (Barcelona), Rasputin (Barcelona), Espai Bo i Sa (Barcelona), Rasoterra (Barcelona), El diván de los sentidos (Cornellà de Llobregat), Ona nuit (El Prat de Llobregat), Somorrostro (Barcelona)
  • Garraf: Cal Saldoni (Sant Pau d’Ordal), La Nansa (Sitges), La Salseta (Sitges)
  • Tarragona: Art (L’Espluga de Francolí), Selmellà (El Pont d’Armentera), Quinta Forca (Nulles), Arididam (Monferri), Lola Tapas y Platillos (Tarragona), La Grava (El Morell), El Llagut (Tarragona)
  • Priorat: Quinoa (Falset)
  • Els restaurants marcats en aquest color són els que s’han afegit recentment a la xarxa
    PUBLICITAT

    tornar  —  amunt

    A ETSTV pots veure conferències inèdites sobre alimentació i salut: anèmia, càncer, dolor crònic, migranyes, salut hormonal femenina, com aprimar-se, hipotiroïdisme, etc.