Augmenta la vitalitat de la teva dieta

1. Inclou en els teus àpats una bona amanida crua amb ingredients de localitat i a ser possible de procedència ecològica i amb germinats i picles.

2. Condimenta els aliments amb sal marina rica en oligoelements, en comptes de sal refinada que a més de contenir només clorur de sodi actua com un inhibidor enzimàtic.

3. Si menges pa, que sigui amb llevat mare ja que conté quantitats abundants de vitamines, minerals i oligoelements que estimulen l’activitat enzimàtica en els intestins.

4. Condimenta els plats amb salsa de soja o tamari, l’agent enzimàtic més antic que existeix. Les seves propietats activadores de la digestió es coneixen a l’Àsia des de fa milers d’anys.

La història de la vida sobre la terra només té sentit si tenim en compte els enzims, aquests petits nutrients que han format part activa de l’evolució de la vida. Des de la cèl·lula més primitiva, que deu la seva existència a la presència dels enzims, fins a les plantes, que han pogut alliberar oxigen a partir del diòxid de carboni de l’aire i d’altres substàncies gràcies als enzims.

En el nostre organisme, cada segon de la vida hi ha més de 3.000 enzims diferents identificats més d’altres encara per descobrir que participen a unes velocitats vertiginoses en el procés de canviar i renovar tot el necessari per a mantenir-nos vius. Aquests petits nutrients no són més que proteïnes formades per cadenes molt específiques d’aminoàcids. Gràcies a

ells podem transformar una matèria en una altra: la llet en formatge, el most en vi, l’ordi en cervesa o la massa en pa. Pel que fa al nostre organisme hi

Sopa miso amb algues i verdures

 

conviuen una gran quantitat d’enzims que són crucials per dur a terme totes les reaccions bioquímiques: la digestió dels aliments, l’estimulació del cervell, el subministrament d’energia a les cèl·lules, la reparació dels teixits, òrgans i cèl·lules… Encara que disposéssim de suficients vitamines, minerals, aigua i d’altres nutrients, la vida, en la forma que coneixem, no seria possible sense la presència dels enzims.

Tipus d’enzims

Trobem enzims digestius i enzims metabòlics. Els primers s’encarreguen de descompondre les partícules dels aliments per poder ser emmagatzemats correctament i utilitzats per l’organisme. Entre els enzims digestius trobem l’amilasa, encarregada de trencar les molècules d’hidrats de carboni; la lactasa, que descompon el sucre de la llet, la lactosa; la proteasa, que s’encarrega de trencar les proteïnes; o la lipasa, que contribueix a la digestió dels greixos.

Els enzims metabòlics són els encarregats de construir l’organisme a partir dels nutrients emmagatzemats i es troben a la sang, òrgans i teixits on compleixen funcions específiques. Per exemple, hi ha enzims que participen en la cicatrització de ferides, d’altres que participen en la respiració facilitant l’eliminació de diòxid de carboni dels pulmons, d’altres ajuden als ronyons, fetge, pulmons, pell i colon a eliminar les toxines de l’organisme i n’hi que participen en la construcció de nous teixits, noves cèl·lules, nous, ossos…Dins d’aquest grup destaquen l’enzim superòxid dismutasa (SOD), un potent antioxidant que protegeix les cèl·lules dels radicals lliures, i la catalasa, encarregada de degradar el peròxid d’hidrogen, un producte metabòlic de deixalla i allibera oxigen perquè sigui utilitzat per l’organisme.

 

Més enzims a la dieta

Desafortunadament, avui en dia estem acostumats a menjar aliments desvitalitzats, sense enzims i, per tant, desproveïts de vida! Mengem més aliments comestibles, aliments que omplen l’estómac però que realment no nodreixen afavorint a l’aparició de desequilibris orgànics com són: males digestions, problemes de sobrepès…. Tot i que el cos fabrica enzims és important poder-los obtenir a partir de l’alimentació. Existeixen molt bones fonts d’enzims com són les fruites, verdures, els germinats, el tempeh i altres aliments fermentats com el miso, el tamari, els picles (verdures fermentades), el pa amb llevat mare…Tot i això hem de tenir en compte que aquests petits nutrients són extremadament sensibles a la calor, per tant hem de procurar que una part de la dieta estigui formada per aliments crus o aliments fermentats com hem dit anteriorment. Una altra manera d’obtenir els enzims és a través d’una bona complementació com és el cas de la papaïna, enzim provinent de la fruita de la papaia, o la bromelaïna, provinent de la pinya, tots dos enzims proteolítiques que s’utilitzen per millorar la digestió. També trobem bones fonts d’enzims en els verds d’alfals i l’herba de blat que afavoreixen una bona salut digestiva i a més aporten una gran riquesa en nutrients essencials. Segons l’efecte que vulguem obtenir la complementació amb enzims es recomanarà després dels menjars, en el cas de voler optimitzar la digestió, o fora dels àpats si volem obtenir una acció més antiinflamatòria o millorar casos d’al·lèrgies, per posar algun exemple. En qualsevol cas, sempre recomano que ho consulteu al vostre professional de la salut.

Font:

Recetas nutritivas que curan, Phyllis A. Tickle, Editorial Oceano-Ambar

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic