cancer

En el tractament integratiu del pacient oncològic, l’alimentació és un factor modificable i que de ben segur que ajuda. En qualsevol cas, s’ha de tenir en compte que el càncer és una malaltia complexa i multifactorial. Per tant, és molt important posar-se en mans d’un nutricionista per valorar l’estat concret de la persona i fer un tractament personalitzat.

La quimioteràpia té per objectiu matar les cèl·lules canceroses, però, de retruc, també destrueix altres cèl·lules que estan en desenvolupament, com mucoses, teixits, cèl·lules productores d’eritropoetina (que  generen glòbuls vermells). En conseqüència, doncs, apareixen els coneguts efectes secundaris.

Efectes secundaris que afecten l’alimentació

A continuació, mencionem els efectes secundaris més comuns, cosa que no vol dir que s’hagin de tenir tots. Depèn del tipus de càncer, de la part del cos afectada, del tipus de tractament i de la duració d’aquest:

  • Disminució de la gana (anorèxia): És aconsellable fer més menjades de poca quantitat i menjar sempre que es tingui gana. Els germinats de fenigrec ajuden a obrir la gana abans dels àpats.
  • Alteració de les papil·les gustatives: L’oncòloga i xef Rebecca Katz recomana afegir oli d’oliva en cas de regust metàl·lic; de llimona si es nota un regust massa dolç, massa salat o encartonat, i xarop d’auró si és massa amarg.
  • Anèmia: L’espirulina, la remolatxa i els germinats d’alfals seran de gran ajut.
  • Sequedat de mucoses bucals: Fer esbandides amb oli verge de sèsam.
  • Llagues, problemes dentals o gingivals, dificultat per empassar: Els liquats o cremes de verdures seran més fàcils de menjar.
  • Vòmits: Gingebre.
  • Diarrea o restrenyiment: En cas de diarrea, poma o pastanaga ratllada oxidada i llimona. Si hi ha restrenyiment, mucílags de lli.
  • Debilitament i fatiga: Ginseng

verdures-730

Alimentació durant la quimioteràpia

A la guia ABC anticàncer de l’ETS, trobareu el punt de partida d’aliments que s’haurien d’eliminar o evitar al màxim possible del dia a dia com els sucres, els processats, els lactis, els embotits i carn processada, la sal refinada o l’alcohol. Per altra banda, hi ha els aliments que sí que hem de potenciar: una base d’hortalisses que ens aportaran micronutrients i fitoquímics (especialment les crucíferes, all i ceba, pastanaga i api); fruita (sobretot fruits del bosc, magrana i alvocat), algues (excepte clorel·la) i certes espècies (cúrcuma i gingebre).

S’ha de vigilar més que mai la qualitat dels aliments i les tècniques culinàries. Hem de prioritzar, tant com puguem, que siguin ecològics per no intoxicar el cos amb pesticides i altres fitosanitaris. Les tècniques culinàries també són importants. Ens decantarem per coccions suaus: vapor, bullit o planxa. En general, triarem aliments i coccions fàcils de pair.

Atès el procés de debilitament de l’organisme, la pèrdua de gana i les nàusees, l’objectiu principal serà ingerir aliments encaminats a:

  • Recuperar energia.
  • Reconstruir teixits.
  • Incrementar defenses.
  • Desinflamar l’organisme.

És molt important assegurar la proteïna, ja que l’anorèxia i la ràpida sensació de sacietat fa que molt sovint hi hagi una desnutrició proteica i, per tant, quedi afectada la reconstrucció de teixits. Són bones opcions el peix salvatge (si és blau, petit), ous o llegums. Si es menja carn, hauria de ser ecològica i evitar la vermella. Si cal, es pot valorar prendre concentrats proteics de qualitat com espirulina, cànem, pèsol o llavor de gira-sol.

  • Aliments rics en antioxidants: fruits vermells i de color lilós (nabius, móres, maduixes o gerds). El te verd japonès, a més de ser un antioxidant potent, conté una gran quantitat de polifenols que inhibeixen la formació de nous vasos sanguinis (angiogènesi) que irriguen i nodreixen la massa tumoral. S’ha d’infusionar deu minuts.
  • Aliments antiinflamatoris: omega-3 (peix blau petit i llavors de lli ), cúrcuma (amb un polsim de pebre negre), gingebre o oli de coco verge.

També són molt interessants certs aliments que afavoreixen la mort de cèl·lules tumorals (apoptosi) com l’alvocat, la magrana, el bròquil, l’api, el julivert i els fruits vermells.

Per altra banda, cal evitar aliments molt calents, irritants de la mucosa digestiva (com el cafè i els picants forts). Una fruita desaconsellada durant la quimio és l’aranja, que conté compostos que augmenten la biodisponibilitat de fàrmacs.

Sopa de miso amb alga wakame

Sopa de miso amb alga wakame

Aliments per mitigar els efectes de la quimioteràpia

Com hem comentat, en les sessions de quimio hi ha destrucció o dany en les mucoses. Tractar el sistema digestiu ajuda a assimilar nutrients i, per tant, beneficia la salut en general.

La nutricionista Lucía Redondo aconsella alguns aliments:

  • Aliments rics en betacarotens (color ataronjat) com la pastanaga, carbassa o moniato pel seu poder antiinflamatori.
  • Germinats, que aporten enzims que faciliten la digestió.
  • Hatcho miso sense pasteuritzar, que facilita la digestió gràcies als enzims i probiòtics. Es pot afegir a un brou remineralitzant d’hortalisses i algues.
  • Kudzú: enforteix i regenera les mucoses digestives i normalitza el trànsit intestinal, tant en cas de diarrea com de restrenyiment. Dosi: dues tasses al dia, preferentment fora els àpats.
  • Àloe: ajuda a desinflamar les mucoses. Es pot prendre en forma de xarrups. Cal treure la pell i netejar molt bé per eliminar les antraquinones, que són molt irritants.
  • Liquat de col i pastanaga amb dues cullerades soperes d’oli de gira-sol verge. La patata i la col calmen la cremor i l’acidesa. A més, la patata calma el mal de panxa i la col és cicatritzant en cas d’úlceres. L’oli de gira-sol, molt ric en vitamina E, és anticancerigen. Dosi: dos o tres gots repartits durant el dia.

Aliments per mitigar els efectes de la radioteràpia

La radioteràpia és un altre tractament que s’aplica per combatre el càncer. A continuació, us citem alguns aliments que ajuden a reduir els efectes secundaris, a potenciar l’efecte del tractament o a protegir les cèl·lules sanes:

  • Te verd: potencia els efectes de la radioteràpia i té propietats desintoxicants.
  • Clorofil·la: redueix els efectes de la radiació.
  • Vegetals amb sofre: bròcoli, coliflor, col arrissada i raves netegen l’organisme de restes metabòliques tòxiques.
  • Cúrcuma: protegeix les cèl·lules sanes. A més, és antiinflamatòria i anticancerígena.
  • Pol·len d’abella: protecció contra la radiació.
  • Alga kelp i kombu: protector contra la radiació.
  • Miso: protecció de les cèl·lules sanes.

Remeis dietètics per pal·liar els efectes de la químio i la ràdio

  • Raïm negre, móres i te verd: són rics en transresveratrol, un bioflavonoide que ajuda a protegir la disminució d’hematies, plaquetes i glòbuls blancs.
  • Suc de remolatxa, api i poma és un gran suport en el tractament de quimioteràpia o radioteràpia. Es poden prendre dos gots al dia durant dues o tres setmanes abans o després del tractament.
  • Suc d’herba de blat: dos gots al dia, durant dues o tres setmanes abans i després de la quimio i ràdio.
  • Puré de bròcoli, ceba i alga cochayuyo. Dos gots al dia durant tres setmanes.
  • Brou remineralitzant d’hortalisses (ceba, pastanaga, nap, api,) i algues (wakame i kombu). Afegir una mica de hatcho miso sense pasteuritzar.

Més enllà de la dieta

Molts estudis assenyalen que l’acupuntura o acupressió reverteix els efectes secundaris de la quimioteràpia i la radioteràpia. L’acupuntura mitiga la fatiga, les nàusees i els vòmits.

L’exercici físic moderat també disminueix la fatiga, les nàusees, la diarrea i millora la funció immunitària. És el cas d’exercicis terapèutics com el taitxí, ioga o txikung. Segons l’estat de salut del pacient es pot valorar l’exercici cardiovascular com córrer o bicicleta.

També pot ser interessant fer ènemes de cafè, que depuren i descarreguen el fetge de tòxics.

En cas de depressió, s’ha estudiat que la meditació i l’atenció plena són efectives.

El nutricionista David Gasol acompanya nutricionalment a malalts de càncer a La Consulta de l’Ets.

Bibliografia

  • Lucía Redondo. “Dieta paliativa durante quimio y radioterapia”. Seminari IFPS Roger de Llúria,  2016
  • Olga Cuevas i Lucia Redondo. Tratamientos naturales al alcance de todos. Cenadiher, 2011.
  • Dr. David Servan-Schreiber. Anticáncer. Una nueva forma de ver la vida. Ed Espasa, 2008.
  • Dr. Xavier Uriarte. El alimento como medicamento: una guía para el paciente oncológico. Ed Atica, 2004.
  • American Cancer Society: “Nutrición para la persona durante su tratamiento con cáncer: una guía para pacientes y sus familias”. 2015
  • Greenlee H et alt. “Clinical Practice Guidelines on the use of integrative therapies as supportive care i patients treated for breast cancer”. JNCI Monographs, 2014.

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan_dietista