Acaba d’estrenar programa televisiu, el mitjà en què Berta Collado es mou amb una naturalitat aclaparadora. També en les distàncies curtes es mostra sense artificis. Arriba puntual a la nostra cita al B_Us (Duque de Rivas, 5) una cafeteria-restaurant que forma part d’utopic_US, un espai de coworking i creativitat al centre de Madrid.

berta3-destacada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La meva mare sempre ens donava aliments sense greix, mai menjar escombraria. Crec que tinc l’estómac acostumat a menjar bé. Perquè te’n facis una idea, mai a la vida he tastat una hamburguesa del McDonald’s.

Llavors cuidar l’alimentació no et suposa cap esforç…

Cap ni un. No m’ha costat mai cuidar-me perquè estic acostumada a menjar sa. Menjo de tot, encara que intento escoltar molt el meu estómac. Hi ha coses que no se’m posen bé i directament les elimino. La lactosa no se’m posa bé. També estic provant de treure’m el gluten. No sóc celíaca, però vaig tastar uns panets sense gluten que em van encantar i noto que em va molt bé no prendre’n. També intento no saltar-me cap àpat, esmorzar sempre…

Ser ordenada, vaja.

Sí. No sempre puc, però ho intento. Després també he tingut molta sort perquè mai he hagut de fer dieta, i em puc permetre alguns capritxos. M’agrada la xocolata, les patates fregides… I no hi renuncio. Menjo sa sobretot per tenir bones digestions. Però també m’ho noto a la pell, als cabells… Es nota molt com menges.

Em deies que hi ha aliments que se’t posen bé i d’altres que no…

Sí. Em vaig fer les proves d’intolerància d’aliments i em va sortir l’ou de gallina. I a mi m’encanten les truites de patates, els ous ferrats…! Però procuro no prendre’n. A veure, un cop al mes puc menjar una tapa de truita, però no habitualment.

bertasilla-destacada

Quins aliments no toleres bé?

Els mol•luscos. Em va sortir que se’m posen molt malament. No he tornat a prendre marisc. M’encantaven les cloïsses a la marinera i no les he tornat a tastar.

Et sents millor?

Sí. Menys cansada… Però també ho noto en l’estat d’ànim. Crec que som el que mengem. De vegades et notes baixa de moral i crec que té molt a veure amb l’alimentació.

Tens identificats els aliments que et deixen KO i els que et donen energia?

-Sí. He estat molts anys intentant identificar-los… Escoltant el cos. Si un dia no tinc gaire feina, puc permetre’m un capritx, perquè després no passa res si tens una digestió lenta. Però si cal treballar, intento evitar certs aliments.

Què no prens mai?

Ni fregits ni coses arrebossades. No se’m posen gens bé. Tampoc aliments amb molt oli, o la brioixeria industrial. No em crida gens l’atenció, no em sento bé prenent-la. Prefereixo un tros de xocolata que una pasta de xocolata. Tampoc bec llet tradicional. I el pebrot vermell se’m posa molt malament! No en prenc mai. Quan me’n colen, ho noto de seguida.

bertaentrevista-destacada

T’agrada cuinar?

Molt poc. Però tinc la sort que la meva mare no viu lluny, i cada cert temps, em porta carmanyoles…

Tots tenim un sabor que ens evoca la infància. Un plat que, quan el tastem, ens trasllada directament a quan érem unes criatures. Quin és el teu?

Les llenties i l’ensalada russa de la meva mare. És el que hi ha per menjar sempre que vaig a casa, i el que sempre em posa a les carmanyoles…

Te les emportes a la feina?

Si em puc portar menjar de casa, ho faig. És difícil cuidar l’alimentació menjant fora cada dia. M’esforço per esmorzar bé. Em llevo una hora abans si cal, per no sortir de casa només amb el cafè i el suc. Esmorzar bé és més senzill que un bon dinar, i a més a més arribes a l’hora de dinar amb menys gana. A la feina intento no agafar aliments envasats, ni sandvitxos de màquina… Si puc menjar una amanida o endur-me carmanyola, ho faig. I si no, dins les opcions, trio la més verda: amanides, cremes de verdures…

bertaprimerp-destacada

Què menges per esmorzar?

Abans em costava molt prendre fruita. Era molt mandrosa, molt de sucs. Ara prenc fruita, un cafè, i torrades amb gall dindi, formatge fresc… Abans em feia ous remenats. Però que com l’ou de gallina se’m posa malament, sempre tinc cuits ous de guatlla, que m’encanten, i me’ls prenc amb la torrada. De vegades també alguna barreta energètica. Intento fer un esmorzar complet.

Si repasséssim els menús d'aquesta setmana, quins aliments es repetirien amb més freqüència?

Cremes de verdures. M’encanten i m’he acostumat a fer-les. Amb carabassa, pastanaga, carabassó… També amanides. Pollastre a la planxa. Arròs amb allet, peix…

bertafinalsi-destacada

Qui vulgui convidar-te a menjar i encertar-la, què ha d'incloure en el menú?

Sushi. No em canso mai de menjar-ne. M’encanta. I es digereix molt ràpid. Una digestió pesada, si no pots fer migdiada, és un horror. El cos és savi! Et demana certes coses; de vegades no saps per què, però ho prens i funciona, et sents millor. El millor és escoltar el cos.

 

Emma Vallespinós
Emma Vallespinós

Periodista

  @emmavallespinos