Jaume Garrit és naturòpata i fisioterapeuta. Actualment és professor del CENAC (Escola d’Acupuntura, Naturopatia i Teràpies Manuals de Barcelona). A més és un gran expert en fitoteràpia –assessora Soria Natural– i, a la consulta del CENAC, la seva especialitat és la hidroteràpia de còlon. Avui ens centrem en la hidroteràpia. 

En què consisteix una hidroteràpia de còlon?

És una neteja del còlon, que és l’òrgan que genera més toxines. Introduïm quaranta litres d’aigua filtrada pel recte per netejar el còlon de femta i de restes d’aquesta que han quedat impactades a racons. Es fa sobretot a persones que tenen restrenyiment, diverticles –que és una inflamació del còlon–, o colitis ulcerosa –que són petites úlceres que poden arribar a sagnar. A partir dels trenta anys és recomanable que ho faci tothom un cop l’any o cada dos anys.

El més habitual, dius, és el restrenyiment. Hi ha molta gent que en té?

Molta. D’entrada, una cosa: anar al lavabo cada dia no vol dir que no tinguis restrenyiment si no ho estàs traient cada dia. La millor prova és menjar espinacs i observar si els treus al cap de 24 o 48 hores. L’ideal és treure el que vas menjar ahir perquè si no s’elimina es produeix una sobrecàrrega de toxines.

Jaume, vas ser el primer terapeuta que va introduir la primera màquina d’hidroteràpia a Espanya. Fa vint anys aquesta mena de lavativa industrial era molt estranya per a la gent. Ara es fa a molts centres...

Sí, però hi ha gent que fa la hidroteràpia i prou, i nosaltres, després de dos rentats –separats per quinze dies–, fem una analítica per anar a l’interior i corregir les possibles disfuncions que hi pugui haver.

Què analitzeu?

El pH de la femta, és a dir, el grau d’acidesa o alcalinitat. Hi ha d’haver un equilibri entre la fermentació i la putrefacció de la femta i els nivells han d’estar entre 6,5 i 7,5 aproximadament. Per això mirem si hi ha tòxics que produeixin putrefacció, perquè, si no s’eliminen, el cos els torna a reabsorbir i el fetge ha de treballar més per neutralitzar-los.

També feu un cultiu de set dies per saber si hi ha càndides. Què és una càndida?

La càndida és un fong que viu molt bé a l’interior de la vagina de la dona perquè hi troba humitat i sucres, o sigui la menstruació, per instal·lar-s’hi còmodament. I la càndida provoca la síndrome de permeabilitat intestinal. La càndida apareix quan la persona té dèbil el sistema immunitari; per tant, d’entrada hem de matar la càndida, però després hem d’augmentar les defenses de la persona.

I què provoca la síndrome de permeabilitat intestinal?

Distensions, gasos, diarrees, al·lèrgies i erupcions a la pell…

I per què no tenim el sistema immunitari correcte?

Per l’abús dels antibiòtics i per la vida i hàbits que tenim en general.

Què ens pot ajudar a millorar el sistema immunitari?

Si parlem de plantes tenim l’equinàcia, l’ungla de gat, el xiitake, el maitake… També sabem que augmenta la immunitat la vitamina A. Ah!, i pensa que la flora intestinal és la part més important del sistema immunitari. I amb la flora hem arribat a un conveni: jo et deixo menjar i tu em vigiles tota la mucosa intestinal perquè ningú pugui venir a fer-me mal, com ara les càndides. Per això hem de tenir a ratlla les càndides i no deixar que envaeixin la nostra mucosa. (* La fotografia mostra un cultiu de set dies d’una persona en què ha aparegut una quantitat considerable de càndides).

Analitzeu el pH, les càndides i també si hi ha cucs, i els pacients els veuen en moviment per aquesta pantalla!

Sí, sí. Saps per què tinc aquesta pantalla?

Per què?

Perquè un dia una senyora a qui li vaig trobar cucs se’m va ofendre i em va dir que ella era molt neta, que rentava molt bé l’enciam i que era impossible que tingués cucs.

No tenia res a veure que fos una dona neta i que tingués cucs, esclar!

I a més: l’enciam que ha menjat al restaurant no sap com l’han rentat! Total, des d’aquell dia sempre que poso la mostra al microscopi la projecto per aquesta pantalla perquè el pacient vegi a temps real si hi ha paràsits. I tothom sempre diu: “Ai, quin fàstic! Això tinc jo a dins!?”. [Riu]

I tu rius!?

Sí, perquè ja sé com reaccionaran. Sempre diuen el mateix: “Quin fàstic!”. [Riem]

“Hem de rentar molt bé la verdura. Tenim cucs per culpa dels aliments crus”.

Estem segurs que estem prenent llet?

La lactoferrina, la substància que duem dins el calostre, és un gran protector del sistema immunitari i ajuda a millorar la funció gastrointestinal. I la llet materna és un gran portador de lactoferrina. Així, la llet d’un animal també en porta i ens enforteix el sistema immunitari? En Jaume Garrit és contundent: estem segurs que estem prenent llet? Sabies que si dónes llet pasteuritzada del súper a un vedell al cap de quinze dies mor? I a més: decidim engreixar un vedell 500 kg en pocs mesos perquè l’humà en consumeixi la llet i després fem processos amunt i avall per extreure’n nata, formatge, iogurts… És millor evitar tot el que no provingui directament de la naturalesa.

I per què en tenim?

Pel menjar cru i ecològic.

Va!?

Sí. Hem de rentar molt bé la fruita i la verdura i és més normal trobar un cuc en un enciam ecològic que en una bossa de fulles d’enciam del supermercat. En els aliments no ecològics no hi ha cucs ni larves, però et menges herbicides i pesticides, que són potencialment cancerígens. O sigui que tu tries.

Home, trio bio.

Esclar. Renta-ho bé i augmenta la immunitat perquè no t’afectin i puguis menjar cru tranquil·lament.

Molt bé. I com que al web ja estem molt entrenats sobre com hem de menjar, què és el que hauríem d’evitar de totes totes?

Ens han venut una moto que ens està destrossant l’intestí. Hauríem d’eliminar, en termes generals, el pa i la llet de la nostra dieta.

Pel gluten?

Per la gliadina; el gluten sí. Moltíssima gent té dolors intestinals per culpa del gluten i no és que siguin celíacs –no marcarien a les analítiques–, sinó que tenen un cert grau d’intolerància que els atrofia igualment la vellositat del budell i no els deixa absorbir bé els aliments; d’això en diem síndrome de la permeabilitat intestinal.

El gluten es troba al blat, l’espelta, l’ordi, la civada, però cada cop sento més metges que parlen de la intolerància del blat.

Bé. És que el blat l’hem modificat genèticament. Com amb tot, la indústria fa que hi hagi molt rendiment i es produeix molt més gra per espiga, i alterar el dibuix de la planta vol dir alterar-ne l’ADN i, per tant, desorganitzar-ne l’essència. L’espelta, per exemple, es tolera millor perquè no s’ha alterat tant de l’original.

La hidroteràpia de còlon i el càncer de còlon s’han de relacionar per bé o per mal?

La hidroteràpia és un gran preventiu del càncer de còlon, i a totes les persones que tenen antecedents familiars els faig una prova específica per veure si hi ha presència de sang a la femta, que és el que ens ha de fer alertar. Desaconsello fer hidroteràpies quan es pateix de morenes en fase aguda i en tots els processos inflamatoris intestinals aguts.


Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll