L’escolto a la conferència que ha organitzat la revista www.etselquemenges.cat a l’Auditori Axa el diumenge 9 de desembre per recaptar fons per a la Marató de TV3 dedicada al càncer. Són les 11 del matí d’un diumenge assolellat i l’auditori està ple de gom a gom. Dones, homes, joves i grans. Tots estan expectants per escoltar les paraules del cirurgià oncòleg Joan Vidal-Jové.

M’assec a primera fila amb totes les eines (gravadora, llibreta i bolígraf) per prendre nota del que expliqui. Miro al meu voltant i veig més persones que sembla que m’imitin. Hi ha interès, molt d’interès, en les paraules de l’oncòleg.

Quan Joan Vidal-Jové acaba, s’obre el torn de preguntes. Més d’un li explica la malaltia que té, el tractament que segueix i li demana per l’alimentació que hauria de seguir. Una dona li pregunta si una criatura de 9 anys amb diabetis pot prendre estèvia als iogurts, per exemple. Esclar que sí, respon el doctor.

En l’entrevista següent, llegireu el discurs innovador i valent que Joan Vidal-Jové sosté sobre el càncer. La ciència encara no sap el perquè de la malaltia, però sí el com. Joan Vidal-Jové, com a metge, també sap com matisar i curar la malaltia.

Aquells que tingueu interès a contactar amb l’especialista entrevistat, Joan Vidal-Jové, tingueu en compte que els socis de la revista www.etselquemenges.cat podeu fer-li arribar la vostra consulta en línia per 5 €. La resta de lectors també hi poden accedir, a través de la nostra mateixa revista, per 21 € la consulta. (Cliqueu a sobre del cost de cada una de les opcions, socis o no socis).

Una alimentació saludable cura el càncer?

Sí, perquè una alimentació conscient provoca canvis en la malaltia. La pot matisar, en pot canviar el sentit i la direcció. Està comprovat científicament que és així. Els estudis també asseguren que entre un 60 i un 70% de les persones que segueixen una dieta adequada preveu l’aparició del càncer.

Se sap què produeix el càncer? L'estrès en podria ser una de les causes?

No se sap el perquè del càncer però sí el com de la malaltia. Pel que fa a l’estrès, cal dir que és el temps que triguem a prendre una decisió. El conill, per exemple, està fet per escapar-se. El llop, per combatre. La gasela surt corrents quan veu un lleó, perquè posa en marxa tots els seus recursos per escapar-se’n. Mentre ho fa, pot agafar una infecció, però ha salvat la pell. A les persones, l’estrès ens hauria de fer decidir, sigui immediatament o planificadament. L’estrès que immobilitza ens frena el sistema immunitari.

Com funciona la malaltia?

Les cèl·lules malignes cooperen amb el sistema immunitari. És com si li diguessin: “ara et dedicaràs a treballar per a mi”. Per això, és tan important abans d’iniciar cap teràpia contra el càncer conèixer com està el sistema immunitari de la persona, perquè, si no, el mateix sistema pot fer créixer les cèl·lules malignes. A partir d’aquí, una quimioteràpia personalitzada.

No se sap el perquè de la malaltia, però sí que parles d'algunes de les seves causes, com ara els conflictes emocionals.

Sí, perquè els conflictes emocionals són un factor desencadenant de càncer. Un conflicte emocional és desencadenant si a més hi ha un entorn tòxic, una genètica que predisposa i un medi intern àcid. En tenim evidències científiques.

Us posaré un exemple concret. Vaig tenir una pacient que va desenvolupar un càncer de pit. Vaig parlar molt amb ella, vam estudiar el seu cas, fins que ella mateixa em va explicar que havia passat per un conflicte emocional. Volia tenir un fill però la seva parella no. Aquella situació, que no va saber explicar a ningú fins que un dia m’ho va dir a la consulta, podria haver estat una de les causes de la malaltia. Resoldre-ho té un impacte en l’aparició de possibles recidives de la malaltia.

Però a la vida, cada dia, hi ha conflictes emocionals. Tots en tenim a tota hora.

Sí, esclar. Jo diria que la vida està sembrada de conflictes emocionals que ens fan créixer. I ens hi hem d’enfrontar, els hem de verbalitzar. La veritable prevenció perquè un conflicte emocional no sigui un factor desencadenant de càncer és afrontar-lo i per fer-ho, cal respirar, meditar, pregar o, en definitiva, posar-se en disposició d’una tècnica que ens faci emergir el nostre interior. El ioga té efectes neurotransmissors. També seria una bona pràctica. La conseqüència de tot plegat ha de ser l’amor i la capacitat de decidir. No estic d’acord amb “amor i llibertat”, perquè no som lliures; som productes de decisions.

“Un conflicte emocional no és desencadenant de càncer si l’afrontem i el verbalitzem”

Així doncs, si ho he entès bé, la prevenció davant del càncer és menjar de manera saludable i la meditació (o saber qui som)?

Sí. S’ha acabat el temps de fer cas únicament als metges, perquè ara la veritat del que ens va bé i el que no la sabem nosaltres. Els metges hem d’escoltar els pacients i, un cop fet, ho hem de traduir. Us poso un exemple. Podem llegir tots els estudis que vulguem sobre les contraindicacions del cafè, però només nosaltres sabem com ens trobem després de prendre’n. Jo mateix en prenc un o dos al dia, perquè m’agrada, perquè no noto que se’m posi malament.

Tornem a l'alimentació. Què vol dir una alimentació conscient per evitar el càncer?

Vol dir que és important que mengem conscientment. Tant se val el tipus de dieta que seguim, però seguim-ne una, perquè si hi ha conflicte, si hi ha malaltia, hem de fer intervenció nutricional i emocional. Per abordar el conflicte emocional, primer l’hem d’identificar i l’hem de desvincular de l’organisme. Cal abordar-lo i netejar-lo. I ara poso un exemple del que explico. Uns estudis sobre uns pacients que tenien tumor de pell van revelar que aquestes mateixes persones havien patit maltractament a la infància. Aquest fet, un conflicte que no havien abordat, sumat a altres causes (en medicina mai no n’hi ha una només) havien desembocat en càncer de pell.

I què vol dir evitar un medi intern àcid, i evitar també els tòxics i la inflamació?

El medi intern àcid és el que es crea si mengem molta carn. Per evitar-lo i aconseguir un medi intern alcalí, cal una alimentació amb vegetals. Els tòxics que cal evitar són els conservants, els colorants, els edulcorants, els pesticides. Els aliments guardats en cambres frigorífiques generen tòxics. I, per últim, la inflamació que cal evitar és la conseqüència d’haver ingerit tòxics. El nostre cos es defensa, dóna una resposta a la ingesta de tòxics, que és la inflamació.

Explica'ns les dietes.

En comento tres. La primera és la dieta depurativa mensual Kousmine. Es tracta de seguir aquest ritme:

Dies 1, 2 i 3: dieta de líquids vegetals (sucs acabats de fer, brous de verdures i hortalisses i infusions).

Dies 4-10: dieta de vegetals crus (crema Budwig, sucs, oleaginoses, fruita, etc.).

Dies 11-30: cuinats vegetals

Esmorzar: infusió, crema Budwig .

Dinar: amanida, llegums, cereals, pasta, patates, verdures, etc.

Berenar: infusió, fruita.

Sopar: verdures cuinades al vapor i fruita.

Explico què és la crema Budwig i com es prepara. La crema Budgwig consta bàsicament d’oli de lli i quark (mató d’elaboració especial), preparant-la sempre minuts abans de prendre-la.

Per fer-la, barregeu −encara que en podeu prendre més− dues cullerades soperes d’oli de lli amb una tassa (250 ml) de mató 0% gras. La barreja s’ha de fer bé, amb batedora elèctrica o batent amb força durant 10-15 minuts. Això sí, no escalfeu després la barreja.

Feta la crema, podeu afegir-hi fruita, la que més que us agradi, i trossets de fruita seca (qualsevol menys els cacauets). Després, barregeu-ho tot de nou. Fins i tot podeu afegir aigua fins a aconseguir la textura que més us plagui.

Si no trobéssiu oli, adquiriu lli en gra. Poseu-ne quatre o cinc cullerades grans en un molinet de cafè i moleu-ho. Després, afegiu-hi el mató i bateu-ho de nou.

La pasta s’ha de consumir abans que passin vint minuts des que es va fer.

La segona és la dieta Gerson, que és alta en potassi, baixa en sodi i acompanyada d’un tractament depuratiu. La tercera és la Quinton, centrada en aigua de mar.

Es triï una dieta o altra també cal tenir en compte els suplements nutricionals (omega-3, seleni, vitamina D, antioxidants i cúrcuma).

La cúrcuma?

La cúrcuma és una espècia que s’ha de prendre quan s’està amb ple tractament de la malaltia. Perquè sigui rellevant el seu efecte, cal prendre’n 8 g diaris. O si no, també es pot prendre en nanotecnologia.

Però per què és tan important aquesta espècia?

Perquè la cúrcuma inhibeix els factors de creixement cel·lular.

La depuració del fetge és una prevenció davant del càncer. Com es fa?

Per fer depuració del fetge, cal eliminar els aliments rics en greixos saturats, és a dir carn (porc, xai i vedella), mantegues, llard de porc, formatges, embotits i ous (màxim dos a la setmana, i que siguin biològics).

També cal eliminar els aliments rics en conservants i additius químics, aliments precuinats, processats.

Eliminar els sucres d’absorció ràpida. Per contrapartida, és recomanable l’ús de dulcificants naturals, com l’estèvia.

Incorporeu aliments depuratius del fetge: créixens, tots els membres de la família de la ceba, endívies, carxofes, espàrrecs, ruca, raves, col, coliflor, bròquil, cols de Brussel·les.

Espècies: cúrcuma, alfàbrega, fulla de llorer, cardamom, marduix, comí, fonoll, anet, gingebre, pebre negre, rave picant, romaní, menta, melissa, l’arrel de angèlica i el gatuño.

Incorporeu cereals de composició integral: civada, ordi, arròs integral, kamut, espelta, sègol, arròs salvatge, arròs vermell, quinoa, cuscús, mill, blat de moro, blat negre.

Incorporeu lli/llinosa: en forma d’oli de lli o llavors de lli mòltes (linwoods).

I per als més preparats, també recomano fer dejuni.

Dejuni?

Sí, saltar-se un àpat a la setmana un dinar o un sopar, substituint-lo per un got d’aigua (costa molt poc). La frugalitat que això comporta és gratificant per si mateixa.

I per als que estiguin més preparats, el dejuni del profeta: menjar un dia sí i l’altre no. Costa més i només és recomanable per a persones compromeses, preparades i disposades.

Quins altres aliments recomanes com a preventius i curatius?

Tres, concretament. El primer: el guanabaner. El segon, el kalanchoe. I l‘estèvia, que ja l’havia esmentada, que es pot prendre en totes les seves formes. Fins i tot a una criatura se li pot posar al iogurt o a la llet per eliminar els sucres blancs refinats.

És cert que s'han disparat els casos de càncer?

Sí, perquè mengem pitjor. També hi ha una altra manera de mirar-les les estadístiques, que és la que jo em miro: hi ha més casos de malalts de càncer que es curen, perquè en el 2012 hi ha el mateix nombre de morts que fa molts anys.

També vull afegir una altra idea: a la nostra societat estem sobrediagnosticats. Estudis recents als països nòrdics demostren que els casos de càncer de pròstata inicials no necessiten cirurgia. L’observació té els mateixos efectes que un tractament agressiu, és a dir la curació. Tot plegat ho dic perquè penso que hi ha un concepte alternatiu al tractament del càncer malgrat que no hi ha alternativa a la quimioteràpia.

Fem un resum de tot plegat?

Sí. L’ésser humà es nodreix físicament, emocionalment i essencialment.

La prevenció física del càncer, pel que fa a l’alimentació, implica evitar un medi àcid, els tòxics i la inflamació.

La prevenció psíquica i essencial demana elaborar els conflictes emocionals i prioritzar els nostres valors fonamentals.

La depuració és una eina fonamental.

Els àcids grassos essencials, els antioxidants (vitamina C) i la cúrcuma tenen un paper preeminent en la nutrició antitumoral.

El guanabaner, el kalanchoe i l’estèvia són plantes amb propietats útils antitumorals.

Una última pregunta, que ens fa arribar una assistent a la conferència. Quina aigua hem de beure?

Recomano beure aigües de mineralització dèbil, o aigües de l’aixeta que hagin passat per un procés d‘osmosi inversa.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert