Joan Vidal-Jové, cirurgià oncòleg
"Els conflictes emocionals són un factor desencadenant de càncer"
Tots els cosmètics, tant els convencionals com els biològics estan formats per tres categories d’ingredients: l’excipient format per aigua més oli que permet l’absorció dels principis actius per la pell; els ingredients actius, és a dir, substàncies que proporcionen l’eficàcia del producte i per últim additius per emulsionar, estabilitzar, donar color, conservar i perfumar. Fins aquí tot igual. Però la diferència es troba en els ingredients que componen aquestes tres categories.
En el cas dels cosmètics convencionals, l’excipient està format per aigua i olis minerals derivats del petroli com la parafina i les silicones que el que fan és l’acció de “pintar” la pell perquè quedi ben lluent i fina però sense cap benefici nutricional i amb el desavantatge de no deixar respirar la pell; en definitiva, aquests olis el que fan és “ofegar” la pell. En el cas de la cosmètica bio certificada s’utilitzen olis vegetals o ceres que proporcionen àcids grassos essencials, nutrients, en definitiva, que nodreixen la pell i que permeten una millor absorció dels principis actius presents en el cosmètic.
En quant als ingredients actius, la cosmètica convencional utilitza actius naturals i també molècules sintètiques i en el cas de la cosmètica bio utiliza matèries primes d’origen vegetal i preferentment biològiques com són els olis essencials, olis vegetals i aigües florals també anomenades hidrolats.

Per últim els cosmètics, el tercer component de tot cosmètic són els additius per emulsionar, estabilitzar, donar color, conservar i perfumar. En el cas dels cosmètics convencionals porten conservants i antioxidants sintètics com els parabens, fenoxietanol, formaldehids, emulsificants etoxilats (PEG, PPG), colorants de síntesis, perfums de síntesis i agents suavitzants sintètics. En canvi els cosmètics ecològics porten un límit d’additius que es troben en una llista positiva de cadascuna de les certificadores orgàniques i que són d’origen natural. La Montse de las Fuentes, del departament de comunicació Naturcosmetika ecològica ens explica que el colorants utilitzats per LOGOCS (fabricants de les seves marques) utilitzen minerals com l’òxid de ferro, hidròxid de ferro i oxid de titani i mica, quan a la cosmètica convencional s’utilitzen colorants com anilines i azoics, substàncies sintètiques que en el cas de l’anilina actua a la sang i als nervis i està sota sospita de produir càncer.
” Els parabens s’acumulen en els teixits i imiten l’acció dels estrògens produint danys en la salut”
Els excipients d’un cosmètic constiuteixen aproximadament el 80% del producte final. En el cas dels cosmètics convencionals aquest percentatge està format pràcticament per ingredients sintètics, derivats del petroli. En canvi, en el cas de la cosmètica bio aquest 80% el formen olis vegetals, aigües florals, components que aporten un conjunt de nutrients i principis actius beneficiosos per a la pell. Els cosmètics ecològics poden contenir fins a un 30% de principis actius mentre que els productes convencionals no contenen més del 1%.
En el cas dels olis minerals (parafina) resulten molt econòmics per al fabricant però impedeixen la correcta respiració de la pell. La OMS va demostrar que els olis minerals poden acumular-se a l’organisme i comprometre la salut del fetge i d’altres òrgans. També utilitza olis de silicones (dimeticone, ciclometicone…), tenen una textura de fàcil aplicació a la pell però no són gens biodegradables.
“Producte lliure de parabens”. Cada vegada ens trobem més cosmètics que porten aquesta frase als seus envasos. Per què destaquen aquesta característica? Els parabens són substàncies químiques molt estables que s’utilitzen en cosmètica per allargar el temps de vida d’un producte, donat que inhibeixen el creixement de bactèries i fongs. En diferents estudis científics s’ha vist que els parabens poden acumular-se en els teixits i imitar l’acció dels estrògens produint danys en la salut, sobretot en el sistema endocrí i reproductor. Els estudis que s’ha fet sobre aquests ingredients no arriben a conclusions clares i encara es desconeix el seu efecte a llarg plaç.
De tots els diferents tipus de parabens els que són preferibles a evitar són el butylparaben i l’isobutylparaben. Els més utilitzats en cosmètica són el prpylparaben i el methylparaben. De fet el 80% dels productes de cosmètica en presenten: xampús, acondicionadors, suavitzants, cremes hidratants, espumes d’afeitar, gels…
Per a més informació:
Associació vidasana
Revista Opcions http://opcions.org/revista