1- Si tota la família no pot menjar eco és millor oferir els aliments bio als més petits, ja que un nen amb cinc anys pot estar més intoxicat que un adult, tot i que exteriorment no ho sembli. Els nens, proporcionalment, mengen molt més que un adult, ja que estan en creixement. Exemple: un nadó de tres mesos duplica el pes, i al cap de l’any ja el supera amb escreix.

2- Compreu bio els aliments que consumiu més al llarg del dia. Per exemple: si preneu 400 ml de llet, 500 g fruita, 300 g verdura, 400 g arròs i, en canvi, 20 g de cafè o 30 g sucre, compreu el primer… Així evitareu el consum de toxines extres. Val més comprar bio els aliments bàsics que no pas els més superflus, que es mengen en quantitats petites o de manera esporàdica. Per exemple: sucre, cafè, te, cacau, mel, mantegues…

3- Pel que fa a les verdures i hortalisses, si heu d’escollir, és millor que siguin bio les verdures de fulla, tot tipus de cols, ja que no es poden pelar, que no pas d’altres com la patata, la bleda-rave, la pastanaga, la carabassa, etc., que normalment mengem sense la pell, que precisament és on resideixen les restes de pesticides, insecticides… De totes maneres, les ecològiques tenen més gust. És la frase típica: “És que els tomàquets d’ara no tenen el mateix gust que d’abans”. Doncs els ecològics sí.

4- En el cas de les fruites és millor que siguin bio les que mengem amb pell que no pas les que pelem, com el plàtan, l’alvocat, la castanya… De totes maneres, cal dir que les bio són més gustoses i aromàtiques, ja que les han recollit en el moment òptim de maduració. Això és important no només per al paladar dels adults sinó per ensenyar als més petits a menjar fruita, ja que les fruites verdes, àcides, sense aroma o gust no agraden a gairebé ningú.

5- Encara que sembli mentida, hi ha peix ecològic, però és tan estrany trobar-ne que us aconsellem que en compreu de salvatge o d’extracció, en comptes del de piscifactoria, que menja pinso i rep vacunes… Fixeu-vos en les etiquetes de les peixateries.

6- Quant als cosmètics ecològics, cal aclarir que no hi ha una normativa reguladora igual per a tots, per la qual cosa la qualitat pot variar molt d’una marca a una altra. Recomanem fer servir abans una crema corporal o un maquillatge ecològic, que no pas un xampú o un suavitzant, ja que estarà més temps en contacte amb el cos i, per tant, n’absorbirem més els components que no pas els d’un sabó, que amb prou feines està en contacte amb la pell. La pasta de dents és diferent, ja que, encara que no s’està gaire temps a la boca, l’absorció de la paret de la boca és superior al de la pell; per això es donen molts medicaments sublinguals.

7- Feu rutes pels supermercats, ja que cada vegada més podeu trobar productes eco a les grans superfícies sense haver d’anar a les herbodietètiques, que solen ser més cares perquè tenen menys marge de benefici. Exemple: Bonpreu, Aldi, Lidl, Caprabo, Hipercor, Carrefour són alguns establiments on podeu trobar productes eco. De totes maneres, de vegades, també podeu trobar ofertes interessants a les herbodietètiques amb ofertes 2×1, o emportant-vos caixes senceres… Compreu per Internet o al mercat del proveïdor directament; així us estalviareu intermediaris. Podeu trobar molts agricultors que us ofereixin cistelles ecològiques de verdures fetes a mida.

8- No us sentiu culpables si no podeu comprar-ho tot eco, ja que encara que sigui poc, encara que sigui un producte i prou, ja és un benefici per al cos.

9- Si tot i això no podeu comprar res ecològic, us donem uns consells perquè us quedeu més tranquils: és recomanable pelar les fruites o rentar-les molt bé amb un fregall de coco, igual que les verdures. Compreu carn de corral o de ramaders de confiança; el peix que sigui petit i salvatge; si preneu llet, compreu-la fresca; renteu molt bé els cereals com l’arròs, els llegums, etc., abans de cuinar-los i elimineu l’aigua usada. Consumiu productes de la zona i de temporada evitant al màxim conserves de tota mena i plats precuinats. Com menys additius tingui un aliment i menys manipulat estigui, millor. Opteu per les opcions casolanes fetes a casa.

10- Cultiveu fruites i verdures ecològiques. No cal que sigueu pagesos ni que tingueu un tros de terreny. Podeu fer-ho a casa en un balcó o terrat. Hi ha molts tipus de testos que es poden adaptar a les vostres necessitats i, si no teniu gaire espai, podeu recórrer a les varietats mini. Això sí, seria interessant fer un curset d’horticultura ecològica per aprendre quines són les millors llavors, terres, fertilitzants orgànics. Llegiu el repte d’aquesta setmana sobre horts urbans.

 

Olga Brunner López I Dietista naturista i presidenta d’ADITEC
www.qisana.com I qisana@gmail.com I Telèfon: 609-56-66-36