Vintage couple hugs and laughing

Cal distingir entre les emocions positives, que augmenten la sensació de benestar i felicitat (amor, il·lusió, alegria…) i les emocions negatives (culpa, soledat, dolor, ansietat, por…).

Quan les emocions negatives sobrepassen les positives i/o persisteixen durant més temps, apareix un desequilibri emocional que pot arribar a agafar forces diferents: depressions lleus, moderades i severes amb el desenvolupament de tota una simptomatologia com apatia, ansietat, pèrdua d’autoestima, falta d’ànim, pèrdua de vitalitat…

Per tenir una actitud positiva i un bon equilibri emocional cal disposar de més temps lliure, per fer les coses que agraden més. Acceptar-se, tenir autoestima, amb els defectes i les virtuts. No estar pendent de l’opinió dels altres; ser lliure a l’hora de decidir i saber dir que no.

L’Esther, dona de 45 anys, amb dos fills i divorciada recentment. Està sana i amb un bon posicionament laboral. Va al metge de capçalera, que la deriva directament a un psiquiatra. Li prescriu medicació antidepressiva. Aquest tipus de fàrmacs fan el seu màxim efecte a partir dels sis mesos, fet que implica que els períodes de tractament tendeixen a ser llargs i amb canvis de dosi segons la valoració de l’estat del pacient per part del metge. Els efectes secundaris més rellevants d’aquest tipus de medicació es basen en sequedat bucal, efecte sedant i disfunció sexual, entre d’altres. El metge, en cap moment, es planteja la possibilitat de fer una teràpia psicològica en lloc de prescriure medicació.

La depressió és un problema important de salut pública global. Com a farmacèutica, sóc testimoni que la presa de medicaments antidepressius incrementa anualment. Abans de prescriure s’hauria de valorar si, amb una bona teràpia psicològica, n’hi hauria prou per solucionar el problema sense necessitat de prendre medicació.

Hi ha controvèrsia sobre la seguretat dels antidepressius en el tractament de la depressió lleu a moderada, ja que, com que és un trastorn crònic i recurrent, el tractament s’ha de prendre de manera continuada durant un temps llarg, amb efectes secundaris significatius. Per aquest motiu s’estan buscant solucions nutricionals i fitoterapèutiques eficaces amb ampli perfil de seguretat i sense efectes adversos negatius. Actualment molta gent ja no sap viure sense aquest tipus de fàrmacs.

Hi ha dues plantes d’ús medicinal, interessants com a espècies culinàries per donar color, sabor i olor als àpats, que tenen propietats fitoterapèutiques que ens poden ajudar a recuperar l’equilibri emocional. Es tracta del safrà i la cúrcuma.

Extracte de safrà

  • Efecte antioxidant i antiinflamatori (tractament de desordres del sistema nerviós).
  • Ajuda a controlar el bon humor i períodes d’estrès i depressió lleus (augmenta la disponibilitat en l’organisme de serotonina, noradrenalina i dopamina).
  • Ja s’usava en la medicina tradicional persa per a gla depressió.
  • No té efecte sedant, no provoca sequedat bucal ni disfunció sexual.
  • Aquesta planta ajuda a retirar la síndrome de retirada dels fàrmacs antidepressius.

Gràcies a assajos clínics s’ha demostrat que hi ha una evidència científica que el safrà millora la qualitat del son (assaig clínic randomitzat doble cec controlat amb placebo).

Un altre assaig clínic amb trenta pacients amb depressió lleu a moderada va mostrar com l’extracte d’estigmes de safrà millorava els símptomes depressius amb la mateixa eficàcia que la imipramina (fàrmac antidepressiu tricíclic del grup de les dibenzazepines) i sense produir efectes sedants ni sequedat bucal.

En un altre assaig clínic es va mostrar que el safrà (afrodisíac) va reduir la disfunció erèctil induïda per fluoxetina (antidepressiu del tipus Inhibidor Selectiu de la Recaptació de Serotonina (ISRS), també coneguda com Prozac, el seu primer nom comercial). Es van suprimir els efectes secundaris de la medicació tant en homes com en dones.

Extracte de curcumina

  • Activitat protectora hepàtica.
  • Activitat antiinflamatòria.
  • Afavoreix millors nivells de neurotransmissors (serotonina, noradrenalina i dopamina), cosa que exerceix un efecte beneficiós en casos d’estat d’ànim baix, desequilibri emocional i depressió.
  • S’està estudiant l’acció antidiabètica i reguladora de greixos en sang.

Actualment hi ha pocs productes que combinin aquestes dues plantes medicinals. Cien por Cien Natural ho fa amb Mentalconfort, i amb una fórmula que parteix de l’extracte pur d’estigmes de safrà (Saffr’Activ™), extracte de cúrcuma associat a fosfolípids (tecnologia Phytosome® – Meriva®), vitamines B6, B9, B12 i D3 en les seves formes actives, inositol i zinc unit a L-metionina per millorar-ne la biodisponibilitat. Quan parlem de preparats de més d’un ingredient, és important ressaltar l’existència de sinèrgia entre els ingredients, perquè el potencial d’acció sigui més gran.

Qualitat dels complements alimentaris

Com a especialista, també de nutrició ortomolecular, sé que és molt important que els complements alimentaris que consumim siguin de qualitat. En els extractes de plantes és fonamental.

L’organisme humà té dificultats per absorbir alguns dels nutrients i principis actius de les plantes. Per aconseguir una acció adequada, cal aportar i transportar quantitats elevades d’aquestes substàncies, fet que pot comportar efectes adversos. Per aquest motiu, avui dia, els avenços tecnològics ens permeten trobar al mercat productes que, gràcies a la investigació, ens aporten aquests nutrients i són capaços d’arribar als òrgans diana.

Un exemple: la cúrcuma de Mentalconfort

S’ha descobert l’administració dels curcuminoides amb la tecnologia Phytosome® (Fitosoma). En aquesta tecnologia, cada component actiu de l’extracte estandarditzat de la planta està recobert per un fosfolípid (principalment fosfatidilcolina) en una microencapsulació, que imita l’estructura de les nostres cèl·lules. Permet una absorció gastrointestinal 29 vegades més alta que el mateix extracte sense aquesta tecnologia (29 vegades més biodisponible).[/destacat]

Mireia-Segarra

Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en Nutrició Ortomolecular