L´especialista


Què mengen les nostres articulacions a l’hivern?

Woman With Shoulder PainQuantes vegades alguna persona gran ens ha dit: “Mmm, aquesta tarda plourà… Em fan mal els ossos…” o “Noto que s’acosta el fred perquè em fa més mal el genoll…”? Doncs, efectivament, quan s’acaba la tardor i comença l’hivern, les articulacions i ossos ho noten, i el dolor de les persones que tenen problemes d’artrosi s’agreuja.

Això passa perquè, amb les temperatures més fredes, els músculs es contrauen i estan més rígids, fet que provoca que les articulacions també pateixin. Respecte de les pluges, una explicació que la comunitat científica accepta és que les articulacions tenen baroreceptors o “detectors de canvis de pressió atmosfèrica”, i, com que quan s’apropa una tempesta les pressions de l’atmosfera baixen, els genolls, malucs, espatlles, colzes, mans ho senten.

Afortunadament, el temps només influeix en la percepció del dolor i no agreuja la malaltia; així que si, durant aquesta època de l’any, “escalfem” i cuidem els ossos, músculs i articulacions, podrem alleujar la sensació d’increment de dolor.

Una recomanació general és, en la mesura que puguem, mantenir el cos calent amb estoretes o mantes elèctriques, coixins d’ossos de cirera o gels que s’escalfen amb microones, per aplicació de calor local. També és important fer moviments suaus amb la zona adolorida, així com també caminar o nedar.

L’alimentació és clau per ajudar a mantenir les articulacions netes dels tòxics que s’hi van acumulant, derivats d’una dieta excessivament àcida, és a dir, plena de proteïna animal com carns, ous i formatges; a més d’excitants com el cafè o el te i excés de sal. Així, seria adient fer una dieta equilibrada més basada en els aliments següents:

  1. Arròs: de la varietat que sigui, és un cereal molt versàtil. Una idea original per cuinar-lo són les croquetes d’arròs. Es cou l’arròs, se salta amb els ingredients triats i es fan boletes. Es mullen amb un liquat vegetal, com, per exemple, llet de civada, es passen per pa ratllat i es fregeixen.
  2. Flocs de civada: ideal per esmorzar. Amb una llet vegetal, es fa bullir fins a aconseguir una textura cremosa i s’hi tira canyella en pols.
  3. Pastes italianes: fetes d’ordi o sègol.
  4. Llegums variats: mongetes, llenties, cigrons. Els plats de cullera, a l’hivern, es posen molt bé, ens escalfen per dins.
  5. Peix i crustacis: millor que la carn perquè acumulen menys tòxics.
  6. Verdures de temporada: com el bròquil, les diferents varietats de cols, porro, coliflor, bledes, créixens, porro, alvocat.
  7. També hi ha complements alimentaris que ens poden ajudar a reforçar aquestes articulacions i/o a calmar els dolors quan apareguin.

Farmacia Internacional recomana:

A continuació es detallen alguns consells que Farmacia Internacional recomana:

1. Tractament intensiu de tres mesos

Prendre regularment algun compost de glucosamina, condroïtina o altres proteïnes (col·lagen) que formen part de les articulacions i els ossos, com a manteniment, a raó de tres mesos seguits i descansar tres més, dos cops a l’any.

  • Solgar Glucosamina-Ac. Hialurónico-Condroitina-MSM en comprimits.
  • GCA 2700 Santé Verté en comprimits, que a més incorpora l’harpagofit, una planta útil per calmar el dolor i la inflamació.
  • Colágeno con Magnesio de Ana Maria La Justicia, en pols o en comprimits. El magnesi actua en el sistema nerviós calmant dolor i relaxant musculatura.

Recordeu evitar els aliments més àcids que hem citat abans.

2. Tractament durant els mesos de descans

Durant els tres mesos de descans, es pot fer un massatge diari amb algun gel d’aplicació local amb una base de silici orgànic, que reforça les articulacions, la pell i els ossos, per exemple:

  • Vitasil Articulasil o Ergysil, del laboratori Nutergia, són gels de silici, ja reforçats amb olis essencials que calmen el dolor i abaixen la inflamació, a més d’aportar sensació de benestar i frescor. Si volem fer un oli de massatge a casa, podem posar en una base d’oli vegetal, idealment oli d’hipèric, oli d’ametlles dolces o, fins i tot, oli d’oliva; hi afegim una gota d’oli essencial de katafray, una de gaultèria i una de sempreviva. Recomano tant els olis essencials com els vegetals de Pranarom, per la seva garantia de seguretat i eficàcia.
L'oritga ajuda a desinflamar les articulacions

L’oritga ajuda a desinflamar les articulacions

A més hi ha complements a base de plantes que és interessant tenir en compte quan tenim uns dies de més molèsties:

  • L’ortiga és una planta que, com que té propietats diürètiques, ajuda a eliminar els líquids inflamatoris que s’acumulen a l’articulació. La podem trobar en càpsules com Solgar Ortiga, càpsules vegetals, o en format líquid, com el suc d’ortiga de Salus o l’extracte d’ortiga de Soria Natural.
  • El salze blanc, del qual se’n fa servir l’escorça, és un calmant magnífic per als dolors. Per exemple, el podem trobar a les càpsules de Solaray White willow bark o a l’extracte de Soria Natural Sauce.

A tots els lectors d’Etselquemenges que expliquin que han llegit aquest article, Farmacia Internacional aplicarà un 10% de descompte en tots el productes per mantenir les articulacions durant l’hivern. Sol·liciteu informació a la Farmacia Internacional, al carrer Consell de Cent, 312, cantonada amb Passeig de Gràcia, Barcelona. Aquest descompte és vàlid fins al divendres, 15 de gener. No acumulable amb altres descomptes. 

 

foto-aliciaAlicia Domingo
Farmacèutica de la Farmacia Internacional.
Tècnic superior en Dietètica i Nutrició.

Núria Coll

Núria Coll
Directora d'etselquemenges
ncoll@etselquemenges.cat

amunt