L´especialista

Inici / L´especialista / QBio 8 de setembre 2015

Substitueix i millora les propietats de la crema de cacau amb la crema de garrofa

Estàs "enganxat" a la xocolata o a les cremes de cacau? No vols renunciar al gust que tenen però tampoc t'agrada el percentatge de greix que porten ni vols consumir productes que vénen de milers de quilòmetres de distància? Prova amb la crema de garrofa, un fruit energètic excel•lent i deliciós, ric en fibra, baix en greixos i sense substàncies addictives.

Carob Pods and Beans

En qualsevol dieta saludable, el consum de greixos “dolents” ha d’estar sota control. La carn vermella, els embotits, els lactis, els olis refinats, les mantegues i margarines, les salses de pot, les galetes, les barretes energètiques, la brioixeria o els productes industrials en general tenen alts percentatges de greixos saturats. És possible que ens costi més o menys reduir o eliminar aquests productes de la nostra dieta però què passa amb la xocolata i el cacau? Per a molts, és un plaer irrenunciable, una font d’energia valuosa i un atenuador de l’ansietat. Com hem de renunciar-hi?

Malgrat el seu innegable bon gust, la xocolata també té un costat fosc: l’acostumem a consumir com a producte industrial ple de sucres, llet i sal (per això té un contingut tan alt en greixos saturats) i conté substàncies addictives i estimulants que ens provoquen una sensació d’energia falsa.

A més, el cacau es conrea en els tròpics humits d’Amèrica, el nord-oest d’Amèrica del Sud i la zona amazònica, pel que resulta molt difícil consumir-lo de proximitat o de km 0.

Garrofa, l’alternativa saludable a la xocolata

Sembla xocolata però no ho és! El seu nom és garrofa i és un fruit de l’arbre Ceratonia siliqua ja utilitzat en l’època de l’antic Egipte com a dulcificant. Té una textura, color i sabor molt semblant al cacau però amb propietats clarament diferents:

  • La garrofa és sis vegades més baixa en contingut gras que el cacau (en forma de xocolata la diferència és més gran: 3 % de contingut gras enfront del 40 % de la xocolata amb cacau convencional).
  • No requereix altres additius ni sal (el cacau conté 700 mg de sodi per 100 g, la garrofa només 100 mg).
  • És rica en fibra: té un 13 % de fibra soluble amb efecte prebiòtic.
  • No conté substàncies estimulants: a diferència del cacau, la garrofa està lliure de teobromina, una substància similar a la cafeïna que ens provoca una sensació d’energia falsa.
  • És molt rica en triptòfan, un aminoàcid essencial precursor de la serotonina, una substància que ens proporciona sensació de relax i de tranquil·litat.
  • No conté gluten, és apta per a celíacs.
  • També conté petites quantitats de pectina i lignina, que afavoreixen la digestió, a més de nombroses vitamines i minerals.

Com s’obté?

Les beines de garrofa són allargades (arriben a fer 20 centímetres de llarg) i adquireixen un color marró quan estan madures. Per obtenir la “nova xocolata”, aquestes beines es dessequen, es torren i es polvoritzen per donar lloc a la farina de garrofa, adequada per elaborar pastissos, gelats, púdings, galetes, etc.

A diferència del cacau, l’arbre creix en tota la Mediterrània i, especialment, a les costes espanyoles, marroquines i italianes, cosa que permet incentivar la producció local i consumir productes de proximitat. El seu cultiu a Espanya té un significat molt especial, ja que ha estat i segueix sent un bon aliment per al bestiar, així com una font adequada de nutrients en èpoques de carestia.

algarroba_okCremes de garrofa per untar

Com ja hem apuntat, els productes a còpia de llet, cacau, avellanes i sucre no són els més saludables ni per a nens ni per a adults. Si el que volem és substituir aquestes cremes per untar per una versió molt més sana i sostenible però igualment agradable al paladar, podem optar per cremes ecològiques de garrofa sense sucres ni llet.

Molenaartje, per exemple, marca bio especialitzada en cremes de garrofa líder a Espanya, les comercialitza amb diversos sabors: natural, avellanes o duo. Sense llet, amb menys greixos, calories i substàncies estimulants, aquestes cremes estan endolcides amb xarop de blat de moro i la garrofa que s’utilitza per a la seva producció prové d’Espanya.

Estan distribuïdes a Espanya i Portugal per Qbio i es poden trobar en botigues especialitzades i herbolaris.

 

Marta CostaMarta Costa. Periodista

mcosta@etselquemenges.cat

Marta Costa

Marta Costa
Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.
Coordinadora de continguts d'Etselquemenges.
mcosta@etselquemenges.cat

amunt