Ingredient macrobiótic

La macrobiòtica, tal com la va explicar el seu primer difusor a Occident, George Ohsawa, és l’aplicació pràctica de les lleis del canvi de la natura. Dels termes grecs macro, que significa ‘gran’, i bios, que significa ‘vida’, la macrobiòtica pot definir-se com una eina que permet aprendre a viure en harmonia, adaptant-nos als canvis constants dels cicles de la natura. Per tant, molt més que un simple corrent d’alimentació més o menys de moda, la macrobiòtica és una filosofia que pot aplicar-se a totes les àrees de la vida i que, a través de l’equilibri, troba la salut integral, és a dir, la física i l’emocional.

La macrobiòtica és una filosofia que pot aplicar-se a totes les àrees de la vida i que, a través de l’equilibri, troba la salut integral, és a dir, la física i l’emocional

En termes generals, l’aplicació de la macrobiòtica en la salut i l’alimentació emfatitza el consum de grans i de vegetals frescos i evita la carn, els lactis i els productes processats amb l’objectiu de proporcionar al cos tots els nutrients essencials perquè funcioni de manera òptima, sense carregar-lo de toxines o altres excessos que haurien de ser expulsats o emmagatzemats a l’organisme. Tenint en compte que el cos està en canvi i adaptació constants al seu entorn, les seves necessitats també es modificaran al llarg de la vida. Així, la idea bàsica és equilibrar els efectes dels aliments ingerits amb tots els altres elements que influeixen en la salut de l’organisme i anar ajustant-los de la manera més pacífica possible.

I com es troba l’equilibri? Segons la filosofia macrobiòtica, tots els elements de la natura estan compostos per una energia yin (una energia freda i expansiva) i una energia yang (una energia càlida i contractiva).

  • Aliments yin (energia freda, d’expansió, volàtil i superficial, que provoca dispersió): sucre, mel, pa blanc, lactis, begudes alcohòliques, olis refinats, llet de soja, fruites tropicals, algunes verdures com les patates, el tomàquet o l’albergínia, cafè, vinagre, etc.
  • Aliments yang (energia calenta i contractiva, amb un efecte acumulatiu que tonifica): condiments salats, ous, carns i greixos saturats,  embotits, etc.

Per aconseguir l’equilibri òptim, una dieta sana hauria de cercar el balanç entre aquests dos pols oposats, i assegura que no ens passem per excés o per defecte de cap, però tenint en compte, al seu torn, les necessitats específiques de cada individu en cada moment de la vida.

A més del balanç d’aquests dos grups d’aliments, la macrobiòtica entén que una dieta saludable ha de basar-se en el consum d’aliments ecològics, de temporada i de proximitat, reduint el consum de sucres i de farines blanques, alcohol i altres tòxics i augmentant el consum d’aliments integrals i alcalinitzants com les algues, el tamari o el miso.

De fet, la majoria dels aliments industrials que es consumeixen a Occident tenen càrregues fortes de yin o de yang i tendeixen a acidificar l’organisme. Per això la macrobiòtica proposa emfatitzar els grups de grans integrals i de vegetals, que tenen proporcions menys pronunciades de yin i de yang, fet que facilita el balanç correcte entre totes dues energies.

Rebost macrobiótic

 

I quins són els ingredients estrella de la macrobiòtica?

Si sou amants d’aquest tipus d’alimentació o voleu començar a endinsar-vos-hi, tot seguit us resumim alguns dels productes estrella de la dieta macrobiòtica que no han de faltar al rebost. Empreses com La Finestra sul Cielo, experts en aquest tipus d’alimentació des de 1978, disposen d’un catàleg ben ampli d’aquest tipus de productes amb gairebé setanta referències disponibles.

  1. Miso: És un condiment salat i fermentat a base de soja, sal i cereals. A la cuina es fa servir com a condiment per preparar minestres i sopes o per elaborar salses. Hi ha diferents varietats segons els cereals que contingui. Anomenem hatcho miso la varietat de miso elaborada només amb soja i sal; genmai miso, el miso blanc produït a base d’arròs; natto miso, el condiment japonès que barreja miso amb gingebre, i mugi miso, al miso d’ordi.
  2. Algues (kombu, wakame, nori, hijiki, arame…): Són un altre aliment bàsic en l’alimentació macrobiòtica. Són una font extraordinària de sals minerals (calci, ferro, iode) i de vitamines.
  3. Umeboshi: És una varietat de pruna recol·lectada quan encara està verda i posada amb sal amb fulles de shiso, que la pinten de rosa. Durant aquest procés, desenvolupa un sabor àcid i salat, perfecte com a acompanyament per a qualsevol mena de verdura. Les podem trobar en forma de vinagrepuré i fins i tot pastilles.
  4. Te: Conegut com a te de tres anys, és un tipus de te verd japonès conreat a hores d’ara encara de manera tradicional i caracteritzat perquè està fet amb les branques (kukicha) o fulles (bancha) del te.

Per a més informació, podeu visitar www.lafinestrasulcielo.es