Woman Legs Silhouette With Heels Hanging Of Her Hands

1. Reforçar  la pell i els cabells després del sol

A l’estiu, hi ha diferents factors ambientals que poden malmetre la pell i els cabells, com per exemple l’exposició excessiva al sol, la calor, els contrastos de temperatura pels aires condicionats, la sal del mar o el clor de les piscines. Els cabells sovint ens poden quedar més secs, trencadissos i poc brillants; i la pell més seca.

Tots aquests elements són inevitables, però podem prendre mesures per intentar millorar-ne l’aspecte.

Assegurar una bona quantitat d’aminoàcids a través de la alimentació és ideal perquè el cos pugui regenerar les estructures cel·lulars malmeses, ja sigui amb el consum de proteïna animal, com les carns, el peix, el marisc i els ous, o proteïna vegetal com els llegums, fruita seca i llavors o pseudocereals com la quinoa i el fajol. També és necessari prendre fruites i verdures per obtenir una bona aportació de vitamines, minerals i antioxidants.  

mijovit-60cTot i això, si volem que els resultats siguin més ràpids i efectius, podem acompanyar una bona dieta amb complements naturals que ens proporcionin els elements necessaris per millorar la salut de pell i cabells.

Solpiel, per exemple, és un complement que conté llevat de cervesa, pastanaga, àloe, coenzim Q-10 i extracte de germen de blat. Aquesta combinació ens aporta vitamines, minerals, olis essencials i antioxidants ideals per al benestar de la pell.

Mijovit, amb mill, alfals, aminoàcids i vitamines, ens ajuda a millorar l’aspecte de la pell i a nodrir els cabells. L’alfals és especialment recomanable per potenciar la salut de la pell, ungles i cabells gràcies al fet que és molt ric en minerals i vitamines, com el silici o el ferro. El mill és un cereal molt reconstituent i té força vitamines del grup B, com, per exemple, l’àcid pantotènic (B5), precursor que intervé en la formació d’elastina, una proteïna molt interessant a l’hora de regenerar i mantenir la pell, tendons i massa muscular.

2. Millorar l’insomni

Aliments rics en triptòfan

El peix blau, els llegums, el sèsam, el plàtan, l’ou, el pollastre o gall dindi, la fruita seca, les llavors o alguns cereals integrals.

A més del triptòfan, també és important una bona aportació de magnesi, zinc i vitamines del grup B.

Si durant l’any hem tingut insomni, ara que estem més tranquils és el moment ideal per buscar solucions que ens ajudin a combatre’l per tal de poder descansar millor i començar el curs nou amb més energia.

Evitar l’estrès i l’excés d’agitació mental és fonamental per dormir bé, sobretot a l’hora d’agafar el son. Fer exercici físic és ideal per desfer-nos de tensions, nervis i ansietat,  i augmenta la sensació de plaer i benestar. Per això cada dia hauríem de fer exercici, ja sigui caminar, ballar, fer ioga, córrer o anar en bicicleta. Hem de triar el que més ens agradi i ens faci sentir millor.

Pel que fa a l’alimentació, prendre aliments rics en triptòfan a la nit pot ser una bona estratègia, ja que aquest aminoàcid és un precursor de la serotonina, que indueix la producció de melatonina, una hormona que s’encarrega de regular el “rellotge biològic”.

valeriana-100cPerò, si tot i això ens costa dormir, fer servir fitoteràpia com a complement pot ser una gran ajuda.

La valeriana és una planta tranquil·litzant i sedant del sistema nerviós que resulta eficaç per tractar l’insomni, l’ansietat i els estats d’agitació nocturna. Quan prenem valeriana, però, cal tenir en compte que inicialment actua com a tònic, i després relaxa. L’efecte és més lent i per això no es recomana prendre just abans d’anar a dormir.

La passiflora també és una planta calmant i sedant del sistema nerviós i, a més, té un efecte relaxant dels músculs. Està indicada per tractar estats nerviosos, estrès, insomni o altres estats associats, i, a diferència de la valeriana, la passiflora té un efecte immediat.

3. Calmar l’estrès

Si aquest estiu us ha tocat treballar i no us podeu desfer de l’estrès, fer exercici físic cada dia també és vital. L’estrès sostingut en el temps pot ocasionar desajustos metabòlics importants. Per això cal buscar estratègies per alliberar tota la tensió que s’acumula al llarg del dia, i l’exercici físic és un element clau

Tot i això, si l’estrès que tenim és molt intens, ens esgota i fa que no puguem rendir bé la resta del dia, sempre podem optar per ajudes complementàries com els adaptògens, que són substàncies que regulen el sistema nerviós i augmenten la capacitat de l’organisme per afrontar l’estrès. Ens estimulen però sense passar-se, ja que no són excitants, sinó moduladors.

Un exemple el trobem en la Rhodiola, una planta de la família Crassulaceae, que ens aporta tranquil·litat diürna i ens ajuda a descansar millor a la nit. Podem trobar-la sola o combinada, com, per exemple, al complement Rhodiola Plus, en què el magnesi i vitamines del grup B contribueixen al funcionament normal del sistema nerviós, ja que, quan es troba en sinergia, sempre és més efectiva.

Els adaptògens no tenen efectes secundaris, si no és que hi ha cap fàrmac pel mig. En aquest cas, s’ha de consultar sempre amb un especialista abans de consumir-ne.

Woman With Allergy Coughing In A Field

4. Prevenir els constipats i augmentar les defenses

Els aires condicionats són els grans culpables de la majoria de refredats d’estiu, ja que els contrastos de temperatura i la sequedat de l’ambient fan que l’organisme pugui debilitar-se i sigui més fàcil agafar certs virus.

Si estem exposats a canvis de temperatura molt bruscos, és important prendre mesures per mantenir el sistema immunitari en bon estat. Per aconseguir-ho, cal tenir en compte que una bona alimentació (a partir d’aliments de qualitat) és fonamental per tal d’obtenir vitamines, minerals, antioxidants i altres substàncies que ens poden ajudar a modular les defenses. Assegurar uns bons nivells de vitamina D, per exemple, és fonamental per donar suport a la nostra immunitat natural.

Aliments rics en vitamina D: El peix blau, el fetge de bacallà, el marisc, els ous i els productes làctics (de qualitat). I, sobretot, l’exposició als rajos solars (es recomana aproximadament una hora al dia).

No obstant això, si ens calen efectes més immediats, podem optar per ajudar les defenses amb productes naturals com l’equinàcia, una flor que actua com a immunomoduladora i que ens ajuda a prevenir refredats tant d’origen víric com bacterià. La podem trobar sola en gotes o combinada amb pròpolis.

Si ja estem refredats, a més de l’equinàcia ens interessa que el complement porti vitamines, minerals i altres plantes que ens ajudin a potenciar el sistema immunitari, així com altres elements que disminueixin la irritació del coll o la gola. Un exemple podria ser el Constifin Blocker amb equinàcia, boswèl·lia, eucaliptus, malva, zinc, seleni i vitamina C i E, entre d’altres.

També podríem optar per un xarop com el d’Aprolis que conté pròpolis, gingebre, romaní, manganès i coure. El manganès ajuda a disminuir el cansament i la fatiga, i el coure ens ajuda a potenciar el bon funcionament del sistema immunitari.

5. Problemes digestius

carbonato-magnesio-180gSi tenim restrenyiment, podem aprofitar l’estiu per adquirir hàbits nous que ens ajudin a resoldre aquest problema. Incloure una bona quantitat de fruites i verdures en la dieta és vital per regular el trànsit intestinal, però també ho és fer exercici físic i hidratar-se.  

Si ja prenem força fibra –a través de fruites, verdures, tubercles, llegums i cereals integrals– però, tot i això, ens costa anar al bany, podem provar estratègies com prendre un bon got d’aigua tèbia en dejú per hidratar-nos i estimular el moviment intestinal.

De totes maneres, si paral·lelament als bons hàbits necessitem una ajuda externa, podem prendre complements com el carbonat de magnesi un compost químic natural que actua com a laxant suau. A més, en cas d’ acidesa estomacal, prendre carbonat de magnesi abans dels àpats ajuda a disminuir la cremor, ja que actua com un antiàcid.