Granja de Can Pere Mussona

(al nord de Santa Eulària)

És una granja centrada a recuperar l’existència del porc negre, autòcton de les Illes Balears, tractat amb alimentació orgànica, en un espai considerable perquè visqui feliç, amb passió i compassió.

Granja Can Pere de Mussona

Granja Can Pere de Mussona – Ronnie i Verònica

Es pot visitar i fer-hi una ruta per veure com viuen els porcs, les gallines, els cavalls, les ovelles i contemplar la plantació d’hort ecològic que tenen. És una bona oportunitat per conèixer les espècies autòctones i veure en directe com és una autèntica granja respectuosa amb els animals.

La Granja Pere Mussona va a càrrec d’en Ronnie, que va venir a l’illa per escriure, però les circumstàncies de la vida van fer que s’acabés fent càrrec de la granja. Concretament, tot va ser perquè tenia un porc com a animal de companyia i un dia va saber que era un dels 26 porcs negres autòctons que quedaven a l’illa. Sorprès, va tenir clar que havia de fer alguna cosa per preservar l’espècie. Per això va sentir que havia d’intentar fer créixer la raça, i gràcies a l’experiència en el sector ­­­–tenia una granja a la seva ciutat natal– s’hi va posar de seguida.

Hort Granja Can Pere

Granja Can Pere de Mussona – Ronnie i Verònica

Actualment, té dues granges, que se centren a recuperar el porc negre, la carn del qual venen a restaurants locals per potenciar el comerç local i el projecte de “Sabors d’Eivissa”, que té l’objectiu de proporcionar productes de proximitat.

A més, tenen un programa educatiu per a les escoles, ja que volen fer el màxim per reconnectar els nens amb la terra i la natura. Els infants poden visitar la granja, on els ensenyen com crien els animals, com conreen la fruita i verdura, i es mouen per tot el terreny. També fan actes solidaris dins i fora de la granja per recaptar diners per als orfes dels pobles del costat.

Per tirar endavant tot aquest projecte rep l’ajuda de la Verònica, que també té un projecte de flors comestibles.

Granja de Santa Gertrudis

És una granja que produeix tot tipus d’espècies diferents de vaques que produeixen lactis i carn de bona qualitat. Es poden visitar tant les instal·lacions de la granja com la zona de producció d’elaboració de lactis (com llet, nata, mantega, iogurts i formatges), que es poden adquirir a la seva botiga i es troben fàcilment als supermercats de l’illa.

Granja de Santa Gertrudis

Granja de Santa Gertrudis

A la Granja de Santa Gertrudis també hi ha porcs negres eivissencs, criats de manera respectuosa i alimentats al màxim per tot el que dóna la granja. La carn es destina al comerç individual i també per a establiments de restauració que potencien el producte local.

És una granja molt ampla, amb les vaques distribuïdes segons el que poden donar, amb un espai per moure’s i, fins i tot, un terreny per pasturar.

Gairebé totes les gelateries de l’illa fan servir la llet fresca de quatre dies (no pasteuritzada UHT) per tal d’elaborar els seus productes amb la màxima qualitat i el greix saludable.

Can Musson

(Ctra. Santa Eulària Km 11, desviament Cala Llonga)

És una finca i granja-escola ecològica, situada a prop de Santa Eulària. La Maria és la quarta generació que porta la finca de Can Musson i se n’encarrega juntament amb set treballadors, que es reparteixen al camp, botiga i amb els nens. Tenen animals de raça autòctona com el porc negre, gallines, galls, cabres, conills, ànecs i paons reals.

Can Musson granja escola

Can Musson granja-escola

Fan visites guiades a la finca, que té un terreny de plantes aromàtiques i medicinals, un hort ecològic i el terreny per als animals. A més, també fan tallers, que du a terme la Maria, que ensenya a fer el flaó, típiques postres eivissenques de les quals us parlem a l’article “Gastronomia tradicional i amb història”, pa artesanal i licors d’herbes, entre d’altres.

Sobretot ho han fet pensant en els més petits, perquè volen que es connectin amb la natura a través de l’hort, les plantes, de donar menjar als animals. Per aquest motiu s’hi pot anar tot l’any, a passar-hi l’estiu o una agradable tarda fent activitats, tallers i passejades per la finca.

Finca d’Es Xebel·lins

(Ctra. d’Eivissa a Ca Na Negreta, a la dreta cartell “Eco Shop”)

Darrere aquesta finca ecològica s’hi amaga una història captivadora. En Guillermo explica que va deixar la feina d’arquitecte per donar vida a tota la finca. Concretament, quan va tornar d’on s’havia instal·lat va veure tot el terreny desert, sense vida i va sentir que havia de posar-hi remei. “Tot el que li cal a la terra és paciència, perseverança i persistència; és la base. Es va haver d’adaptar al vent i a les terres arenoses; només calia treballar-ho per poder ser cultivat”. I així ho va fer, amb l’objectiu no només conrear tot tipus d’hortalisses per tenir un hort d’estiu i un d’hivern, sinó també per crear vida i un ecosistema que envoltés tota la finca.

Ses Xabel·lins - hort i botiga ecològica

Ses Xabel·lins – hort i botiga ecològica

Podeu visitar la finca i la botiga, on sereu vosaltres qui triareu i recollireu quins enciams, tomàquets, carbassons o altres hortalisses de temporada us voleu endur a casa. També podeu passejar per tota la finca, que acull una casa antiga, una bassa i un pou àrab, el recinte del qual està reconegut com a monument nacional declarat per la UNESCO.

Guillermo i Masia de Ses Xebel·lins

Guillermo i Masia de Ses Xebel·lins

A llarg termini, també està pensant crear un projecte per poder fer visites a escoles i que els infants vegin d’on surten les hortalisses, que sàpiguen que no surten dels prestatges dels supermercats.

Es Xebel·lins forma part de la Cooperativa Ecofeixes, en què els pagesos s’encarreguen de vendre les hortalisses a botigues locals, per potenciar al comerç de proximitat i ecològic.

També s’hi pot fer una estada com a voluntari: treballar al camp a canvi de quedar-se a dormir i menjar. D’aquesta manera, els voluntaris aprenen, connecten amb la naturalesa i s’omplen de tota la vida que envolta l’ecosistema de la finca.

“Sabors d’Eivissa”, projecte per impulsar els productes de proximitat

Totes aquestes granges participen dins del projecte “Sabors d’Eivissa”, distintiu que neix gràcies a la Fundació de Promoció Turística d’Eivissa per identificar els restaurants que aposten per productes i sabors tradicionals d’Eivissa com a base de la seva cuina, independentment que les receptes siguin tradicionals o més innovadores.

Quan un establiment obté el segell de “Sabors d’Eivissa” agafa el compromís d’utilitzar productes locals i d’incorporar a la carta alguns dels plats més típics de l’illa. Així es volen impulsar els productes autòctons de l’illa com la pebrera blanca i la patata vermella, els embotits, l’oli d’oliva, el pa pagès, el vi, el licor d’herbes, i altres ingredients d’elaboradors d’Eivissa, com la farina de garrofa, melmelada o sal, entre d’altres.

Actualment hi ha més de cinquanta restaurants amb el distintiu “Sabors d’Eivissa”, entre els quals trobem el destacat Lips Reartes, el restaurant d’alta gastronomia del xef David Reartes.

Amb una estrella Michelin, Lips Reartes és un restaurant que fa servir un 80% de matèria primera local i sempre tenint en compte la temporalitat dels productes. A més, intenta evitar l’ús de sal i sucres afegits, i els substitueix per productes més naturals com l’aigua de mar, les espècies, les plantes aromàtiques i les flors. D’aquesta manera es potencia el gust original de cada plat.

Xef David Reartes - Lips Reartes

Xef David Reartes al seu restaurant Lips Reartes

Les flors són un ingredient molt característic del restaurant, les quals les treu del projecte Ibiza Púnica explicat a l’article “Turisme i activitats per fer a Eivissa”. A en David li agrada integrar-les dins els seus plats per obtenir sabors més aromàtics i intensos, ja que cada flor ofereix un color, una aroma i una personalitat diferent i característica. Al restaurant s’hi pot tastar, per exemple, una amanida de cranc reial amb flors, maionesa d’ous de salmó i zuke, una salsa japonesa; o aquestes exquisides postres fetes amb llet de cabra infusionada amb flors de lavanda, crumble de figues i gelat de mel.

Plats del Lips Reartes

Plats del Lips Reartes

A més del restaurant Lips Reartes, en David té un altre projecte que inaugurarà ben aviat. Sota el nom de Shawarma, el xef s’endinsarà dins la cuina de carrer i per endur, per tal d’oferir aquest plat tradicional turc elaborat amb productes de primera qualitat: un pa fet a mà i cuit en un forn de llenya, verdures de l’hort i carn o pollastre de pagès. A banda, hi haurà una versió vegetariana que inclourà falàfels. Es tracta d’un projecte que no només podrem trobar a Eivissa, sinó també a diferents ciutats del món.

D’aquesta manera, Eivissa està rodejada d’impulsors d’una agricultura respectuosa amb el medi ambient, potenciant el producte de proximitat des de l’inici fins al final de la trajectòria dels aliments i oferint idees innovadores amb tots ells.

 

Ibiza Illes Balears  Especial agraïment al Portal Oficial de Turisme d’Eivissa (Ibiza Travel)

 

Mireia Galtés IIMireia Galtés
Graduada en Publicitat i relacions públiques, Dietista i bloguer a Lemon’s Secrets.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites