Les xifres

Cent grams de crispetes aporten uns 57 grams d’hidrats de carboni, 8,4 grams de proteïnes, minerals (sodi, magnesi, potassi) i vitamines (grup B), greixos (fins a uns 30,2 g/100 g en les crispetes de microones) i colesterol. Així doncs, unes 370 calories o més, informa la dietista-nutricionista d’Eroski Consumer, Maite Zudaire.

Amb les xifres a la mà, Zudaire recomana extremar la moderació en la ingesta de crispetes, sobretot en els nens “amb problemes de pes”, però al mateix temps aporta punts positius, com és el fet que són un aperitiu sense gluten i, per consegüent, ideal per a criatures celíaques.

El consell, en què coincideixen tots els experts, és elaborar-les a casa en una paella amb poc oli d’oliva i amb un control de la sal i el sucre.

He estat molts anys sense anar al cinema. Quatre, exactament. I quan hi he tornat no ha estat per veure Midnight in París, una de les novetats de l’estiu, sinó Els barrufets. Això sí, en català. Tant de temps sense anar-hi m’havia fet oblidar que al cinema es menja. Abans d’adquirir l’entrada, el primer que et trobes és la gran parada de venda de crispetes, dolces i salades, amb paperines de mides diferents. I la sorpresa és que hi ha més cua per comprar crispetes que per comprar les entrades. Però que no anàvem al cinema només per omplir l’esperit amb una bona història? I les crispetes, que crispen pel sorollet incessant i per la brutícia que deixen per tota la sala, mereixen tot un capítol a part.

Ho consulto a l’Abel Mariné, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, i m’explica que el 2010, “el Centre per la Ciència i l’Interès Públic dels Estats Units va denunciar l’elevat contingut calòric d’aquests cereals greixats, salats i escalfats”. De fet, es veu que el país nord-americà també estudia la possibilitat de prohibir les bosses enormes en què es venen les crispetes “per ajudar a controlar l’obesitat”.

A l’hora de donar la seva opinió, l’Abel Mariné assegura que “les crispetes dels cinemes no solen ser les més exquisides, a més, porten molt de greix i força sal –100 grams poden representar unes 400 quilocalories”. Segurament, per això ja comencen a haver-hi cinemes a Barcelona, continua explicant, que “anuncien que les seves crispetes són fetes amb oli d’oliva, però el valor calòric d’aquest oli és el mateix que el de qualsevol greix”. Tot plegat no ha de portar a pensar que les crispetes són “un menjar dolent”. En aquest punt, en Mariné recorda que no hi ha menjars bons ni dolents, només que les crispetes “no són la millor menja possible” i, per això, s’han de consumir amb molta moderació, i millor fora del cine per no donar la llauna als veïns amb el soroll i la seva peculiar aroma.

Per la seva banda, la Maria Manera, dietista-nutricionista i responsable de Comunicació i Formació Científica de l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (AEDN), recorda que les crispetes són un cereal, el blat de moro, en la composició del qual destaquen especialment els hidrats de carboni, és a dir, “els nutrients bàsics per a una alimentació saludable”. Així doncs, literalment, les crispetes es podrien convertir en un “refrigeri saludable”. “Si es preparen a casa, en una paella amb poc oli d’oliva, són una opció ideal. L’opció poc aconsellable són les crispetes de cinema, preparades amb una quantitat important de greixos afegits, saturats o trans, procedents del coco, la palma, etc.”. La mateixa dietista-nutricionista alerta de les crispetes de microones, ja que “gairebé totes porten molt de greix, i també és de coco i de palma”, explica.

Per últim, l’AEDN fa referència a la sal i a la mida de la ració de les crispetes servides als cinemes. “La quantitat de sal és excessiva, i el mateix passa amb el sucre, pel que fa a les crispetes dolces”. I la mida “també és excessiva”. Si es té en compte que al cinema passem unes dues hores asseguts, sense fer cap activitat física i, per tant, sense que el nostre organisme faci una despesa energètica, el desequilibri és evident. “Caldria adequar la mida de la ració de les crispetes, la qual cosa no és possible, perquè són estàndards o, si no, compartir-les sempre”, conclou.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert