euga-415El doctor Miquel Pros, que confessa que s’ha carregat a consciència la llet de vaca perquè el que hi ha dins dels brics és una manipulació de la indústria alimentària, opina que hi va haver un moment en què aquesta llet va ser beneficiosa per a l’home. “Hi ha una tradició ancestral de l’home que beu llet, però llavors les vaques estaven ben tractades, pasturaven, bevien i menjaven de manera sana”. Ara, en canvi, “mengen, pixen, caguen i dormen en el mateix espai diminut, estabulades, sense control de neteja”, i després la indústria alimentària “manipula la llet”.

Per això, el mateix Miquel Pros pensa que la llet d’euga, si no està manipulada, pot contenir els beneficis que els estudis incipients i el mateix “popularitzador”, en Juti Gusi, asseguren que té.

Les tres condicions de la llet d’euga

· Producció de qualitat i natural, sense medicació ni productes químics.

· Alimentació acurada de les eugues, que tinguin forçosament pastura diària en llocs on no s´ha cultivat mai amb productes químics.

· La llet no s’ha d’escalfar ni pasteuritzar.

En Juti vol fer conèixer la llet euga perquè a ell concretament li va salvar la vida. Literalment. Per culpa d’una transfusió sanguínia que li van fer quan va néixer, va contreure l’hepatitis C. De gran, la malaltia li havia fet malbé el fetge, però als hospitals li deien que era impossible trasplantar-li’n un perquè ja no hi havia res a fer. Així de cru. En Juti va entrar a Internet per buscar solucions, “per viure sense patiment perquè em notava la mort propera sense un fetge nou”.

A Internet va trobar que la llet d’euga tenia una proteïna, l’albúmina, que ell necessitava per eliminar líquids. “Vaig començar a fer-ne comandes, que m’arribaven des d’Holanda, i me la bevia”. Al cap d’un parell de dies, es trobava més bé, amb més ànims. Al cap de quinze, començava a corregir la seva anèmia. Als tres mesos, els ronyons s’havien regenerat al 100%. Tornava a l’hospital i les analítiques sortien correctes. Tant, que els metges li van comunicar que podien fer el trasplantament que necessitava per viure.

En Juti Gusi, professional dedicat a l’exportació de maquinària agrícola, va voler canviar d’ofici per dedicar-se a la divulgació de la llet d’euga. Si a ell li havia salvat la vida, si li havia curat l’anèmia, si li havia permès viure, necessitava fer-ho saber a tothom.

“Amb la meva parella, la Lídia, vam canviar de casa, de feina, i vam muntar una granja a la Vall d’En Bas, on tenim quatre eugues”. També han impulsat estudis mèdics a la Universitat Autònoma de Barcelona, a l’Hospital Sant Joan de Déu (relacionats amb l’anèmia i les criatures) i a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

I també han començat a comercialitzar la llet d’euga a 80 punts de venda de Catalunya. La venen en minidosis de 25 ml (com uns xarrups), congelada, a un preu aproximat d’1 €. “Està congelada perquè no està pasteuritzada, ve directament de com l’han munyit a l’euga, per tant, en manté totes les propietats”.

Quines són les propietats? Té àcids grassos poliinsaturats (l’omega-3 i l’omega-6); vitamines com la A, B1, B2, B6, B12, B13, C, D, E i K; i minerals com el ferro, el magnesi, el calci o el zinc.

Amb una minidosi, si es fa una dieta saludable, n’hi ha prou per absorbir-ne totes les propietats. “L’aportació de calci de la llet d’euga per si sola no és important, però com que té estrògens i vitamina D, llavors sí que ho és, perquè és la manera com se n’assimila amb més efectivitat”.

En Xavier Aldeguer, cap del servei de Digestiu i Fetge de l’Hospital Josep Trueta de Girona, indica que podria ser que la llet d’euga tingués propietats beneficioses per a criatures i adults amb malalties autoimmunitàries, com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. “No en tenim dades concretes perquè estem en fase d’estudi, però veiem aquest potencial concret a la llet d’euga”, afirma el doctor Aldeguer.

Finalment, la dietista-nutricionista Jordina Casademunt afirma que la llet d’euga és recomanable per a les persones amb un sistema immunitari compromès, tal com han demostrat els estudis que n’han destacat la composició en calostre.

Tot i així, “no hi ha cap aliment miraculós”; tan sols “una correcció d’hàbits, com ara aliments de qualitat i ecològics, exercici físic o respirar aire pur, per exemple, poden millorar la salut”, conclou Casademunt.

 

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert