El cuiner anglès Jamie Oliver no s’ho inventa. Ha passat per moltes escoles angleses, nord-americanes i australianes i ha comprovat que les criatures no coneixen els aliments.

Food Revolutionary DayQuan, més d’un cop, els ha ensenyat peres, coliflors, bledes o tomàquets, mai no han sabut dir-ne els noms. Una vegada li van arribar a dir que un tomàquet era una patata. És més, com més insistia en els tomàquets, menys respostes correctes obtenia. En canvi, quan preguntava si sabien què era el quètxup, tots li sabien respondre bé. Ell mateix explica que, a Austràlia, un 20% dels alumnes de Primària pensen que la pasta és d’origen animal, mentre que el iogurt és vegetal.

Oliver aconsella a les famílies que ensenyin a menjar als fills de la mateixa manera que els eduquen a saber travessar els carrers, per exemple. Ell mateix ho argumenta amb mil i un motius. 1) Les criatures d’avui són  la primera generació que tenen una esperança de vida més curta que els seus pares per culpa de la dieta i la falta d’exercici. 2) Les xifres d’excés de pes i d’obesitat són altíssimes. De fet, l’OCDE creu que  el 2020 haurà augmentat un 10% el sobrepès i l’obesitat a l’Estat espanyol. 3) Cada cop més criatures a partir dels vuit anys, tenen diabetis de tipus 2, considerada generalment una malaltia específica dels adults. 4) Hi ha moltes altres malalties relacionades amb la mala alimentació, com els problemes cardiovasculars.

És clar, les verdures i les hortalisses són primordials en l’alimentació infantil. Com també ho són els cereals i les farines integrals. I ja som al cap del carrer. Com s’aconsegueix que les criatures mengin verdures? Perquè és sabut que el gust amarg de moltes no els convenç. De fet, hi ha una teoria que sosté que l’amarg comença a agradar en l’edat adulta. Així doncs, com cal fer-ho?

El cuiner Jamie Oliver torna a fer una llista, ara de consells, per aconseguir-ho. 1) Les criatures que aprenen a cuinar mengen millor i entenen com el menjar afecta l’organisme. 2) Si fan àpats nutricionalment correctes rendeixen millor a l’escola. 3) Millorar la dieta i augmentar l’activitat física és més efectiu que prendre medicació per reduir el risc de diabetis de tipus 2. 4) El menjar fet a casa no té cap additiu desconegut, ni cap greix trans, com acostuma a passar amb el menjar preparat.

Per tot plegat, demana a la societat que s’involucri en l’alimentació saludable, en el menjar de veritat, que no és el processat, ni l’ensucrat, que la indústria alimentària ha aconseguit fer arribar arreu, com explica Oliver. Mitjançant el web Food Revolution Day demana a escoles i altres comunitats que organitzin activitats. A Barcelona i a València hi ha dos ambaixadors designats que ho promouen i amb els quals recomana posar-s’hi en contacte.

Food Revolutionary Day2Si no, a la mateixa pàgina web, el cuiner mediàtic aporta tots els materials necessaris per crear, per iniciativa pròpia, activitats de menjar de veritat. I també per fer a casa, com ara esbrinar d’on provenen els aliments, de quina època de l’any són, com  afecten l’organisme i com cuinar-los. La informació de cada un d’aquests apartats és molt completa, i està pensada per ser impresa en format pòster.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert