L’activitat física repercuteix directament en la salut de l’epidermis, i és que un dels beneficis de la pràctica esportiva és l’aportació d’energia a la pell. Quan fem una activitat física, cal respirar amb més freqüència i més profundament, i això permet que arribi més oxigen a la sang.

Tot l’oxigen que rep la pell estimula el metabolisme cel·lular i accelera la regeneració cutània. D’aquesta manera, l’esport tonifica l’epidermis, reforça els músculs i permet expulsar les toxines més ràpidament, i tot això ens permet gaudir d’una pell amb un aspecte més net.

La hidratació de la pell de l’esportista

Ara bé, els esportistes sotmeten la pell a més agressions que la resta de la població: sol, vent, l’excés de suor, dutxes contínues, l’aigua amb clor… Tenir-ne cura, per tant, serà una de les tasques diàries que caldrà tenir en compte.

Per exemple, els qui practiquen esport a l’aire lliure estan exposats habitualment al sol, al vent o al fred i, per tant, els beneficis que aporta l’exercici poden veure’s emmascarats per algunes situacions fisiològiques negatives, com les següents:

  • La sudoració, que augmenta amb l’activitat física i provoca irritació de la pell i, en molts casos, sequedat.
  • L’exposició constant a la llum solar, que augmenta el risc de deshidratació. Cal una protecció especial per als ulls, ja que la mucosa ocular és especialment sensible a l’exposició solar prolongada.

Com cuidar la pell i mucoses durant l’esport

  • Hidratació
    Cal mantenir sempre un bon estat hídric. Per aconseguir-ho, hem de prendre una quantitat de líquids suficient. S’ha de tenir en compte que l’estrès, l’exposició al sol, les altes temperatures, l’activitat física o la sudoració excessiva poden augmentar els requeriments de líquid.
  • Eliminació de toxines
    En aquesta acció hi té un paper imprescindible el funcionament correcte de l’intestí, tant per eliminar substàncies de rebuig com per absorbir correctament els nutrients elementals. En aquest sentit, hem d’evitar el restrenyiment amb aliments com els kiwis, les prunes seques i els cereals integrals. Tots tenen propietats depuratives que eliminen les impureses del cos i de la pell.
  • Fotoprotecció
    Hem de fer servir protectors solars tenint en compte el nostre fototip (capacitat de la pell per assimilar la radiació solar).

Quins  aliments hidraten la nostra pell?

Està comprovat que, per tenir una pell cuidada i sana, no només cal cuidar-la des de fora amb cremes i locions hidratants, sinó que també hem de nodrir-la i cuidar-la des de dins, o, cosa que és el mateix, hem d’incloure a la dieta una sèrie de nutrients i aliments que són fonamentals perquè es regeneri i s’hidrati correctament.

  • Fruites i verdures. Aporten vitamines, fibra, minerals i diferents antioxidants que ajuden a conservar l’elasticitat i la hidratació, propietats vitals per a una epidermis saludable. La ingesta adequada de fruita i verdura és fonamental per mantenir el bon aspecte de la pell, ja que aporta:
  • Vitamina C. Bàsica per sintetitzar col·lagen i per mantenir en bon estat la capa hidrolipídica de la pell.
  • Vitamina E. Ajuda el cos a combatre els radicals lliures que ens fan envellir i a protegir el cos contra els perills del medi ambient, com la contaminació i la sobreexposició als rajos solars.
  • Vitamina A. Ajuda a conservar la pell en bon estat i hidratada. És, probablement, la vitamina que contribueix més a mantenir la pell sana i a potenciar el bronzejat, ja que afavoreix el desenvolupament de pigments.
  • Peix. El peix blau, que conté greixos poliinsaturats, àcids omega-3, vitamina A i minerals. Els omega-3 tenen un paper fonamental en el bon estat de la pell.
  • Arròs i llegums. L’arròs conté vitamines del grup B i, els llegums, una quantitat elevada de fibra, antioxidants i minerals com el calci, el magnesi i el ferro. Són aliments molt interessants per a la pell, ja que ajuden a depurar.
  • Fruita seca. Aporta vitamina E, greixos poliinsaturats i calci.

Per tant, assegurar una bona aportació nutritiva de vitamines i d’àcids grassos omega-7, omega-9, omega-3 i omega-6 és fonamental per mantenir l’equilibri lipídic de l’epidermis i les mucoses i, així, garantir una retenció d’aigua suficient per tenir-les hidratades, sanes, i nodrides.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Núria Serra
Núria Serra

Biòloga