Encetem la primavera al Maresme, concretament a Teià, on em trobo amb dos dels protagonistes de la història d’avui. Dinem en un dels restaurants on porten la seva miniverdura, el Nou Antigó. Tinc molta curiositat per saber l’origen de la seva i el perquè d’aquests números als noms dels projectes. Què deuen voler dir?

L'Origen_369enciams2

369enciams neix l’any 2012 després que en Jordi Ribas decidís fer un canvi de rumb professional. Enginyer tècnic industrial i treballador del món de l’automòbil, un bon dia sent que la terra el crida i que vol aplicar alguns dels coneixements adquirits fins al moment a un sector nou. “Jo sóc fill de Teià i sempre m’ha agradat treballar a l’hort; la idea de dedicar més temps a investigar a la natura i amb els aliments no és nova”. Després de mesos de proves i observacions decideix posar en marxa una parcel·la on comença a treballar la primera collita de verdura. Als inicis el plantejament era bastant convencional. Feia diferents tipus de conreus, sempre ecològics, però amb un format com la resta de pagesos i pageses. “A poc a poc em vaig anar passant a les microverdures i flors, i més tard als brots”. Justament, aquest pas últim és el que ha desenvolupat liquen816, sota el qual conreen brots i microplantes simulant el creixement dels líquens i les molses. “És un experiment constant… Quan tinc algun dubte amb els conreus surto al bosc i observo la natura”.

Al projecte també hi participen la Mercè Alabarce i en Ramon Lladó. La Mercè havia treballat durant molts anys a l’administració, i cansada de la rutina professional, decideix engegar una etapa nova que la porti a ports més vius. Es forma en cuina natural i s’engresca a plantejar la vida d’una manera molt diferent, més vinculada a la terra i la salut. “Tots dos ens vam trobar en un moment de canvi, cadascú el seu, que al final ha desencadenat en un projecte del qual tots dos formem part”. Finalment, en Ramon s’incorpora a l’aventura l’any 2013, quan lloguen un terreny nou per ampliar la producció. En Ramon ja es dedicava a l’agricultura i es converteix en una ajuda clau per tirar endavant la proposta d’en Jordi i la Mercè. “Tots tres som un equip, cadascú desenvolupa les seves tasques i ens donem suport mutu”, explica en Jordi.

Després de dinar anem a veure els camps. Descobreixo flors que no havia tastat mai, com la de la ruca, una flor blanca que en posar-la a la boca té el mateix gust i aroma que la fulla. Tasto també brots de calçot, de fajol, de rave, de fonoll i de pastanaga. A més de les miniverdures, flors i brots, també conreen varietats locals d’altres indrets com la tomaqueta de Tírvia i  els moreus. Els conreus són petits i els fruits delicats, els enciams són d’una mida unipersonal i m’imagino que, quan comencin a sortir els nous conreus de primavera i estiu, seran de la mateixa mida. “Com que és més petit, és més tendre i saborós; es descobreixen gustos nous”, comenta la Mercè. Aquest és un dels motius principals pel qual serveixen sobretot a restaurants de la zona. Han trobat la manera d’acostar la seva proposta a cuiners i cuineres que valoren la innovació a la terra per portar-la al plat. D’aquesta part més pedagògica se n’encarrega la Mercè, que, a banda de treballar a l’hort, també fa tallers d’alimentació sana i cuina natural.

L'Origen_369enciams3.jpg

En Jordi treballava al departament de qualitat a la seva feina anterior i estava molt acostumat a fer el seguiment de clients, a escoltar-los, a fer propostes noves i a mantenir sempre una actitud oberta al diàleg i la transparència. Aquest mateix caràcter és el que trobem a 369enciams i liquen816, una aposta honesta i encarada a les necessitats de les persones que en són partícips. “Al principi, quan anava als restaurants, em deien ‘porta’m això i allò’; ara alguns ja  em diuen que porti el que vulgui”. És d’admirar que hagin aconseguit guanyar-se la confiança dels restaurants perquè tinguin llibertat al moment de servir-los cada setmana. “També els demano que em proposin coses noves, varietats que no trobem aquí, formats que ara no existeixen… Una mica d’imaginació!”. Copso l’essència del projecte en els ulls d’en Jordi i la Mercè, contents i orgullosos de ser on són ara i amb molta energia per arribar més lluny, i anar convertint les idees en realitats.

“Al principi, quan anava als restaurants, em deien ‘porta’m això i allò’; ara alguns ja  em diuen que porti el que vulgui”

Si voleu tastar aquest experiment agrari, us podeu acostar a alguns dels restaurants que els serveixen a taula. A Teià, el Nou Antigó; al Masnou, el Pati Morera, la Coloma i Moll Oest; a Cabrera, l’Atelier d’Stéfane;  a Montgat, la Fonda Marina; a Barcelona, el Nectari. Només de sentir el que cuinen aquests xefs ja salivo. M’agrada aquest maridatge de pagesia de proximitat i restaurants atrevits que innoven amb aliments saludables. En Jordi i la Mercè em comenten que els agradaria poder servir a botigues i alguna cooperativa de consum propera a Teià, però que de moment van a poc a poc per anar deixant que els esdeveniments segueixin el seu ritme.

Abans de marxar, els demano el perquè dels noms dels dos projectes;  després de passar un parell d’hores amb ells encara no he entès el significat dels números de 369enciams i liquen816. “El sentit és que no en tenen; justament vaig posar aquests noms perquè la gent tingués interès i sentís curiositat”. Amb aquesta resposta marxo contenta a casa sabent que la imaginació és poder i que la creativitat és indispensable per portar el timó de projectes innovadors com el que avui hem conegut.

Per a més informació: www.ribasmares.com

L'Origen_369enciams1

La salut en miniatura: els germinats i els brots

Seguint la dita catalana “Al pot petit hi ha bona confitura”, també sabem que en els germinats i els brots es refugien una quantitat de nutrients elevadíssima que els fan molt interessants a l’hora de configurar plats saludables.

Tant els germinats com els brots són molt rics en vitamines i minerals. Aporten una gran quantitat de nutrients i antioxidants, i són fàcils de pair. N’hi ha de moltes varietats:  en trobem de llentia, de porro, de bròquil o d’alfals. Cadascun té alguna particularitat, però coincideixen a nodrir-nos i a aportar salut als nostres àpats.

Si voleu seguir una dieta saludable, us recomanem que seguiu les receptes de la Montse Vallory, tot un univers de vitalitat a taula. Múltiples propostes per gaudir de plats variats i plens d’energia, en què els germinats i els brots són protagonistes indispensables. Gràcies Jordi, Mercè i Ramon per conrear-ne i portar-los a les cuines properes!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula