Origen_Mas Illa2

Arribo a la granja d’engreix on cada dia en Joan dóna menjar als poltres que engreixa al Mas la Illa. Són animals de la raça autòctona Cavall Pirinenc Català, que es crien arreu del Pirineu, sobretot a la Cerdanya, al Pallars Sobirà i al Ripollès. El seu cicle productiu necessita un entorn d’alta muntanya per poder desenvolupar-se en condicions òptimes i és per aquest motiu que, quan ens acostem cap a la frontera francesa, el paisatge dibuixa escamots de cavalls i poltres. “Són animals que necessiten el contacte directe amb la natura, no els pots estacar”. Les pastures naturals són l’essència d’aquest sistema de maneig que garanteix una carn molt rica i nutritiva, són la base per gaudir d’una carn estretament lligada al paisatge que l’envolta.

“Havíem de començar a vendre les bondats d’una carn que passa sis mesos a l’alta muntanya bevent aigua més que pura i menjant només de les pastures… allà on no arriba l’oscura mano negra del hombre

En Joan és fill de Llanars i sempre ha viscut a la vora dels animals i les pastures. Des de ben jovenet la vida de pagès l’ha cridat cada vegada més, tot i que els seus pares no es dedicaven a l’activitat agrària familiar. Després de cursar els estudis de formació professional agraris, treballa a l’escorxador de Camprodon, sempre vinculat al seu petit ramat de cavalls, que cada vegada es va fent més gran. Els anys passen, i cansat de veure com per la Tria de Mulats d’Espinavell els marxants s’emportaven els poltres que baixaven de la muntanya cada vegada més barats, decideix avançar i fer tot el cicle, des de la producció fins al consum. Va ser llavors quan en Joan, conjuntament amb altres ramaders de la comarca, van decidir tancar el cercle i començar a fer l’engreix dels seus poltres. Van crear la Federació de Cavall Pirinenc i es van posar a treballar per millorar la qualitat de la carn i per fer tot el possible per retenir el valor afegit de la producció al territori. “Havíem de començar a vendre les bondats d’una carn que passa sis mesos a l’alta muntanya bevent aigua més que pura i menjant només de les pastures… allà on no arriba l’oscura mano negra del hombre”.

Origen_Mas Illa1

La carn de poltre és d’una qualitat excel·lent. És una carn vermella amb un contingut baix d’omega-6 i molt alt d’omega-3. El fet que l’animal hagi menjat pastura natural és el motiu pel qual els continguts en greixos omega-3 són elevats. A més, també presenta quantitats molt notables de ferro i vitamina B12, trets diferencials d’altres tipus de carn. Al paladar és dolça i molt tendra, realment sorprèn per la seva delicadesa. També és important saber que, comparada amb altres carns, conté força aigua, un 70%, fet que facilita l’assimilació de les molècules solubles. I pels que estigueu cercant aliments afrodisíacs, heu de tenir en compte que la carn de poltre és rica en zinc, element estimulant per a l’organisme. En Joan està convençut que aquesta carn ha d’arribar a moltes més llars per poder compartir la salut que aporta; “és una carn saníssima que tant de bo més persones poguessin gaudir”.

Per acostar la carn de poltre a la ciutadania, en Joan va obrir la seva pròpia carnisseria a Llanars, l’Agrobotiga de la Carn, per facilitar la compra de carn directament al taulell. Si hi aneu, trobareu carn fresca i també elaborats com croquetes, fuets i hamburgueses. Quan m’acosto al taulell llegeixo un cartell que diu “Les hamburgueses es fan al moment perquè no porten conservants ni colorants”. En Joan m’explica que s’ha trobat gent que no acaba d’entendre que es puguin fer hamburgueses sense additius. “M’he trobat alguna persona que em demana si la carn sense conservants és bona; es pensen que els farà mal, els neix el dubte perquè pensen que tant sí com no ha de portar polvos”. Aquest fet mostra com el menjar natural encara crea confusió i posa de manifest la necessitat de fer pedagogia sobre el menjar saludable a cada moment.

Als que encara no conegueu la carn de poltre, us recomano que la tasteu. Això sí, demaneu que sigui ecològica i que us n’assegurin l’origen. La trobareu a moltes de les carnisseries de les comarques de muntanya; i, si us acosteu al Ripollès, podeu consultar el web de Producte del Ripollès per saber on es compra i on es degusta. Si voleu que us la serveixen a taula, la trobareu a molts dels restaurants en plats tan diferents com un carpaccio, un estofat o uns canalons. Us encantarà!

Per a més informació: www.calcarnisserllanars.com

Origen_Mas Illa3

La temporada gastronòmica del poltre: una cita saludable al Ripollès

El poltre de muntanya del Ripollès és un dels aliments que formen part de la marca de qualitat “Producte del Ripollès”, que va néixer per aixoplugar els diferents productes locals de la comarca, amb l’objectiu de donar-los a conèixer perquè cada vegada més persones els puguin gaudir.

Durant l’any 2014 tenen lloc diferents activitats que formen part del projecte “El Ripollès a Taula”, que treballa per acostar els productes de proximitat als menjadors del territori, tant els de casa com els dels restaurants. Per això, al llarg de l’any trobareu diferents temporades gastronòmiques que mostren la riquesa del Ripollès a taula.

Pel que fa a la temporada del poltre, la podeu gaudir fins al 25 de maig en 23 restaurants de la comarca que, durant aquests dies, cuinen plats especials. La temporada es va presentar el 5 de maig passat en una jornada amb una mostra de plats com la “cua de poltre de muntanya i bolets de primavera” o un “bistec tàrtar de poltre de muntanya”, unes delícies per al paladar que traslladen la màgia de les pastures al plaer de gaudir-les asseguts al voltant d’una taula.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula