L’origen del raïm se situa a la zona d’Orient però s’ha estès per bona part del mediterrani i es consumeix habitualment, ja sigui crua o fermentada, en forma de vi.

Té moltes propietats, però sobretot cal destacar el seu poder desintoxicant i depuratiu de l’organisme. Per aquesta raó hi ha qui defensa dietes d’aprimament basades de manera gairebé exclusiva en el raïm. Com no ens cansem mai de repetir, una dieta basada en un sol aliment o en un sol nutrient mai no serà equilibrada ni sana, i a llarg termini pot resultar perjudicial per a l’organisme.

Propietats i beneficis per a la salut del raïm

Les 2 grans propietats del raïm

El raïm és especialment ric en potassi, un mineral que controla l’equilibri dels líquids a l’organisme. La presència de vitamina B també hi té a veure, perquè intervé en el metabolisme dels greixos i els hidrats de carboni.

  • propietats anti-cancerígenes

Alguns estudis apunten que els tanins i l’àcid cafeic presents al raïm, a banda de tenir propietats bactericides, podrien reduir les possibilitats de patir càncer. Sembla que l’extracte de llavors de raïm prevé l’aparició del càncer de mama, pròstata o colon.

El principal responsable d’aquest efecte és un flavonoide que hi ha a la pell del raïm negre que s’anomena resveratrol. El resveratrol té moltes propietats: és antioxidant i vasodilatador, raó per la qual augmenta el flux sanguini i  fa que la sang circuli més fluida, reduïnt el risc de formació de coàguls o trombes.

  • Protecció cardiovascular

El raïm també inhibeix l’oxidació del colesterol LDL-c, prevenint així l’aparició de l’arterioesclerosi.

Per tant, el raïm fermentat o el vi també sembla que contribueixen a reduir el colesterol, millorar la circulació i prevenir l’infart de miocardi; parlem d’un consum moderat de vi, de mitja copa a una copa al dia. Si en preneu més, els efectes indesitjables de l'alcohol sobre l'organisme, sobradament coneguts, anul·len els efectes beneficiosos del vi.

Els principals efectes sobre l'organisme del raïm

El raïm és una fruita ideal per fer una dieta desintoxicant, però no cal fer una dieta exclusivament basada en el raïm per beneficiar-nos de les seves propietats depuratives.

És ideal per malalts de reumatisme, gota o o artritis; també si patiu problemes de ronyó o problemes del sistema circulatori: hipertensió, arteriosclerosi o mala circulació en general.

Quin efecte té el raïm en el teu cos?

  • Si teniu un sistema digestiu fort, el raïm tindrà un efecte alcalinitzant en el vostre organisme i per aquesta raó és un excel·lent depuratiu de la sang.
  • Si teniu una salut dèbil, però, l'efecte serà acidificant, com la resta de fruites i serà millor no abusar-ne.

Recepta amb pàmpols fulles de vinya

Recepta amb pàmpols de vinya

El raïm i com combatre l'insomni

El raïm és un bon aliat per combatre un problema comú entre moltes persones: l'insomni. Com sempre, no és un remei miraculós, perquè l'insomni té múltiples causes, però pot ajudar significativament.

Al seu llibre Nutrición energética y salud el doctor Jorge Pérez-Calvo explica que el raïm, per la seva naturalesa neutra i fresca, combat l'excés de calor i energia al fetge, raó per la qual calma l’agitació i és ideal pels que pateixen insomni.

Segons diu, en molts casos l’insomni es produeix quan hi ha massa calor en el cor i el suc de raïm actua com a sedant i ajuda a conciliar el son. Per últim, els que sou propensos a patir migranyes vigileu perquè els polifenols i els tanins, molt presents a les varietats de raïm vermell, poden desencadenar-ne.

El raïm a la cuina

No cal dir que és millor prendre el raïm sense cuinar, amb la pell ben neta perquè aquesta conté alguns dels nutrients més importants del raïm.

Si patiu d'estrenyiment, com dèiem abans, millor prendre el raïm amb pell i amb llavor. Procureu comprar sempre raïm de bona qualitat, d'un pagès proper al lloc on viviu i, si pot ser, d'agricultura ecològica.

Receptes amb raïm

Us volem descobrir la cuina amb els pàmpols de la vinya, una cuina tradicional de la mediterrània que s'està perdent.

Adam Martín
Adam Martín

Periodista, escriptor, pare, especialista en nutrició i salut.

  @adammartinsk   @adammartinsk