Tortell de ReisA moltes localitats del Mediterrani se celebren moltes festes amb tortells o volants, una mena de pa dolç amb forma d’anell gegant que pot anar farcit de massapà i decorat amb sucre i fruites confitades. Les seves versions més contemporànies incorporen nates i cremes pastisseres o de xocolata trufada en el farcit i decoracions de nata, crema, xocolata amb fruites confitades, ametlles trossejades, almívar o sucre blanc a l’exterior.

Es pensa que aquest tipus de dolç té el seu origen en tradicions paganes que daten de l’antiga Roma, però avui dia, els tortells estan generalment associats amb celebracions de tradició cristiana populars, com ara el dia de Reis.

Sigui com sigui, pagà o cristià, a tots ens agrada gaudir d’un dolç en bona companyia. Però si a part de bona companyia podem tenir un bon dolç, encara millor, oi?

Per això et proposo una recepta perquè preparis a casa un bon tortell de Reis que estarà fet en 10 minuts sense necessitat de cocció de cap mena, sense cereals, sense gluten, sense fruita seca i sense sucres ni refinats i amb ingredients deliciosos que ens nodriran i que cuidaran de la nostra salut. No t’ho creus? Doncs només has de veure la llista d’ingredients que necessitaràs per preparar-lo.

És una proposta molt energètica que, si vols, pots transformar en tòfones o en barretes energètiques de fruita per portar a sobre i fer un mos a mig matí, a l’hora de berenar o després de practicar esport. Per a ocasions especials, en forma de tortell o de cassoletes de fruita, serà un èxit assegurat.

Tortell de Reis

Els dàtils i les panses, els protagonistes de la massa, no només estan deliciosos i aporten la textura necessària per donar forma a aquest tortell diferent, sinó que ens ajudaran a millorar la salut a diferents nivells. Contenen fibra soluble i potassi que, si es consumeixen en petites dosis habitualment, ens ajudaran a combatre el restrenyiment, a equilibrar el trànsit intestinal i a reforçar la nostra salut digestiva. El seu contingut en ferro ens ajudarà a combatre l’anèmia i els fan molt recomanables en etapes de creixement —infància, adolescència, embaràs—. Contenen magnesi, manganès i seleni, minerals que es consideren clau per combatre el càncer, reforçar el sistema immunitari i la qualitat de la sang, i mantenir els ossos forts i saludables. El potassi que contenen també contribueix a mantenir la salut cardiovascular i reduir les possibilitats de malalties cardíaques i, fins i tot, pot ajudar-nos a reduir el colesterol dolent (LDL). Això sí, tenen un índex glucèmic alt, sobretot els dàtils, i per això convindria no menjar un dolç com aquest a primera hora, sinó sempre més tard de mig matí, ni tampoc tard a la nit.

Per a aquesta recepta jo he fet servir panses blanques i panses sultanes banyades en suc de magrana, combinació interessant que mescla el dolç de la fruita deshidratada amb l’àcid de la magrana però que també ens aporta els beneficis antioxidants, antiinflamatoris, anticàncer, vitamínics i minerals del suc de magrana. També pots fer servir les panses sultanes comunes, si no arribes a temps d’encarregar les panses banyades en suc de magrana, tot i que aquestes te les recomano de veritat, ja no només per les seves excel·lents propietats, sinó pel seu sabor incomparable.

La canyella i el gingebre en aquesta recepta acompanyen la fibra de la fruita amb les seves propietats digestives i els seus poders antifúngics i antibacterians, però també són ingredients termogènics que ens ajudaran a generar calor de manera natural, afavoriran la salut pulmonar i ajudaran a eliminar gasos.

Per decorar, en lloc de fruita confitada i sucres refinats poc saludables, farem servir uns bocins de fruita fresca àcida i llet de coco en pols. Tot i que la fruita àcida no combina tan bé amb la dolça a l’hora de fer una digestió òptima, quan les mescles no aconsellades són ínfimes, com en aquest cas, no passa res. El sistema digestiu dóna preferència a la digestió de l’aliment que abunda més. En aquest cas, la fruita dolça, així la fruita no fermentarà. Però si tens un sistema digestiu delicat, pots apartar simplement la decoració.

Tortell de Reis

La recepta

Per unes 12 porcions

Per a la massa

Per decorar

Mètode de preparació

  1. Treure i descartar la llavor dels dàtils. Amb un ganivet gran tallar cada dàtil primer verticalment en dues meitats i després 4 vegades més longitudinalment. En total, ens quedaran uns 8 trossets petits per cada dàtil. Agrupa i posa en línia uns quants dàtils i talla’ls al mateix temps per anar més ràpid.
  2. Un cop tinguis tots els dàtils trossejats, col·loca’ls en un bol amb la resta d’ingredients per a la massa i mescla-ho ben homogèniament amb una espàtula de fusta.
  3. Quan ja no puguis mesclar més amb l’espàtula, continua amassant amb les mans fins que tot estigui ben mesclat i obtinguis una massa modelable i densa. Perquè no se t’enganxi més del compte, pots posar-te a les mans 1/2 cullerada sopera d’oli de coco.Tortell de Reis
  4. Un cop tinguis la massa, col·loca-la sobre un paper de forn sobre la superfície de treball i fes un cilindre. Ara, modela el cilindre amb les mans per formar un anell, pressiona els dos extrems del cilindre l’un contra l’altre fins a unir-los homogèniament i assegura’t que el tortell també té un gruix homogeni.
  5. Col·loca el tortell en un plat pla per servir i decorar. Empolsa’l amb la llet de coco en pols.
  6. Ara afegeix la fruita. Pela i talla el kiwi i la taronja en triangles finets i vés decorant alternant-ho amb els gerds frescos.

A l’hora de tallar i servir, et pot anar bé posar una mica d’oli de coco al ganivet perquè no s’enganxi la massa.

Talla’l en porcions petites i serveix-lo. És un tortell deliciós, digestiu, nutritiu i molt energètic. Les coses bones, millor menjar-se-les a poc a poc, oi?

Hi ha qui li agrada servir els dolços de manera més festiva, acompanyats d’un vinet dolç o un moscatell. Tot i així, un te amb espècies seria un acompanyant ideal per a aquest tortell i una infusió d’estèvia ens ajudaria a regular els nivells de sucre en sang. Però també el podem prendre tal qual, amb tranquil·litat i assegurant-nos que fem una bona masticació que afavoreixi la digestió, que sempre és necessari en tots els àpats.

Bon appétit

Tortell de Reis

 

Consol Rodríguez
Consol Rodríguez

Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging

    @kijiskitchen