Cebes amb crema de miso i lli

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Per un cop elevem la ceba a la categoria de verdura principal de l’àpat! Aquesta deliciosa i versàtil crema és una manera d’incorporar el miso i les llavors de lli a la cuina diària.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora
© Pau Esculies

Ingredients

Per a les cebes

  • 4 cebes mitjanes
  • 5 cm d’alga kombu
  • 3 claus d’espècia i llorer
  • Sal marina fina

Per a la crema

  • ½ cullerada (7,5 ml) de miso no pasteuritzat
  • 1 cullerada (15 ml) de vinagre de poma no pasteuritzat
  • 1 cullerada (15 ml) de cada: tomacons secs, panses, pinyons i julivert
  • 1 cullerada (15 ml) de llavors de lli mòltes
  • 2-3 cullerades d’ametlla en pols
  • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 3-4 cullerades d’aigua

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Cebes amb crema de miso i lli

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora

Per un cop elevem la ceba a la categoria de verdura principal de l’àpat! Aquesta deliciosa i versàtil crema és una manera d’incorporar el miso i les llavors de lli a la cuina diària.


Ingredients

Per a les cebes

  • 4 cebes mitjanes
  • 5 cm d’alga kombu
  • 3 claus d’espècia i llorer
  • Sal marina fina

Per a la crema

  • ½ cullerada (7,5 ml) de miso no pasteuritzat
  • 1 cullerada (15 ml) de vinagre de poma no pasteuritzat
  • 1 cullerada (15 ml) de cada: tomacons secs, panses, pinyons i julivert
  • 1 cullerada (15 ml) de llavors de lli mòltes
  • 2-3 cullerades d’ametlla en pols
  • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 3-4 cullerades d’aigua

Elaboració

  1. Peleu les cebes senceres tallant els dos extrems i poseu-les en una olleta petita amb l’alga, els claus, llorer i aigua que les cobreixi per la meitat. Quan arrenqui el bull, poseu-ho al punt de sal, abaixeu el foc i deixeu-ho coure a foc suau 30-40 minuts.
  2. Desfeu el miso en un bol amb el vinagre i l’oli. Trinxeu els tomacons amb les panses i el julivert. Incorporeu-ho al bol amb el lli, l’ametlla i els pinyons i aneu-hi tirant aigua a mesura que ho remeneu fins a obtenir una crema més aviat espessa.
  3. Poseu una cullerada de crema sobre cada ceba i guarniu-les amb julivert i pinyons torrats.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Peleu les cebes senceres tallant els dos extrems i poseu-les en una olleta petita amb l’alga, els claus, llorer i aigua que les cobreixi per la meitat. Quan arrenqui el bull, poseu-ho al punt de sal, abaixeu el foc i deixeu-ho coure a foc suau 30-40 minuts.
  2. Desfeu el miso en un bol amb el vinagre i l’oli. Trinxeu els tomacons amb les panses i el julivert. Incorporeu-ho al bol amb el lli, l’ametlla i els pinyons i aneu-hi tirant aigua a mesura que ho remeneu fins a obtenir una crema més aviat espessa.
  3. Poseu una cullerada de crema sobre cada ceba i guarniu-les amb julivert i pinyons torrats.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El caldo resultant de coure les cebes és dolç, depuratiu, mucolític i diürètic. Preneu-lo tal qual o bé utilitzeu-lo com a base per elaborar una sopa o una salsa espessida amb kudzú.

Un cop barrejats els ingredients, a mesura que passa el temps, el lli mòlt va absorbint líquid i espessint, per això aquesta crema requerirà més o menys aigua segons es prengui immediatament o es prepari per endavant.

El lli té moltes propietats nutricionals que per si mateixes justifiquen el seu ús diari a la cuina saludable. A més, té la qualitat d’espessir i lligar les salses i permet aconseguir textures semblants a la maionesa, sense els inconvenients d’aquesta última.

Els àcids grassos essencials omega-3 de les llavors de lli queden desprotegits un cop mòltes i s’oxiden amb rapidesa. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer-lo servir. Per tal de preservar al màxim la qualitat dels omega-3, val més que les salses que l’incorporin s’elaborin en quantitats petites per a una menjada o bé que es porti a la taula només la quantitat que s’ha de consumir.

El miso com a ferment salat té un efecte reforçant i regenerador de la flora intestinal. El vinagre de poma no pasteuritzat, com a ferment àcid, potencia una bona digestió.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Tenim al davant una salsa rica en omega-3, enzims, probiòtics, calci i antioxidants. Un acompanyant ideal per als plats del dia a dia. Ideal per als més petits de la casa i també per als adults, esportistes, embarassades i gent gran.

El miso és un producte obtingut de la fermentació de la soja que destaca perquè és una font excel·lent d’aminoàcids, enzims naturals i probiòtics. Entre els molts beneficis que té, ajuda a pair i a assimilar els aliments, alcalinitza la sang, ajuda a eliminar residus tòxics, regula la flora intestinal i ajuda a combatre els paràsits intestinals, a més d’enfortir els ronyons.

Per altra banda, el lli és una llavor oleaginosa que és molt rica en omega-3, àcid gras essencial que afavoreix la síntesi de prostaglandines de tipus PG3 (antiinflamatòries). A més també conté omega-6, lecitina, aminoàcids, enzims i fitoestrògens (lignans) i fibra i minerals com calci, ferro, fòsfor i crom). És un aliment que beneficia la salut del cor i del sistema vascular. També conté fitoesterols, que són eficaços a l’hora de prevenir el càncer de mama, còlon i pròstata.

Per altra banda, el vinagre de poma és un gran depuratiu intestinal (gràcies a l’àcid acètic) i diürètic (conté potassi) i ajuda a combatre el restrenyiment i els problemes de digestions lentes i inflors. També és ric en vitamina A, que ajuda quan hi ha problemes de pell i sequedat de mucoses.

La ceba és rica en hidrats de carboni, vitamines i minerals. Conté compostos ensofrats (rics en L-cisteïna) de gran interès terapèutic i, a més, és rica en flavonoides. D’aquí el poder terapèutic que té en problemes respiratoris.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat