Creps de fajol amb kale, bolets i ou “poché”

Pans, pizzes i similars, Plat principal, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Si us agrada esmorzar salat, el crep de fajol amb ou escalfat resulta un esmorzar molt energètic, nutritiu i fàcil de preparar. També les podeu prendre per dinar acompanyades d'un bon plat de verdures o d'amanida.

  • Racions:
    2
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 creps de fajol calentes (vegeu la recepta Creps de fajol en gra sencer )
  • 2 ous poché (vegeu la recepta Ous escalfats)
  • 3 fulles de col ploma o kale
  • 1 grapadet de camagrocs o bolets de temporada
  • 2 cullerades de grans de magrana
  • 2 tomacons secs, laminats
  • 1 grapadet de pinyons
  • 2 pessics de sal marina fina
  • Oli de coco verge o d’oliva per a la paella

Dieta

  • Omnívora
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Creps de fajol amb kale, bolets i ou “poché”

Pans, pizzes i similars, Plat principal, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    2
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts

Si us agrada esmorzar salat, el crep de fajol amb ou escalfat resulta un esmorzar molt energètic, nutritiu i fàcil de preparar. També les podeu prendre per dinar acompanyades d'un bon plat de verdures o d'amanida.


Ingredients

  • 4 creps de fajol calentes (vegeu la recepta Creps de fajol en gra sencer )
  • 2 ous poché (vegeu la recepta Ous escalfats)
  • 3 fulles de col ploma o kale
  • 1 grapadet de camagrocs o bolets de temporada
  • 2 cullerades de grans de magrana
  • 2 tomacons secs, laminats
  • 1 grapadet de pinyons
  • 2 pessics de sal marina fina
  • Oli de coco verge o d’oliva per a la paella

Elaboració

  1. Renteu les fulles de col, traieu-ne el tronxo central i talleu-les fines.
  2. Salteu la col 3 minuts en una paella pinzellada amb oli, tireu-hi un raig d’aigua i deixeu-la coure a foc suau i tapada perquè s’estovi la fibra. Incorporeu-hi els bolets, salpebreu-ho i salteu-ho 3 minuts a foc mitjà.
  3. Poseu dues creps a cada plat, l’una sobre l’altra. Repartiu el saltat de kale i bolets sobre les creps, poseu l’ou al mig i tireu-hi tomacons, grans de magrana i pinyons.
  4. Acompanyeu-ho d’una salsa saladeta com la de miso o d’un condiment saborós com el condiment de llavors i llevat nutricional.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Renteu les fulles de col, traieu-ne el tronxo central i talleu-les fines.
  2. Salteu la col 3 minuts en una paella pinzellada amb oli, tireu-hi un raig d’aigua i deixeu-la coure a foc suau i tapada perquè s’estovi la fibra. Incorporeu-hi els bolets, salpebreu-ho i salteu-ho 3 minuts a foc mitjà.
  3. Poseu dues creps a cada plat, l’una sobre l’altra. Repartiu el saltat de kale i bolets sobre les creps, poseu l’ou al mig i tireu-hi tomacons, grans de magrana i pinyons.
  4. Acompanyeu-ho d’una salsa saladeta com la de miso o d’un condiment saborós com el condiment de llavors i llevat nutricional.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Ingredients per a les creps de gra sencer

Les proporcions per fer unes 5-6 creps d’uns 22 cm són:

  • 1 vas de gra de fajol activat i escorregut
  • 1/2 vas d’aigua
  • 1/2 vas de llet de coco
  • 2 pessics de sal (vegeu la recepta Creps de fajol en gra sencer )

Conserveu les creps a la nevera d’un dia per l’altre, cobertes amb paper vegetal i dins d’un contenidor hermètic o entre dos plats que encaixin bé, per evitar que es ressequin.

El fajol escalfa el cos i resulta idoni per esmorzar quan arriba el fred, especialment si s’acompanya d’una proteïna d’alt valor biològic com un ou cuit al punt, en què el rovell es manté cru mentre la clara està ben cuita.

Es podria menjar només la crep amb l’ou, però és recomanable acompanyar els cereals i les proteïnes amb verdures de tots colors. Algunes opcions ràpides per al farcit: alvocat, escarola, ruca, créixens, endívies crues o a la planxa.

L’oli de coco verge és el més estable a altes temperatures, però també podeu fer servir una mica de ghee, fet amb mantega ecològica i preferiblement de vaques que pasturen i mengen molta herba verda. Eviteu les margarines vegetals, encara que no siguin hidrogenades, perquè no resisteixen temperatures elevades.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El fajol és un pseudocereal amb molts beneficis per a la salut que té un valor nutricional considerablement superior al dels cereals. A banda de ser ric en hidrats de carboni, principalment en forma de midó, amb un índex glucèmic mitjà-baix, és a dir, que no provoca pics elevats de sucre en sang, també té proteïna amb un perfil d’aminoàcids força bo, particularment ric en lisina i arginina.

Va bé per al cor i per a la circulació, ja que és molt ric en rutina, antioxidant que reforça els capil·lars sanguinis. També destaca perquè conté molts minerals com ara manganès, coure, magnesi i fòsfor. Conté també midó resistent, un tipus de midó que actua com a fibra prebiòtica, és a dir, que alimenta la flora intestinal saludable del còlon.

Quan el gra sencer s’activa, és a dir, es posa en remull durant unes hores, els antinutrients que conté –substàncies que interfereixen en l’assimilació de nutrients presents en el fajol– (inhibidors de proteases i tanins) disminueix. Per altra banda, és un pseudocereal que, comparat amb d’altres, té menys àcid fític, un inhibidor de l’absorció de minerals. Tot i això, sempre val més deixar-lo en remull tota la nit, per aconseguir un aliment més digestiu i perquè s’assimilin millor els minerals que conté.

L’oli de coco és ric en greix saturat, especialment en triglicèrids de cadena mitjana, amb molt d’àcid làuric. És un tipus de greix que s’ha demostrat que té molts beneficis per a la salut: antiparasitari, antimicrobià, antifúngic, i és una font de combustible interessant per als esportistes i per a les persones que fan una dieta d’aprimament.

L’ou poché és una tècnica molt saludable per coure ousLes preparacions en què la proteïna de la clara està ben cuinada i, al mateix temps, mantenen el rovell intacte, sense coagular, són les més recomanables. Que un ou sigui més saludable o menys ve determinat per la forma de cocció, ja que la calor i el contacte amb l’oxigen estimulen l’oxidació del colesterol que conté el rovell. Així, un ou poché, un ou passat per aigua o al vapor, sempre és més recomanable que un ou fregit, un ou dur, una truita o un remenat.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat