Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Et proposem una crema natural de préssec farcida de fibra soluble i àcids fenòlics, uns antioxidants potents que frenen els processos d’envelliment de cos.
* No escollir crema d’ametlles les persones al·lèrgiques
L’agar-agar qualla com a gelatina quan es refreda. En batre la gelatina amb alguna crema oleaginosa, s’obté una consistència tipus mousse. Tingueu en compte que l’oli de coco i la crema d’ametlles blanques no alteren el color del préssec; en canvi, la crema d’ametlles torrades l’apagaria. Si el préssec és ecològic, no cal pelar-lo.
Es fa difícil especificar la quantitat idònia d’agar-agar per obtenir la consistència de mousse, perquè el volum de líquid real, un cop triturat el préssec, dependrà de l’aigua que tingui. Per rectificar la consistència de la mousse: si queda una crema massa espessa, afegiu-hi més suc de poma; i, si queda massa líquida, bulliu més agar-agar amb suc de poma per fer una gelatina més dura, afegiu-la a la crema i torneu-ho a triturar tot.
Aquesta recepta està pensada per fer-la amb préssecs, però admet varietat de fruita fresca de temporada, fruita seca i espècies com la vainilla, la canyella o el cardamom. Per endolcir també hi podem posar melassa de blat o de quinoa, que no alteren ni el color ni el sabor. La quantitat depèn del paladar de cadascú i del sabor dels préssecs. Si hi poseu extracte d’estèvia, incorporeu-lo gradualment i en poca quantitat.
Podeu prendre-la a temperatura ambient, com a crema freda o semigelada. També queda bé per acompanyar uns pastissets de polenta dolça.
L’agar-agar i els préssecs tenen un efecte refrescant, laxant i depuratiu, idoni quan fa calor i per netejar el cos sense perdre minerals. Com que té la propietat de refredar el cos suaument, aquesta crema podria ser una estratègia per apaivagar el desig de gelats.
Aquestes postres destaquen perquè són riques en vitamina C i en calci, nutrients imprescindibles per a la salut de les articulacions, pell i ossos.
La vitamina C dels préssecs i la llimona és fonamental per sintetitzar correctament col·lagen, proteïna que proporciona elasticitat a la pell i que nodreix les articulacions. A més, com que aquesta vitamina va acompanyada dels bioflavonoides (constitueixen un ampli grup de compostos fenòlics), té un efecte positiu excel·lent en la millora de la circulació sanguínia, ja que proporciona força i elasticitat als vasos sanguinis.
El préssec és, a més, una fruita rica en el carotenoide betacarotè –pigment que li confereix la seva característica coloració groc-ataronjada–, que protegeix les mucoses i el sistema immunitari de l’organisme, i també conté els minerals seleni i zinc. El zinc és important perquè reforça les defenses de l’organisme i el seleni és un antioxidant molt potent. Per altra banda, el calci de la crema d’ametlles blanques és excel·lent per als ossos i dents.
L’alga agar-agar, a diferència de les altres algues, destaca perquè és molt rica en minerals i en fibra soluble, que ajuda a regular el trànsit intestinal.
Finalment, la menta hi dóna el toc refrescant i, a més, gràcies als seus principis actius, ajuda a digerir millor aquest plat.