Puré de nyàmeres amb verat escabetxat i comí negre

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Descobriu aquest puré de nyàmeres; el seu sorprenent sabor, semblant al dolç-amarg del cor de la carxofa, combina molt bé amb el peix blau en escabetx de cítrics.

  • Racions:
    4 racions
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    35 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 500 g de nyàmeres tendres ben rentades
  • ¼ de culleradeta de comí negre acabat de moldre
  • vinagre d’umeboshi
  • oli d’oliva verge extra i sal marina no refinada

Per a la guarnició

  • Ratlladura de pela de llimona ecològica
  • Herbes fresques picades
  • Tomacons, tàrtar d’algues, all negre laminat, mizuna…
  • 8 filets de verat escabetxat amb llimona (vegeu la recepta aquí)

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Puré de nyàmeres amb verat escabetxat i comí negre

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4 racions
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    35 minuts

Descobriu aquest puré de nyàmeres; el seu sorprenent sabor, semblant al dolç-amarg del cor de la carxofa, combina molt bé amb el peix blau en escabetx de cítrics.


Ingredients

  • 500 g de nyàmeres tendres ben rentades
  • ¼ de culleradeta de comí negre acabat de moldre
  • vinagre d’umeboshi
  • oli d’oliva verge extra i sal marina no refinada

Per a la guarnició

  • Ratlladura de pela de llimona ecològica
  • Herbes fresques picades
  • Tomacons, tàrtar d’algues, all negre laminat, mizuna...
  • 8 filets de verat escabetxat amb llimona (vegeu la recepta aquí)

Elaboració

Per al puré de nyàmeres

  1. Poseu les nyàmeres senceres a l’olla a pressió amb aigua que les cobreixi per la meitat, llorer, un raig d’oli i una mica de sal. Quan arrenqui el bull, deixeu-les coure 15 minuts a pressió suau. Punxeu-les amb un ganivet fi per saber si s’han cuit prou.
  2. Deixeu que refredin una mica per pelar-les fàcilment, estirant la pela a contra fibra.
  3. Tritureu-les amb una mica del caldo de cocció, un bon raig d’oli, vinagre d’umeboshi i comí negre mòlt.

Per a la presentació

  1. Poseu una base de puré al plat i, a sobre, el verat amb la pela cap amunt.
  2. Guarniu-ho amb tomacons, herbes picades, ratlladura de llimona i comí negre.
  3. Mengeu-ho amb verdura verda i algues marines.  

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per al puré de nyàmeres

  1. Poseu les nyàmeres senceres a l’olla a pressió amb aigua que les cobreixi per la meitat, llorer, un raig d’oli i una mica de sal. Quan arrenqui el bull, deixeu-les coure 15 minuts a pressió suau. Punxeu-les amb un ganivet fi per saber si s’han cuit prou.
  2. Deixeu que refredin una mica per pelar-les fàcilment, estirant la pela a contra fibra.
  3. Tritureu-les amb una mica del caldo de cocció, un bon raig d’oli, vinagre d’umeboshi i comí negre mòlt.

Per a la presentació

  1. Poseu una base de puré al plat i, a sobre, el verat amb la pela cap amunt.
  2. Guarniu-ho amb tomacons, herbes picades, ratlladura de llimona i comí negre.
  3. Mengeu-ho amb verdura verda i algues marines.  

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Si no teniu comí negre feu servir el que tingueu o bé llavor de fonoll acabada de moldre, que també té efecte carminatiu si les nyàmeres us fan gasos.

Foto: Pau Esculies

Foto: Pau Esculies

El verat és un peix blau que vol una cocció curta per evitar que es ressequi i una temperatura tan baixa com sigui possible per preservar els àcids grassos essencials omega-3, que són poc estables a temperatures altes. Això fa que cadascú s’hagi de plantejar si vol congelar el peix adequadament per evitar la contaminació per Anisakis, tal com s’explica a l’informatiu de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. Els omega-3 no es malmeten amb la congelació.

Tot i ser un peix petit i, per tant, menys contaminat de mercuri que els peixos grans, sempre que es mengi peix caldria prendre algues marines paral·lelament per poder descarregar els metalls pesants gràcies a l’àcid algínic que tenen, que “encapsulen” aquests metalls i els transporten fins que els expulsem. Alhora, sempre que mengem proteïna animal ens convé acompanyar-la de verdura verda, rica en fibra per netejar ràpid els budells.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El verat és un peix blau ric en àcids grassos essencials omega-3, que no resisteixen les temperatures altes. Per treure profit d’aquests omega-3 essencials per al sistema immune, convé una cocció a foc molt suau, com aquesta recepta o una cocció curta al vapor o a la papillota. Eviteu les brases i els fregits.

Com que és un peix petit, el verat no conté tant de mercuri com els grans depredadors, com, per exemple, la tonyina. És molt convenient prendre algues marines quan es consumeix peix perquè ajuden a descarregar metalls pesants del cos.

El vinagre d’umeboshi és molt alcalí i compensa l’efecte acidificant del peix amb oli. Alhora, el seu sabor àcid ajuda a digerir els greixos.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat