Saltat d’espàrrecs i pastanagues amb arròs integral llarg

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una proposta de primavera, lleugera, depurativa i ràpida d’elaborar en què la cúrcuma i el pebre negre acabat de moldre aporten aroma i color a l’arròs; tot plegat combinat amb el verd de qualsevol verdura sempre resulta atractiu.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas (250 ml) d’arròs integral de gra llarg
  • 2 vasos d’aigua
  • ¼ de culleradeta de cúrcuma en pols o fresca ratllada
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 ceba tendra, la part verda a rodanxes i la blanca a daus petits
  • 2 pastanagues pelades i a daus
  • 8 espàrrecs a rodanxes, les puntes més llargues
  • 4 tomacons secs, tallats petits
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina
  • 4 cullerades de llavors de carbassa, torrades lleugerament
  • Cibulet picat

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Saltat d’espàrrecs i pastanagues amb arròs integral llarg

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora

Una proposta de primavera, lleugera, depurativa i ràpida d’elaborar en què la cúrcuma i el pebre negre acabat de moldre aporten aroma i color a l’arròs; tot plegat combinat amb el verd de qualsevol verdura sempre resulta atractiu.


Ingredients

  • 1 vas (250 ml) d’arròs integral de gra llarg
  • 2 vasos d’aigua
  • ¼ de culleradeta de cúrcuma en pols o fresca ratllada
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 ceba tendra, la part verda a rodanxes i la blanca a daus petits
  • 2 pastanagues pelades i a daus
  • 8 espàrrecs a rodanxes, les puntes més llargues
  • 4 tomacons secs, tallats petits
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina
  • 4 cullerades de llavors de carbassa, torrades lleugerament
  • Cibulet picat

Elaboració

  1. Renteu l’arròs integral per immersió i escorreu-lo per decantació, per eliminar qualsevol resta de segó.
  2. Poseu l’aigua en un cassó, tapeu-lo i feu que arrenqui el bull.
  3. Incorporeu-hi l’arròs, la cúrcuma, el pebre mòlt i 2 pessics de sal. Tapeu-ho i quan arribi al punt d’ebullició deixeu-ho a foc mitjà 5 minuts.
  4. Abaixeu el foc al mínim i coeu-ho 40-45 minuts o fins que s’hagi evaporat tota l’aigua.
  5. En una paella pinzellada amb oli d’oliva salteu les verduretes i els tomacons durant 3 minuts.
  6. Incorporeu-hi ¼ de vas d’aigua, la salsa de soja i l’arròs cuit. Remeneu-ho i presenteu-ho amb el cibulet i les llavors de carbassa.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Renteu l’arròs integral per immersió i escorreu-lo per decantació, per eliminar qualsevol resta de segó.
  2. Poseu l’aigua en un cassó, tapeu-lo i feu que arrenqui el bull.
  3. Incorporeu-hi l’arròs, la cúrcuma, el pebre mòlt i 2 pessics de sal. Tapeu-ho i quan arribi al punt d’ebullició deixeu-ho a foc mitjà 5 minuts.
  4. Abaixeu el foc al mínim i coeu-ho 40-45 minuts o fins que s’hagi evaporat tota l’aigua.
  5. En una paella pinzellada amb oli d’oliva salteu les verduretes i els tomacons durant 3 minuts.
  6. Incorporeu-hi ¼ de vas d’aigua, la salsa de soja i l’arròs cuit. Remeneu-ho i presenteu-ho amb el cibulet i les llavors de carbassa.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La recepta admet qualsevol varietat d’arròs, tot i que queda millor l’arròs de gra llarg que el rodó. Per a una bona cocció de diverses varietats d’arròs integral, us pot ser útil consultar la taula-guia publicada a la recepta Cocció base de l’arròs integral.

Els apunts energètics

El saltat és una cocció lleugera idònia per a la primavera i preserva els nutrients, la textura cruixent i el color viu de les verdures i hortalisses. És un estil de cocció amb moviment indicat per activar l’energia corporal, especialment l’energia del fetge. El saltat d’espàrrecs i pastanagues depura fetge i ronyons.

L’arròs és molt digestiu i fonamental en qualsevol dieta, especialment en les depuratives, perquè no deixa residus metabòlics. Les varietats de gra rodó són millors per a l’hivern; i les de gra llarg, per a l’estiu i per a amanides. El basmati és el més aromàtic i refrescant, és la varietat més rica en vitamines i minerals.

La cúrcuma i el pebre negre acabat de moldre aporten aroma i color a l’arròs, a més d’unes propietats antiinflamatòries extraordinàries. El sabor amarg de la cúrcuma ajuda a depurar fetge i vesícula biliar.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

És important agafar l’hàbit de cuinar els plats amb espècies perquè tenen moltíssimes propietats medicinals.

Aquest és el cas del pebre negre, condiment considerat a l’Àsia com un ingredient depuratiu molt important amb efectes antienvelliment. A més de ser digestiu i de tenir propietats carminatives, ajuda a millorar la circulació. Hi destaca la piperina, un ingredient actiu que protegeix el fetge i, a més, augmenta la biodisponibilitat dels nutrients continguts en els aliments; de fet, s’utilitza en molts complements nutricionals naturals per potenciar-ne la biodisponibilitat .

S’ha observat que combinar cúrcuma i pebre augmenta la biodisponibilitat dels nutrients en un 154%, i també que tots dos condiments, gràcies als seus components antioxidants, ajuden a reduir els radicals lliures.

Aquesta recepta inclou verdures de primavera amb propietats depuratives ja que són riques en minerals com el potassi, el fòsfor, el magnesi, vitamines del grup B, vitamina C i betacarotè (els espàrrecs i les pastanagues). També destaca la riquesa en licopè dels tomacons secs, amb una acció antioxidant molt potent que cal tenir en compte a l’hora d’ajudar a preparar el cos per protegir-lo de l’excés de radicals lliures ocasionats per l’exposició al sol.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat