Aquests cinc elements són: aigua, fusta, foc, terra i metall i, a més, hi ha dos cicles de relació entre ells, el cicle de creació (Sheng) i el cicle de destrucció (Ko). Tots dos cicles són importants, sobretot el de creació, ja que la medicina tradicional xinesa (MTX) ha pogut establir, a partir d’aquests conceptes, una previsió dels fets i dels fenòmens naturals que succeeixen al llarg de l’any.

L’MTX atribueix a cada element un òrgan i una víscera, un color, una emoció, un sabor, una estació de l’any, un grup d’aliments per tonificar els òrgans i un moviment energètic. A continuació parlarem de quins òrgans estan relacionats amb cada element i estació de l’any i els aliments que s’hi associen per poder oferir una guia pràctica de com alimentar-nos en cada època segons la medicina tradicional xinesa.

Sopa de miso amb alga wakame

Sopa de miso amb alga wakame

Element aigua – Hivern

  • L’element aigua té associat els ronyons, la bufeta i l’aparell reproductor.
  • L’estació de l’any és l’hivern.
  • El color és el negre.
  • El sabor és el salat.
  • L’emoció relacionada: la por.

Durant l’època més freda de l’any, tots els aliments foscos (sèsam negre, castanyes) i salats (peixos i algues) ens nodriran els ronyons, la bufeta i l’aparell reproductor. També són especialment adequades les arrels, allò més profund a la terra. Per tant, el nap (sobretot el nap negre), la xirivia, la pastanaga o la remolatxa són aliments ideals per nodrir els ronyons, òrgans que, segons l’MTX, són el magatzem d’energia per a tota la vida. És imprescindible cuidar aquest sistema per mantenir-nos vitals i joves.

L’hivern també convida a quedar-nos a casa, a protegir-nos del fred i, per aquest motiu, és el moment de nodrir la part més interna del nostre organisme (ossos, medul·la i cervell). Per fer-ho −o per no perdre calor−, cal menjar aliments calents com el fajol, els alls, la canyella o la civada, i també lleugerament picants, que ens ajudaran a mobilitzar l’energia cap a les extremitats. També convé fer coccions llargues i prendre sopes (és a dir, aigua), que seran molt més nutritives si hi afegim ossos (el més intern d’un animal) o espines i algues (provinents del mar i riques en minerals).

Pel que fa a les fruites, les fruites més fosques, com les móres, són riques en antioxidants, substàncies antienvelliment. Els llegums també són ideals per a aquesta època de l’any. A l’orient utilitzen les mongetes azuki (link al rebost), uns llegums de color fosc amb forma de ronyó (aspecte molt indicatiu de per què ens van bé).

L'Origen_369enciams3.jpg

Element fusta – Primavera

  • L’element fusta té associat el fetge i la vesícula biliar.
  • L’estació de l’any és la primavera
  • El color és el verd.
  • El sabor és l’àcid.
  • L’emoció relacionada: la ira.

El següent element segons el cicle Sheng (de creixement) és la fusta i l’estació de l’any relacionada és la primavera. Durant aquesta època es genera una energia idònia per netejar l’organisme i, en especial, depurar el fetge i la vesícula biliar que, alhora, hem de tonificar perquè funcionin correctament. Tot això ho aconseguirem ingerint vegetals de color verd com els enciams, ruca, herba de blat i fulles verdes en general, aliments àcids (vinagres, xucrut, llimona, etc.) i germinats, bombes de nutrients que comencen a brotar i que aporten una gran quantitat de vitamines i minerals. En definitiva, aliments que ens comencin a refrescar per preparar-nos per a l’estació més càlida de l’any, l’estiu.

L’emoció de la fusta és la ira, la ràbia. Una mala gestió d’aquesta emoció congestiona el fetge, òrgan encarregat de “netejar” l’organisme de tòxics, tant els físics (a través de l’alimentació i dels elements externs com la contaminació) com els emocionals. Per això és important ajudar el fetge amb un alimentació depurativa.

A la primavera començarem a introduir fruites i verdures crues en el dia a dia i a fer coccions més curtes i lleugeres com els saltats o la cocció al vapor.

Varietats de tomàquet

Varietats de tomàquet

Element foc – Estiu

  • L’element foc té associat dos òrgans i dues vísceres associades: el cor i l’intestí prim; i el mestre del cor (pericardi) i el triple reescalfador, que no és una víscera com l’entenem en la medicina convencional, però governa tota l’energia original de l’organisme.
  • L’estació de l’any és l’estiu.
  • El color és el vermell.
  • El sabor és l’amarg.
  • L’emoció relacionada: l’alegria. A l’estiu esteu més contents?

L’estiu és la següent estació dins del cicle de creixement. És moment per depurar el sistema circulatori. I ho podrem fer amb fruites vermelles com la síndria, les cireres, els tomàquets o pebrots vermells, per exemple. També aniran molt bé les fulles fresques de sabor amarg com les endívies, ruca, créixens, dent de lleó, etc. El sabor amarg ajuda a fer baixar l’energia i a no acumular calor a la part alta del cos. També convé ingerir aliments lleugers, rics en aigua, per afavorir la hidratació i no perdre vitamines i minerals a més de per refrescar el cos. La recepta d’endívies farcides de verdures (http://www.martinaturalbienestar.com/endibias-rellenas-de-verduras-marinadas/) és ideal per a aquesta estació.

Foto: Pau Esculies. Cuina: Montse Vallory

Foto: Pau Esculies. Cuina: Montse Vallory

Element terra – Estiu tardà (setembre i octubre)

  • L’estómac i la melsa.
  • Setembre i octubre.
  • Els colors són l’ocre, els taronges, els grocs i els marrons.
  • El sabor és el dolç.
  • L’emoció relacionada: la preocupació.

En medicina tradicional xinesa l’època que va des del final de l’estiu fins a l’epoca més freda de la tardor, és a dir, setembre i octubre, també es considera una estació. L’estiu tardà és un bon moment per harmonitzar el sistema digestiu i reconstituir l’organisme. L’òrgan i la víscera associats a la terra són la melsa i l’estómac, imprescindibles en el procés digestiu.

Una bona digestió és imprescindible perquè la resta de l’organisme funcioni correctament i estigui sa, per això aquesta cultura mil·lenària ja procurava cuidar molt  la salut del sistema digestiu.

Durant aquests mesos caldrà tonificar el sistema digestiu i per aconseguir-ho seran uns bons aliats els aliments que estan en contacte amb la terra i de color taronja, com per exemple la carabassa o la pastanaga. El cereal per excel·lència d’aquesta època i que afavoreix les digestions és el mill (també del color de l’element). Recepta de pastís de mill amb carabassa.  En aquest període de temps comencem a deixar els aliments crus per tornar a introduir a poc a poc aliments cuinats. Aliments que ens resultin més fàcils de pair i que ens ajudin a reconstituir-nos (mill, pomes, raïm, mongetes, etc.) perquè el cos comenci a preparar-se per a la tardor i l’hivern.

El sabor de l’element terra és el dolç, però cal matisar que ens referim a un dolç suau i natural present en els aliments rics en hidrats de carboni d’absorció lenta, que ens garanteixen uns nivells de glucosa en sang regulars. Aquest tipus de dolç el trobem a les verdures dolces com la carabassa o a les fruites com el préssec i ajuden a no tenir pensaments repetitius, a reduir la preocupació i a no donar “massa voltes” a les coses. Estar massa preocupats ens treu energia i ens quedem sense força.

El bolets són un tresor nutricional i medicinal dels nostres boscos

Element metall – Tardor

  • El pulmó, l’intestí gros i la pell.
  • L’estació de l’any és la tardor.
  • El color és el blanc.
  • El sabor és el picant.
  • L’emoció relacionada: la tristesa

Al metall s’hi associen el pulmó, l’intestí gros i la pell, òrgans i víscera importantíssims per a una bona eliminació i evacuació de residus tòxics. A més, s’encarrega també del sistema immunitari i de la protecció davant d’agents patògens, amb la qual cosa l’alimentació hi té un paper clau. És molt recomanable fer infusions amb gingebre, ja que el sabor relacionat és el picant i aquest ens escalfa i mobilitza l’energia del cos. Sense oblidar els bolets, els reis de la tardor, que estimulen la funció del sistema immunitari i van bé per evitar els refredats a l’hivern. Els aliments blancs com la coliflor, l’all, la ceba, la pera o el nap també són adequats per a aquesta època. Cal anomenar en aquest apartat el kudzú (link al rebost) (Pueraria Lobata), una arrel seca molt recomanada per cuidar  l’intestí gros i el sistema respiratori.

L’energia de la tardor és també l’adequada per augmentar l’energia defensiva de l’organisme, desintoxicar l’intestí gruixut i repoblar la flora bacteriana, purificar els pulmons i fer exercicis respiratoris.

medicinaxinesa_cat

 

Martina Ferrer

Nutricionista integrativa especialista en psiconeuroinmunologia

    @martina_ferrer_
Martina Ferrer

Demana cita amb la Martina Ferrer a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic