Dels beneficis del vi, cada dia se’n parla més. Beure una copa de vi és bo per a la nostra salut. Estudis constants asseguren que el vi té efectes cardioprotectors i preventius davant d’alguns tipus de càncer i també per a malalties com l’Alzheimer. El motiu d’això són el resveratrol i la quercetina, dos dels polifenols més saludables del vi.

Ara bé, durant els últims anys, s’ha demostrat que aquests beneficis augmenten amb el vi de l’agricultura ecològica. A casa nostra, hi ha hagut un increment important de productors que han apostat per aquest tipus d’agricultura. Si l’any 2000 només hi havia 13 elaboradors, l’any passat, el 2011, la xifra era de 105, segons assegura la Guia de vins ecològics i sostenibles de Catalunya, escrita per en Pablo Chamorro, i l’única en aquest sector.

Bevem menys vi, però més bo

El consum del vi a Catalunya ha disminuït. Mentre que fa més d’una dècada s’havia situat en trenta litres per persona i any, actualment és d’un 15,5%, segons dades de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava. La Mireia Torres, de Bodegues Torres, aventura hipòtesis per explicar les causes de la davallada. Una podria ser el fet que abans es bevien més “vins de taula”. També “pels mateixos hàbits de consum del vi; abans es consumien en tots els àpats, ara només en ocasions especials”. I una tercera hipòtesi, però no per això l’última, podria ser el preu dels vins als restaurants, que “és del doble o el triple del preu que té en un celler”. Malgrat aquest últim punt, Torres considera un encert que cada cop més hi hagi més restaurants que optin per oferir copes de vi.

La Mireia Torres, directora general de Torres Priorat i Jean Leon, explica que la diferència entre un vi ecològic i un que no ho és se centra sobretot en els sulfits. “Un vi ecològic té molt pocs sulfits, és a dir s’afegeix poc àcid sulfurós al procés de vinificació”, afirma la Mireia, que també és enòloga. Ella mateixa assegura que l’ús dels sulfits té relació amb el procés d’antioxidació d’un vi. “Se’n fan servir perquè, durant el procés d’elaboració o durant l’envelliment, el vi no s’oxidi, no es piqui”.

Als EUA, hi ha dues categories de vins ecològics, els vins d’una de les quals, els anomenats orgànics, no porten mai sulfits. A Europa, els vins ecològics sí que en porten, però en proporcions molt petites. “Per la meva consideració de vi de qualitat, un vi n’ha de portar, de sulfits; això sí, en proporcions petites ja és viable”.

Els vins ecològics “són vins sense residus químics, més saludables, més autèntics”, explica ara en Pablo Chamorro, autor de la Guia de vins ecològics i sostenibles de Catalunya. Es podria dir que “són uns vins més de terroir, perquè estan molt poc corregits respecte del raïm que s’ha collit a la vinya”.

Finalment, a l’hora de parlar de preus, els vins que tenen la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) es mouen en un ventall de preus molt semblant al dels que no ho són; de manera que el preu no pot ser l’excusa per no beure’n.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert