Fa uns dies us vam explicar totes les bondats de prendre sucs verds. En aquest cas aclarirem alguns dubtes sobre els diferents tipus d’extractors i n’analitzarem els pros i contres per tal d’ajudar-vos a prendre la millor decisió i obtenir el millor rendiment de la inversió que feu.

Green vegetable smoothie

Diferents tipus d’extractors de suc

Principalment hi ha tres tipus d’extractors clarament diferenciables: els de centrifugació, els de masticació i els de trituració.

1. Liquadora per centrifugació

És el més comú i utilitzat. Té un disseny vertical amb una obertura cilíndrica central –per on s’introdueixen les fruites i verdures– que desemboca a una cistella metàl·lica amb funció de filtre. La base d’aquesta cistella són un seguit de fulles petites que, quan són sotmeses a un moviment de centrifugació a altes revolucions, molen els vegetals. La velocitat de rotació de la cistella fa que els trossets de vegetals xoquin contra les parets del filtre i el suc es coli i s’alliberin a través d’un petit sortidor i quedi separat de la fibra. La polpa queda dins l’extractor o és expulsada en un contenidor a través d’un segon sortidor.

Aspectes positius:

  • El més ràpid. Esprem els vegetals de seguida i és ideal si no es té gaire temps.
  • No cal tallar les verdures ni fruites a trossets gaire petits, cosa que també agilitza la preparació.
  • És la modalitat més econòmica.

Aspectes negatius:

  • No és tan eficient com el de masticació o trituració, ja que la polpa que en surt és molt humida i, per tant, encara conserva gran part de l’aigua dels vegetals. Això vol dir que fa menys suc que la resta. Per tant, els diners que ens estalviem a l’hora de comprar-lo, a la llarga s’acaben invertint a comprar més verdures i fruita per obtenir la mateixa quantitat de suc.
  • No és gaire eficient a l’hora d’extreure suc dels vegetals de fulla verda en comparació amb els altres. El truc, en aquest cas, és enrotllar els vegetals de fulla verda fent una mena de pilota comprimida; així sembla que se’n treu més profit.
  • Només pot fer sucs; les altres modalitats, en canvi, tenen altres funcions que comentarem més endavant.
  • Generalment, sol ser molt sorollós.
  • Un dels aspectes més negatius és l’alta velocitat amb què opera. El fet de treballar a moltes revolucions genera calor i augmenta la temperatura del suc a la vegada que també el posa en contacte amb més aire, cosa que l’oxida. El resultat és una pèrdua de nutrients, antioxidants i enzims del suc considerable. Tot i que se’n segueixen obtenint grans beneficis per a la salut, el potencial del suc es pot veure reduït.

Liquadora Le Duo Plus XL de Magimix de René electrodomèstics

La Magimix és una màquina molt robusta amb un motor força potent i de baix consum. Extreu el suc per centrifugació; gràcies a l’amplada de la boca permet posar les fruites pràcticament senceres, i el suc es fa en segons. És una màquina 3 en 1, ja que inclou accessoris per fer cremes de fruites i verdures amb tota la fibra i també una espremedora de cítrics. És ideal per a tot tipus de fruita i verdura i també per a fulles verdes, encara que no és el sistema més adequat. La Magimix es fabrica a França i té dotze anys de garantia en el motor.

2. Extractor per masticació o d’un sol eix (Cold Press Juicer)

Bàsicament mastega la fruita i les verdures amb l’ús d’un eix en forma de cargol o espiral. Els vegetals són aixafats i pressionats (és la coneguda tècnica cold-press) contra les parets d’un filtre metàl·lic per on s’escapa el suc i se separa de la fibra; tant la polpa com el suc són expulsats de l’extractor i recollits en dos contenidors diferents.

Aspectes positius:

  • L’extracció del suc és més lenta que amb el de centrifugació i, per tant, la temperatura no augmenta i es conserven la majoria dels micronutrients (vitamines, minerals i enzims). A més, el suc no s’aireja tant i l’oxidació és notablement més baixa. Per tant, el valor nutricional del suc serà superior i n’obtindrem més beneficis. Aquesta tècnica d’extracció sense alteració de la temperatura del suc s’anomena cold press.
  • Pot extreure suc de qualsevol tipus de fruita i vegetal, incloent fulles verdes i germinat de blat (wheatgrass – https://etselquemenges.cat/rebost/germinat-de-blat-wheatgrass).
  • Extreu més quantitat de suc. La polpa sobrant surt molt més seca.
  • Té més funcionalitats, com preparar llets vegetals i cremes de fruita seca, esmicolar vegetals i fins i tot moldre cafè. Amb la compra de l’electrodomèstic, s’inclouen altres aplicacions que permeten fer diverses funcions.
  • És més silenciós que el de centrifugació.

Aspectes negatius: El preu és considerablement més elevat que el de centrifugació. Cal recordar, però, que extreu més suc dels vegetals i que, a la llarga, això pot suposar un estalvi, especialment si teniu l’hàbit diari de fer sucs. Demana més temps. Opera a menys revolucions que els centrifugadors, fa servir una barrina per premsar els vegetals en comptes de fulles que tallen ràpidament la fruita, i l’obertura per on s’introdueixen els ingredients sol ser més petita, per tant s’han de tallar a trossets més petits. Tot i així, la inversió de temps surt a compte ja que el suc obtingut és de molt més bona qualitat.

És una màquina ideal per iniciar-se en el món dels sucs verds. Pot extreure suc de qualsevol fruita, verdura i fulla verda, també de brots i germinats. El fet que l’extracció del suc sigui mitjançant el premsat en fred fa que els sucs siguin molt més rics en enzims i nutrients, que s’oxidin menys i que tinguin un sabor més intens i aromàtic que els d’una liquadora per centrifugació. La polpa va a parar en un recipient a mesura que es fa el suc, la qual cosa permet un ús continuat sense necessitat de parar per netejar. La boca d’entrada no és gaire gran i requereix una mica més de temps a l’hora de tallar els ingredients. Gasta molt poca energia: només 150 w, cosa que la fa molt silenciosa. Té cinc anys de garantia en el motor.

Extractor Infiny Press Moulinex de René electrodomèstics

És la màquina ideal per a un ús avançat de sucs de pressió en fred. Permet fer suc de qualsevol fruita, verdura, fulla verda, brots verds i germinats. L’extracció en fred per pressió fa que els sucs siguin molt més rics en enzims i nutrients, que s’oxidin menys i que tinguin un sabor més intens i aromàtic que els d’una liquadora per centrifugació. La boca d’entrada no és gaire gran, cosa que ens fa tallar petits els aliments. La Infiny Press és de construcció robusta i de motor potent (400 w); es comporta molt bé tant amb aliments durs –com la pastanaga i la remolatxa– com amb fruites toves com la maduixa. Inclou dos tipus de filtres per a sucs més líquids o més densos.

estractor-de-zumos-Moulinex-Infiny-Press-608x425

3. Extractor per trituració o de doble eix

És la millor opció si busquem qualitat. Tot i que funciona de manera molt similar al mastegador, fa servir dos eixos per aixafar els vegetals i opera a una velocitat molt més lenta. Això ens permet separar el suc de la polpa d’una manera més eficient, ja que es conserven molt més els micronutrients i la polpa queda molt més seca. Aspectes positius:

  • Produeix els sucs de més qualitat, gràcies a la tècnica cold press (extracció a baixa velocitat que, per tant, no augmenta la temperatura del suc) i al doble eix emprat per triturar. Com que el suc és de molt bona qualitat, es pot guardar a la nevera durant 1-2 dies sense que perdi gaires micronutrients i conservi totes les propietats beneficioses.
  • Extreu la màxima quantitat de líquid de cada ingredient. A la llarga s’estalvia en la compra de vegetals.
  • Pot extreure suc de tot tipus de vegetal, fruita, germinat de blat, brots o qualsevol altre ingredient.
  • La majoria també serveix per fer altres funcions com l’extractor per masticació.

Aspectes negatius:

  • És més lent que el de centrifugació.
  • És la modalitat més cara.

Reflexions finals abans de comprar-ne un:

Al marge del tipus d’extractor que es faci servir, un suc casolà i acabat de fer és ple de vitamines, minerals i altres nutrients. Prendre sucs de fruites i vegetals fets a casa és molt més sa que consumir-ne d’envasats, que han estat a les lleixes del supermercat durant mesos i mesos. La degradació dels nutrients dels sucs comercials és molt superior a la que pot experimentar un suc casolà guardat a la nevera durant un parell o tres de dies. La majoria dels nutrients que contenen els sucs embotellats de supermercat són afegits amb additius, ja que un cop processats i pasteuritzats perden tots els micronutrients naturals.

Els sucs s’han de beure a l’instant. 

Dit això, la millor recomanació a l’hora de comprar un extractor és tenir clara la funcionalitat que li volem donar i la freqüència d’ús. Si de moment teniu un pressupost limitat i/o simplement voleu començar a introduir els sucs vegetals a la vostra alimentació, un extractor per centrifugació pot estalviar-vos temps en la preparació i diners en la compra de l’electrodomèstic. Si busqueu extreure més beneficis de les fruites i verdures, i la butxaca us hi arriba, els extractors per masticació són una de les millors opcions. No només obtindreu més nutrients a cada suc, sinó que a la llarga acabareu estalviant diners en la compra de vegetals, ja que aquest tipus d’extractor treu més suc de cada ingredient i aprofita i processa millor els vegetals de fulla verda. Un altre aspecte que cal considerar és que té més d’una funció, ja que també fa llets vegetals i cremes de fruita seca, entre d’altres.

Finalment, i si ja sou uns professionals dels sucs, la millor opció són els extractors per trituració. El suc resultant serà el de més bona qualitat, amb una densitat de nutrients molt elevada i un grau d’oxidació mínim que farà possible que es conservi bé durant un dia o dos sens perdre gaires propietats. Recordeu també que extreuen encara més suc per cada peça de fruita i verdura i que, a llarg termini, això pot suposar un estalvi. Els extractors de doble eix o per trituració són els més recomanats i utilitzats per experts del món dels sucs i del raw food com ara David Wolfe.

Pel que fa a la neteja i manteniment, sigui quin sigui l’extractor que us compreu, per tal de conservar-lo en bon estat caldrà netejar-lo i tenir-ne cura després de cada extracció. Feu servir un fregall petit amb mànec o simplement un raspall de dents per netejar bé tots els racons. Com passa amb tot en aquesta vida, és qüestió de pràctica: la primera vegada hi dedicareu més estona, però amb el temps acabareu invertint-hi només cinc minuts.

Sigui com sigui, no deixeu d’incloure aquesta nova revolució de la nutrició en la vostra alimentació. Els sucs verds no només us ajudaran a millorar l’estat de salut sinó que us ompliran d’energia, optimisme i vitalitat!

Consulteu “El rebost” de la Montse Reus que parla del germinat de blat, un dels ingredients revolució per fer sucs verds.

Carla Zaplana
Carla Zaplana

Carla Zaplana, nutricionista i health coach

  @CarlaZaplana   @carlazaplana