Les mascotes, com les persones, tenen la seva piràmide de l’alimentació: la base de la piràmide nutricional és el que els fabricants denominem “alimentació bàsica” i serien tots els fencs (herba seca o llegums secs, tallats). És “bàsica” perquè és imprescindible en la dieta de conills, conillets d’índies i xinxilles.

Ribero_(1)-730

Però aquestes bestioles no poden viure només amb fenc, que suposa un 80% de la seva alimentació diària.

Després hi ha l’”alimentació completa”, que és el pinso. És “completa “perquè aquest producte porta fenc, fruita, verdura, cereals i vitamines. Però s’ha de racionar en una porció molt petita al dia; suposa un 10% de la seva alimentació diària. Per tant, es diu completa pel contingut, però amb això i prou no es poden alimentar, ja que és molt més imprescindible el fenc. Molts problemes d’obesitat vénen causats perquè els propietaris només donen això a la mascota i no fenc.

L’altre 10% de la seva alimentació és la fruita i la verdura, molt important per als rosegadors per obtenir les vitamines i els minerals que necessiten.

Finalment hi ha l’”alimentació complementària”, que serien altres fencs no tan vitals, barreges amb herbes medicinals, snacks, etc. que s’ofereixen com un complement a la dieta de la mascota.

Cal donar la fibra i la proteïna adequada segons l’estat de salut de cada mascota, o bé si gesta o lacta.

Si parlem amb els experts, no hi ha consens sobre si cal que el menjar de les mascotes sigui eco o no. Xavier Valls, de la Clínica Veterinària Exòtics, ens explica: “No tenim confirmat que usar colorants o productes transgènics sigui perjudicial”. I afegeix que “el problema que solem tenir és que els aliments pensats per a aquestes mascotes especials són productes mal equilibrats pel que fa a proporcions de proteïna, greixos i hidrats de carboni, o que tenen poca qualitat biològica”.

Mal equilibrats? Poca qualitat biològica?

Ens reunim amb els productors Ribero SAT, a Gerb, per esbrinar-ho. Una marca recomanada pels lectors de l’ETS al grup de Facebook que fabrica alimentació completa NO OGM, tant en la composició natural com en el format de pinso (que ells han batejat com a productes Green nature).

Núria Salmons, directora, ens comenta: “Hi ha un gran desconeixement amb referència a aquestes mascotes, ja que els colorants i els productes transgènics són els que fan que aquests animals, que abans vivien més de deu anys, actualment morin de càncer o altres malalties amb quatre”. Malgrat tot, afirma, no hi ha estudis que demostrin que els productes no transgènics beneficiïn aquests animals.

Donar fenc de bona qualitat i variat és molt important, com també racionar l’alimentació completa.

Ara bé, el professor de la Universitat de Caen Gilles-Eric Seralini –que participa amb Slow Food de Lleida i temes de consum humà– ha demostrat el mal que fa alimentar rates amb aliments transgènics: “Els resultats són alarmants. Observem, per exemple, dues o tres vegades més mortalitat entre les femelles tractades amb transgènics”. Un estudi molt controvertit finançat per la fundació CERES i dirigit per ell mateix conclou que hi ha entre dues i tres vegades més tumors en les rates de tots dos sexes.

Des de Ribero SAT, ens confirmen les males composicions dels aliments: “No podem donar el mateix menjar a conills, conillets d’índies, esquirols, hàmsters, xinxilles…”.

I què hi diuen els propietaris de rosegadors? Com els alimenten? Consumeixen productes eco o no transgènics?

La nutricionista Mireia Gimeno riu: “Quan vivia a Barcelona a la conilleta li donava enciam i ruca, entre d’altres, del Veritas”. Altres lectors ens recomanen marques com Zupreem, que, tot i que és menys coneguda, té productes de qualitat mitjana-alta pel que fa al fenc. També els snacks Roeditos, Vegetix i Fruitix de Ribero SAT. Internacionalment, el referent al mercat és la marca Oxbow als Estats Units i JrFarm a Europa.

Txell Costa
Txell Costa

Redactora i community manager d'Etselquemenges.
Autora del llibre 'Working Happy'

  @txellcosta