DSC_0116

El responsable d’aquest restaurant és el xef Ferran, algú amb moltes cuines al currículum, amb moltes experiències en grans restaurants i que, des de fa gairebé set anys, va decidir agafar tot el seu bagatge i obrir restaurant propi.

Venint d’una tradició familiar pel bon menjar, pel bon beure i sobretot per gust d’un àpat amb una bona companyia i sobretaula, va concebre Can Poal com el restaurant que li permetria dur a terme tot això. Tenint en compte aquest ADN, l’execució ha estat tot un èxit.

En Ferran té molt clar aquests principis i els plasma a la cuina catalana, de temporada, proximitat en tot el que pot i coherència en la resta de productes que serveix a la carta. Ens explica la història de cada producte que serveix; no són aliments i prou, sinó que hi ha un transfons al darrere que fa que tinguin més valor tant per a l’equip de cuina com per al comensal.

DSC_0071

Així, ens explica que les verdures i hortalisses vénen principalment de camperols de Vilanova del Vallès, a menys de deu quilòmetres de distància del restaurant; alguns amb certificació ecològica i amb d’altres tenen la relació de confiança directa –fins i tot, quan li cal, va directament a recollir el producte que necessita. Una altra part ve de Mataró, sobretot ara, en temporada de pèsols i faves. Així, incentiva la petita economia local.

Els llegums són també protagonistes de la seva carta. Treballa amb llegum del Vallès: mongeta del ganxet de Vilanova del Vallès, en la seva forma tendra en temporada o seca, així com altres varietats com la del carai i de la neu; i d’aquesta manera dóna a conèixer productes locals que s’estan perdent.

DSC_0083

En Ferran segueix amb els productes del mar. Té contacte amb un pescador de Vilassar de Mar que li porta peix directament de la barca, o si no de la llotja d’Arenys de Mar, sempre fresc i de temporada. Per exemple, ara és el moment de la sípia, que és quan està més gustosa, així doncs és el que trobarem en els seus arrossos ara mateix. També ofereix algun peix que no és de les nostres costes, com el salmó salvatge, però té ple coneixement de la traçabilitat del producte i del seu origen. La seva carta evita qualsevol peix de piscifactoria i fa un consum molt ocasional de la tonyina vermella, per la sobreexplotació. Tota una demostració de principis.

DSC_0080

Quant a les carns, el porc ve de Vilanova del Vallès; porcs grans i de raça Duroc, amb elaboració pròpia, segons els estàndards d’en Ferran. El pollastre és de pagès, alimentat amb grans sencers i en el seu cicle natural de desenvolupament; el xai, català; els ibèrics vénen directament des d’Extremadura, el seu lloc d’origen; la vedella del nord, del País Basc.

La carta de vins està en transformació; vol anar introduint vins naturals i biodinàmics per ensenyar vins que se surtin del que és convencional, com cellers petits amb vins amb personalitat pròpia. Fins ara l’oferta és àmplia, amb vins ecològics i de denominacions pròximes com la d’Alella.

DSC_0067

Amb tota aquesta meticulositat, veig que en Ferran cuida molt el producte; durant la xerrada comenta: “No et donaré res que no donaria a les meves filles”; amb això m’ho diu tot.

Tot aquest bon producte no té valor si no es manipula de manera correcta. L’equip de cuina cuida cada producte i això es nota al plat; gaudeixen cuinant. En Ferran afegeix: “A mi m’agrada igual treballar amb un bon peix, treballar la pastisseria o fer una bona amanida… Gaudeixo del que faig”, i això ho transmet en tot moment.

Considero que quan una cosa tan excepcional es porta a la pràctica amb tanta naturalitat és digne d’esment, i això mateix és també el que explica el seu èxit.

A Can Poal es pot gaudir d’un menú al migdia, molt variat, amb entrant, primer i segon; elecció difícil perquè tot em crida l’atenció. En Ferran al final decideix per mi. Tots els plats del menú són trets de la carta i elaborats al moment.

DSC_0061

Comencem amb uns cromesquis (tipus empanades) de ceps i llagostins, de sabor molt fi i exquisit.

Els segueix l’amanida de salmó salvatge, marinat per ell mateix, poma verda, taronja, mesclum de brots, mantega a les fines herbes d’elaboració pròpia, caviar de salmó, iogurt i gelat casolà de fruita de la passió. Una barreja de sabors en contrast que culminen amb el salmó salvatge, molt diferent en tots els aspectes d’un salmó de piscifactoria.

L’ensalada russa, un plat tan senzill però, per això, de gran dificultat, és excel·lent. Tot escaldat, al punt de turgència i acompanyat per una ventresca de bonítol, ou i un pebrot escalivat.

DSC_0068

Cassola de pèsols, faves i carxofes amb botifarra i cansalada; un plat de temporada, exquisit a l’hora del punt de cocció tant del pèsol com de les faves.

I per acabar, una de les seves especialitats, l’arròs, bomba del delta de l’Ebre, perquè tot quedi a casa. Arròs sec amb ceba, pèsols i calamars…No diré res; només que ho tasteu vosaltres mateixos.

DSC_0107

Per postres li demano alguna cosa lleugera, i em porta un cremós de fruita de la passió i crumble, amb gelat de coco i núvol d’ametlla marcona.

En Ferran va venint i em pregunta com trobo els plats; a mi i a gairebé tots els comensals, que ja coneix perquè són clients habituals, mostra aquesta proximitat com si fossis a casa i et demana com li ha quedat el menjar. Això, acompanyat per un servei atent i agradable, en què cadascú sap què ha de fer, et fa sentir cuidat en tot moment.

Una experiència molt recomanable, de cuina catalana, amb tocs d’innovació, de temporada i amb producte d’altíssima qualitat.

Li pregunto si és conscient del valor que té la seva cuina, des de la cura amb què tracta el producte fins a l’execució i servei, i ell em respon molt sincerament: “No ho fa tothom?”. El felicito i li agraeixo tanta passió pel que fa.

Avinguda de Vilassar de Dalt, 1, 08188 Vallromanes, Barcelona.

gabor-150Gabor Smit

Dietista i reeducador alimentari