CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Verdura de l’hort

Apte per a
Celíacs, vegetarians

Preu
Dormir i esmorzar, 45 €; sopar, 15.

Contacte
17179 La Pinya. www.masgarganta.com 


També hi ha els apartaments rurals independents, cases que es lloguen senceres. Encara recordo quan les cases rurals costaven quatre duros, sobretot a les comarques de Lleida, i per 500 pessetes tenies el “dret a cuina” per fer-te un pa amb tomàquet amb truita o el que volguessis i estalviar encara més. Avui només a la Vall d’en Bas hi ha més de quinze cases rurals i, per primera vegada, hi ha més oferta que demanda, i els estrangers sovint salven les temporades. Sigui com sigui, n’hi ha que treballen amb la mateixa filosofia que vint anys enrere: cases austeres, amb poca reforma i que conviden el client a tenir un contacte permanent amb la naturalesa, la fauna i la flora. I aquesta és la filosofia que respira la Inès Puigdevall, propietària del Mas Garganta, una masia del segle XIV, situada enmig de la Vall d’en Bas i a tocar de la fageda d’en Jordà.

Des de la meva arribada a la casa, la Inès m’involucra en les seves rutines. “A l’hort, ecològic, sempre s’hi ha d’anar amb el cistell. Veus aquestes fulles de les bledes? S’han d’arrencar. Ara les donarem a les gallines.” Fa pocs dies una guineu en va matar una i ara només n’hi queden sis, que fan un ou al dia. Tornem a l’hort. “Aquests parterres individuals ens ajuden molt a distingir cada collita, i en aquesta parcel·la [adjuntem la foto] hi ha una mica de tot. M’agrada molt el mètode d’en Gaspar Caballero de Segovia, que defensa que amb un rectangle de terra d’un metre i mig d’ample i sis de llarg que anomena parades de crestall, ja n’hi ha prou per viure. Aquest tros de terra, ben cuidat, pot tenir un alt rendiment de producció i consumeix molt poca aigua i espai. “A la llarga vull que cada parcel·la correspongui a cadascuna de les deu habitacions que tinc perquè les famílies puguin veure què mengen, què es cultiva a l’època de l’any en què som, que vegin tot el procés i puguin participar també, d’una manera simbòlica, del reg i el manteniment de la parcel·la els dies que s’hi allotgen.

A la cuina, la Inès també ha anat trobant la fórmula perfecta per servir producte fresc, de temporada i saludable. “Avui per sopar menjarem crema de remolatxa, escalivada, amanida de l’hort i mandonguilles de mill amb porc.” De fet, l’any passat, la Inès va fer un curs de cuina amb la xef Montse Vallory!

Faig cuina molt senzilla i no deixo escollir excepte si hi ha algú vegetarià o celíac, per a qui ja tinc alternatives. Com que només hi ha un menú, a les set de la tarda el preparem i a les nou en punt, quan es pon el sol, servim el sopar.” L’espai on s’esmorza i es sopa és la perla de la casa: una gran terrassa amb arcs que té unes vistes obertes impressionants de la vall. “I els pares poden sopar tranquils perquè als nens els fem sopar abans i després una mainadera se’ls emporta a veure els ponis i els explica un conte.” Ara, al juliol, ha organitzat el retir del silenci per a la gent que vol fer una desconnexió, sense misticismes extrems, però que té ganes d’estar tranquil i en silenci, sense mòbils ni ordinadors, durant uns quants dies. “I els diumenges, truco a un pagès del poble, que té les terres d’allà baix, i ve aquí a vendre la seva fruita i verdura a la gent.” Abans d’arribar al Mas Garganta veureu una cabanya de fusta, on la Inès ha construït una escola! “Feia falta una escola i, com que no hi havia manera de convèncer l’alcalde, la vaig acabar construint jo. Ara la porta una associació de pares que segueixen la filosofia Waldorf. A l’alcalde, el tinc avorrit. Ara li reclamo que habiliti un carril perquè els nens puguin anar per la carretera fins a l’escola, i per als corredors i ciclistes, que n’hi ha molts.”

L’endemà al matí, a quarts de nou, anem a comprar el pa a la cooperativa, l’agrobotiga Verntallat, un punt de trobada dels veïns de la Vall on venen productes ecològics, sense lactosa i sense gluten, així com carn, pa, fruita, verdura, llet i embotit de la comarca. “Cinc pans rodons, dos de llargs i quatre de blat de moro.” I és que la Vall és terra de carn i de carn de porc. Ara ja hi ha unes quantes famílies que fan porc ecològic, però si vas per les carreteres dels municipis veus camps i camps de blat de moro. “Tenim un terreny molt bo i podríem plantar moltes altres coses, però la gent ja té la maquinària per fer blat de moro i continuem collint-ne a cabassos. Així que del blat de moro també en fem pa. La molla és molt més grossa i té un gust peculiar.” Però la història no s’acaba aquí! La Inès és la germana de la Fina Puigdevall, propietària del reconegut restaurant Les Cols, d’Olot, que té una estrella Michelin. Les germanes ofereixen un paquet de regal per allotjar-se al Mas i fer un àpat a Les Cols.

A la Pinya podreu llogar bicicletes i fer una bona excursió. I, a més de Les Cols, podeu dinar al B-creck. El que més costa del Mas Garganta és tornar a la realitat i acostumar-se, això sí, a veure la façana de la masia sense l’heura verda lluent de les fotografies. Les famílies amb nens reserven les vacances estiu rere estiu i les parelles s’escapen del bullici de la ciutat. Ara, amb el nou túnel de Bracons, el trajecte ja no té res a veure amb anys enrere.

Recordeu que si us feu socis d’Etselquemenges podreu gaudir d’un pícnic campestre per dinar (amanida, arròs integral amb llenties, fruita i vi ecològic).

Recepta de les mandonguilles (foto)

  1. Fem mandonguilles de carn de porc amb mill. Mig i mig.
  2. Salpebrem les mandonguilles i hi posem julivert fresc picat i una mica de cúrcuma. El mill ens ajudarà a lligar-les.
  3. Les passem per pa ratllat i les fregim.
  4. Simultàniament tallem pastanagues i ceba, tot ben petit i picat, i ho sofregim.
  5. Primer tirem la pastanaga a la paella i l’anem coent a foc molt suau.
  6. Al cap d’una estona hi afegim la ceba.
  7. Anem remenant fins que se’ns faci una pasta, hi aboquem les mandonguilles i hi afegim una mica d’aigua o caldo perquè no se’ns enganxi i la salsa s’impregni bé a les mandonguilles.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll