Restaurant_Fonda Caner1

M’espera amb un somriure als ulls en Narcís, el cor i l’ànima de tot el que avui us desvelo. Em demana què vull prendre i li dic que una mica d’aigua em va bé. Em demana si en vull de mar, i li responc que estic a les seves mans, que avui tastaré tot el que des del seu criteri arribi a la taula. Treu una ampolla de vidre i descobreixo en la seva mirada que la màgia d’aquell recipient va més enllà d’un refresc per treure la set. “L’aigua de mar té gairebé els mateixos elements que les nostres cèl·lules, molts dels minerals que necessitem per viure”, argumenta. L’ampolla té una etiqueta amb la marca de la casa; des de l’any 2012 forma part de l’oferta saludable que en Narcís ofereix al restaurant Fonda Caner, a l’Hotel Rosa i a l’Spa Begur.

Restaurant_Fonda Caner13

Fonda Caner és molt més que un restaurant, és un espai de descoberta de l’equilibri vital. Moltes de les persones que s’hi acosten no en són conscients, però en aquest racó de món el més important és experimentar el camí del benestar. Veureu que, més enllà del restaurant, en Narcís us ofereix un hotel encantador i un espai de teràpies naturals. Situat al cor de Begur, amb tota la força de la Costa Brava i tot l’encant dels pobles que hi donen identitat, trobo una proposta que em deixa bocabadada, un lloc per al gaudi en qualsevol època de l’any. “Hem vingut a aquest món a ser feliços, a estimar-nos a nosaltres i als altres… i tot comença per la cura del cos i de les emocions”; tota una declaració d’intensions que en Narcís dibuixa amb el seu somriure. M’hi sento com a casa.

Restaurant_Fonda Caner2

Li demano que em parli del restaurant i del que trobaré aquest vespre quan tingui la sort d’asseure’m a la terrassa de la Fonda Caner. “Fem una cuina casolana moderna i molt basada en l’essència del producte, l’aigua de mar ens acompanya en molts dels plats i cada vegada tenim més producte ecològic; aquesta és la meva aposta per la salut… Ah! I res de fregits ni gluten, que després el digestiu es queixa!”, diu en Narcís. M’agrada sentir que les coccions són respectuoses amb els aliments, i que els aliments són respectuosos amb el cos.

Restaurant_Fonda Caner7

L’oferta gastronòmica de la Fonda Caner és amplia. Podeu escollir una gran varietat de plats de la carta, així com diferents menús degustació, sempre que siguin per a la taula completa. L’oferta de primers es caracteritza per una àmplia gamma d’amanides en què la base són els enciams i la verdura de temporada d’en Jeroni i l’Alba, de l’horta de BioFalgàs a Torroella de Fluvià. “Quan vaig començar a apostar pel producte ecològic no me’n sortia amb els proveïdors convencionals, llavors vaig pensar: He de cercar un pagès! I així ho vaig fer”. Gairebé tota la base de verdures és ecològica i local; ho notareu de seguida en tastar alguns dels plats. I és que en Narcís vol recuperar la vitalitat dels aliments perquè els comensals tinguin una experiència nutritiva única; gaudir al mateix temps que enfortir el cos físic, energètic i emocional. Realment parlem de l’art de tenir cura de la salut des de l’acte quotidià de menjar, un plaer engrescador!

Restaurant_Fonda Caner14

Si us ve de gust una crema o una sopa, sapigueu que és l’arròs el que li dóna la cremositat que hi trobareu. A més, tingueu la certesa que no hi haurà cap sofregit que les faci pesades ni cap element distorsionat. Sopes i cremes amb tot el vigor de la terra posada a taula, i sobretot, tingueu en compte que la base de tots aquests plats és l’aigua de mar, ingredient únic que fa d’aquesta proposta gastronòmica un luxe per a l’organisme. També trobareu quinoa amb amanida o amb fideuada, maneres originals i diferents de cuinar, una de les joies de la cuina saludable. Avui la tastarem amb algues i una crema suau de marisc.

Restaurant_Fonda Caner3

Li demano que m’expliqui algunes de les novetats que està introduint a la carta i m’explica tota la línia nova que està treballant sense gluten. “He descobert un elaborador que ens va començar a servir croquetes… i ara ja ens porta canalons, lasanya i pizzes, tot sense gluten i amb una qualitat excel·lent”. M’explica que està content de poder oferir una carta en la qual el gluten no és gaire present. Conscient que, “de gluten, no n’hauria de menjar ningú”, està fent un canvi progressiu per tenir una oferta rica i variada de plats saludables per a tots els públics.

Restaurant_Fonda Caner6

“Saps què estic descobrint ara? La cuina crudivegana”. L’escolto amb admiració mentre m’explica la necessitat que tenim de menjar aliments crus i amb tota la força que tenen en estat natural. Argumenta com, a la seva cuina tradicional i casolana de tota la vida, cada cop més ofereix una oferta gastronòmica banyada en salut, i tant com pugui, amb l’aigua de mar. Encara no hi trobareu un menú crudivegà, però sí el menú degustació de l’aigua de mar, una proposta basada en les meravelles de l’aigua de les Illes Medes i amb la creativitat d’en Narcís a la cuina, que cerca constantment benestar i gaudi.

Restaurant_Fonda Caner11

El menú l’obre una copa de cava ecològic i un tastet crudivegà de verdures de temporada, i segueixen cinc plats basats amb l’essència de l’aigua de mar. Em crida l’atenció la copa tèbia d’amarant amb aigua de mar i gamba, un mini còctel exquisit ple de força que sorprèn al paladar, una meravella de la combinació de la salut i el plaer. El menú també inclou una de les delícies més saludables del mar, el fonoll marí, que us l’ofereix amb amanida i vinagreta de mel ecològica, un autèntic descobriment gastronòmic. Els tres plats que segueixen el menú degustació de l’aigua de mar, us convido a descobrir-los personalment; de ben segur en sortireu contents.

Restaurant_Fonda Caner10

Si continuem amb la carta, els peixos que hi ha són frescos i cuinats amb el màxim respecte. Cada dia hi ha una oferta diferent que en Narcís us explicarà amb molt de detall. El peix al forn amb unes verduretes és el plat estrella. També m’explica que alguns peixos, com el llobarro, els marina durant unes hores amb aigua de mar per amorosir el sabor autèntic del peix. “Sóc feliç fent feliç la gent que ve a casa; no puc demanar res més: gaudir i aprendre constantment”. En Narcís també us recomana el suquet de peix o els arrossos, que, amb el segell de Pals, mantenen la tradició arrossaire de la zona. I doneu per descomptat que no hi ha cap ingredient fregit; tot s’ha cuinat amb el màxim de respecte per la matèria primera i per la salut de qui ho menjarà.

Restaurant_Fonda Caner5

Pel que fa a les carns, la gran majoria són ecològiques i de proximitat. Més enllà de les peces típiques que es poden trobar a molts dels restaurants de la zona, a la Fonda Caner trobareu elaboracions ecològiques pròpies de patés, sobrassada, botifarra de perol, farcits i tota una sèrie d’experiments que en Narcís posa a l’abast dels comensals. “En molts casos faig servir coccions llargues que mantenen la qualitat de la carn i els nutrients; res de fregits ni floritures: la carn, el seu suc i alguna altra coseta que ho faci divertit; no cal més”. Avui tastaré la carn de senglar, una carn farcida d’omega-3 d’uns animals que mengen al bosc i que s’alimenten del que la natura els posa a l’abast. Poca quantitat i bona al paladar!

Restaurant_Fonda Caner15

Quan vaig llegir la carta per internet em va sorprendre que les postres es basen en un “carro de pastisseria”. Demano a en Narcís que m’ho expliqui. “Totes les postres les fem a casa; és la part més gormanda que al final d’un àpat festiu la gent demana. El que fem és treballar farines i fruites  ecològiques i el mínim de sucre possible; amb aquest pas arribem a tenir unes postres menys pesades i més digeribles”. I així és; unes postres que satisfan la part més dolça de l’àpat i que dibuixen més d’un somriure als comensals que avui gaudeixen de la màgia de la Fonda Caner.

Restaurant_Fonda Caner12

Anem a la carta de vins. “Fa nou anys que vaig decidir apostar pels ecològics i només en tinc d’aquest tipus”, m’explica. I sí! Obro la carta i quedo parada de la varietat de vins ecològics i biodinàmics que conté; tot un regal per als amants d’una bona taula en companyia de tanins. Quedo meravellada en saber que totes les taules que avui soparan a la Fonda Caner veuran vi ecològic. A més, m’encanta veure a la carta un cartellet que diu “Emporta’t el vi a casa”, ja que ofereixen la possibilitat d’emportar-se l’ampolla si no s’acaba, o també de comprar ampolles per degustar fora del restaurant.

Restaurant_Fonda Caner16

Més enllà del món gastronòmic que ens ofereixen a la Fonda Caner, us convido a tastar l’Spa Begur amb teràpies naturals i tot un ventall saludable de tractaments. Com que he vingut a descobrir, demano a en Narcís si és possible veure’l i, ben content, en convida a provar-lo. Quin gran regal! “Aquest espai l’hem creat amb molta cura i estima; és un espai de gaudi i plaer, d’equilibri i benestar”. I sí, quan el descobriu trobareu que cada detall és un petit tresor, i que cada peça té el seu sentit allà on és. Em sento afortunada per deixar que l’aigua i les seves propietats m’acullin en un dolç estadi de benestar. Truqueu i parleu amb la Montse, l’ànima de l’espai de teràpies naturals i una joia encantadora que us atendrà amb els braços oberts. Tots els productes que s’hi fan servir són respectuosos amb la natura, els animals i les persones. Una meravella de la cura per al cos i l’esperit, en ple cor de Begur.

Restaurant_Fonda Caner9

Finalment vull compartir amb vosaltres un redescobriment: el plaer de mastegar amb consciència. Al llarg de tota la conversa amb en Narcís visualitzo la importància de menjar amb calma, sense presa i exercitant els músculs de la boca, que per això hi són! Reconec que molts cops menjo ràpid, tot i no tenir pressa. I avui marxo de Begur amb un repte personal nou, tornar a mastegar amb estima i consciència. Gràcies, Narcís!

Restaurant Fonda Caner
C/ Pi i Ralló, 10
17255 Begur – 972 622 391
info@fondacaner.com

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula