Detall de germinat d'alfals de 4 dies amb germinadora manual de pisos

Detall de germinat d’alfals de 4 dies

El germinat de llavor d’alfals o d’userda és el germinat més conegut pel seu sabor suau, textura fina i facilitat de germinació: en tan sols 3-4 hores de remull i 3-4 dies de germinació. Es troba fàcilment als comerços, però el sabor, el color, l’olor i la textura dels germinats fets a casa són incomparables.

El germinat de fenigrec no es comercialitza habitualment, però se’n poden comprar les llavors a la majoria de comerços d’alimentació natural i resulta tan fàcil de germinar com l’alfals, amb petites diferències: necessita 4-5 hores de remull i només 2-3 dies de germinació.

El mètode de germinació depèn del volum i la varietat de llavors que es vulgui germinar.

 

Mètodes de germinació

La tècnica de germinació pot ser tan simple com la que ensenyen a l’escola primària per germinar un cigró dins un cotó fluix humit, però la tria dels estris de germinació dependrà de la quantitat de llavors que es vulgui germinar i de la varietat que es vulgui produir a l’hora.

Les llavors d’alfals i d’userda es poden germinar en diferents estris:

  • pot de vidre reciclat tapat amb un gasa fixada per una goma elàstica
  • pot de vidre especial amb reixeta d’acer inoxidable incorporada a la tapa i suport per mantenir-lo inclinat (exemple de Conasi)
  • pot de vidre amb tapa de plàstic perforada (exemple de Kimuak)
  • germinadora manual de pisos (exemple de Vogel)
  • germinadora elèctrica amb reg automàtic (exemple de Conasi)
  • una base de fibra de coco o substrat (exemple de Kimuak)
  • equip de germinació amb llavors i mini germinadora
Germinat de fenigrec de 2 dies

Germinat de fenigrec de 2 dies

Les germinadores són realment pràctiques per mantenir les llavors ben airejades i evitar l’estancament d’aigua, que podria podrir-les. Les germinadores d’uns 15 cm de diàmetre amb diferents safates apilades resulten pràctiques i serien el terme mitjà pel que fa a comoditat i manipulació, així com pel preu de compra. El pot de vidre també és pràctic, però requereix més manipulació i anar girant el pot per redistribuir les llavors i drenar bé l’aigua.

Les llavors de fenigrec són molt més grans que les d’alfals i van bé en qualsevol germinadora. Ara bé, hi ha llavors d’alfals més menudes que d’altres i podrien passar per l’ull de la tapa perforada quan s’escorre l’aigua del remull inicial. En aquests casos, utilitzeu un colador fi durant les primeres hores en què encara no ha crescut el germen.
Convé tenir present que les llavors mucilaginoses com les de créixens, ruca, mostassa o lli necessiten un altre tipus de germinadora per evitar que hi apareguin fongs o que es podreixin.

Aprofiteu l’aigua de rentar les llavors per a les plantes de casa

 

Com germinar alfals o fenigrec en un pot de vidre reciclat

Material: 1 pot de vidre de boca ample d’uns 300 ml, 1 gasa de cotó, 1 goma elàstica, 1 cullerada de llavors seques, aigua bona

  1. Remulleu les llavors cobertes amb aigua en un pot de vidre de boca ampla (alfals: 3-4h; fenigrec: 4-5h).
  2. Tapeu el pot amb una gasa hidròfila subjectada per una goma elàstica, que farà de colador.
  3. Passat el temps de remull, escorreu les llavors fent servir la gasa com un colador i feu girar el pot perquè quedin enganxades a la paret.
  4. Durant els 3-4 primers dies, esbandiu i escorreu-les bé 2-3 vegades al dia procurant que no que no hi quedi aigua estancada.
  5. Un cop acabat el procés de germinació, guardeu-les a la nevera, on es conservaran sense problema durant més o menys una setmana.

 

germinadora amb alfals

Germinadora manual de pisos

Consideracions per a una bona germinació

L’èxit de la germinació depèn de diversos factors:

  • La qualitat de les llavors. Les llavors han de ser ecològiques i han d’haver estat conservades en un lloc sec i fresc. Per mantenir les llavors fresques, tanqueu-les hermèticament i conserveu-les a la nevera, especialment quan arriba la calor.
  • La qualitat de l’aigua és primordial: feu servir aigua mineral o filtrada amb osmosi inversa.
  • La temperatura: quan fa més calor, la germinació és més ràpida i cal rentar-les més sovint per evitar que s’assequin massa.
  • La llum: a partir del segon dia necessiten claror, però mai sol directe. Amb la llum solar indirecta es forma la clorofil·la, que dóna el color verd, amb la qual cosa s’afavoreix l’augment de la vitamina C.
  • La higiene: renteu bé els estris un cop acabada cada germinació.
  • La quantitat de llavors dependrà de la mida i tipus de germinadora. Convé no apilonar-les massa, per tal que hi hagi una bona ventilació. Tenint en compte que augmenten unes 10 vegades el seu volum en sec, per a un pot de vidre d’uns 250-300 ml n’hi ha prou amb 1 cullerada sopera o una quantitat de llavor seca que tan sols cobreixi la base del pot. Per a una germinadora de 15 cm de diàmetre, 1-2 cullerades soperes.
  • Germineu per separat cada tipus de llavor.

 Utilitzeu llavors ecològiques i conserveu-les en lloc fresc 

 

Idees per incorporar-les a la cuina diària

Saps com fer-los a casa i incorporar-los a la cuina diària? Les llavors de fenigrec tenen un sabor peculiarment amargant, idoni com a aperitiu per potenciar una bona digestió i per obrir la gana. Per tant, haurien de formar part de les amanides diàries, que convé menjar a l’inici de l’àpat per evitar fermentacions. Qui tingui digestions lentes, que en mengi un grapat abans de dinar. A qui no li agradi el sabor amarg del fenigrec, que faci una amanida composta amb varietat de sabors que amagaran el del fenigrec.

L’amanida variada amb germinats és un clàssic de la cuina saludable. Si a l’amanida hi ha el sabor àcid de qualitat com el de la xucrut, la llimona o el vinagre de poma no pasteuritzat, obtindrem un benefici doble perquè, d’una banda, el sabor àcid ajuda a assimilar els minerals i oligoelements dels germinats, especialment el calci i, de l’altra, potencia la digestió perquè estimula la secreció de tots els líquids que necessitem per pair. Recordeu l’acudit de menjar llimona davant la cantant d’òpera? Us ve salivera?

Les llavors d’alfals tenen un sabor suau i es poden posar per guarnir qualsevol plat: una crema, un saltat de verdures o uns canapès amb patés diversos. Resulta equilibrador posar germinats als farinacis, com entrepans i plats de pasta. Queda elegant sobre unes hamburgueses vegetals, per acompanyar croquetes de mill o plats amb cereal integral.

Foto: Pau Esculies. Crema d'espirulina amb germinat d'alfals i ratlladura de llimona

Foto: Pau Esculies. Crema d’espirulina amb germinat d’alfals i ratlladura de llimona

Consum recomanat: la quantitat diària depèn de la condició de cada persona, però en termes generals cada persona hauria de prendre diàriament –especialment durant la primavera i l’estiu– una cullerada de germinat de fenigrec i un o dos volums d’alfals com de la mida d’un ou de gallina.

 

Propietats i efectes

Els germinats són una font excel·lent d’enzims necessaris per a un bon funcionament digestiu i, gràcies al mateix procés de germinació, el seu contingut en vitamines i minerals augmenta considerablement. Segons Olga Cuevas, de tots els germinats, els d’alfals són els que podem considerar com un suplement vitamínic i mineral perquè contenen pràcticament tots els minerals, vitamines i oligoelements necessaris per mantenir els processos vitals del cos. A més, contenen els aminoàcids més importants i una relació excel·lent entre calci i fòsfor que els fa idonis per reforçar els ossos.

Les llavors germinades són molt riques en enzims, vitamines i minerals. 

Trobareu més detalls sobre la composició nutricional dels germinats a la secció “El rebost”.

Xevi Verdaguer explica als apunts de la conferència culinària La Salut hormonal femenina que, d’una banda, el fenigrec fa pujar la progesterona i, de l’altra, tant el fenigrec com l’alfals contenen isoflavones amb una estructura similar als estrògens, cosa que fa que també s’adhereixin als receptors d’estrògens, i fan disminuir així l’activitat estrogènica i els problemes relacionats amb l’augment d’estrògens.

El sabor peculiarment amargant del germinat de fenigrec ajuda a descarregar el fetge i la vesícula biliar, i això fa que sigui recomanable consumir-lo per ajudar a digerir bé els greixos.

 Els germinats d’alfals i fenigrec depuren l’organisme i reforcen l’estructura òssia 

Gràcies a la presència de la llum solar, els germinats d’alfals es van tornant verds i esdevenen molt rics en clorofil·la, el pigment que confereix coloració verda a les verdures i hortalisses i que té una gran capacitat d’oxigenar i desintoxicar l’organisme.

 

Efecte energètic

Els germinats, tot i ser una font extraordinària de nutrients i vitalitat, tenen una energia refrescant. El sentit comú ens hauria de fer sentir que a ple hivern, quan el clima extern és fred i humit, els germinats no són tan adequats com durant les èpoques de calor i sequera. Apliquem la mateixa lògica quan observem el “clima intern”: quan hi trobem símptomes de fred, els germinats potser no convenen. Ara bé, hi ha persones que a ple hivern presenten símptomes de calor i, alhora, necessiten depurar-se. En aquest cas aniria molt bé incloure germinats a l’amanida diària. Cal personalitzar la tria dels aliments i basar-nos en una visió més àmplia i holística de l’alimentació, per no caure en el parany de limitar-nos al contingut nutricional que ens dóna un laboratori, per molt impressionant que sigui.

Un llibre molt recomanable, pel contingut i per les fotos, és el de Valérie Cupillard, Semillas germinadas y brotes tiernos.

Montse Vallory
Montse Vallory

Xef graduada al Natural Gourmet Institute, NY.

  @montsevallory