Avui coneixem la Mireia Gimeno, creadora del bloc Mireia Gimeno, cocina energética, natural y 100% vegetariana. Tot i ser dissenyadora de web, hi podem entreveure una veritable passió per la cuina i la salut. Defensa un estil de vida vegà a través d’una estima immensa pels animals. És professora titulada a l’escola de Montse Bradford i actualment està cursant el màster en Nutrició i Alimentació a la Universitat de Barcelona. I tot això sense oblidar-nos de la tasca d’activisme que duu a terme a la ONG en defensa dels animals AnimaNaturalis.

– Hola, Mireia, què podem trobar al teu bloc?

És una web de cuina energètica amb ingredients ecològics i 100% vegetals. Actualment hi ha 264 receptes, entre les quals n’hi ha de meves i de la Montse Bradford. Al costat de cada recepta, n’indico el preu i faig suggeriments per formar un menú complet i equilibrat. Per tenir en compte tots els nutrients que el nostre cos necessita, en aquest menú hauríem de trobar: cereals integrals, proteïna vegetal, verdura verda, verdura dolça i una petita proporció d’algues, germinats, fermentats, envinagrats i llavors i fruita seca. A part de les receptes, tinc un apartat que es diu teoria on dono consells i informació, com ara què significa el yin-yang en l’alimentació, com cuinar basant-nos en la teoria dels cinc elements, etc. També faig una petita descripció d’aliments que poden semblar desconeguts per a molta gent i una llista d’anar a comprar que pot ser útil per a qui comença, amb enllaços d’on adquirir cada aliment en botigues per Internet.

Fa poc he començat amb els vídeos, que és un sistema més fàcil i ràpid. Ja en tinc uns 25 en què explico receptes, esmorzars, parament de cuina, etc. També puc ensenyar una botiga de productes ecològics o un restaurant que m’agradi. I també vaig penjant les dates de les properes xerrades o tallers de cuina que faré.

– Quin és l’objectiu?

Hi ha diverses intencions:

Primer, ensenyar a menjar de manera equilibrada a aquelles persones que decideixen fer un pas cap a l’alimentació vegetal, sigui pels animals o per salut.

Després, mostrar al públic que consumeix productes animals que hi ha alternatives, que a més de poder fer coses molt gustoses, fàcils d’elaborar i nutritives, també seran més sanes.

Finalment, ajudar a millorar la qualitat de vida d’aquelles persones que tenen alguna patologia per la qual es veuen obligats a canviar l’alimentació cap a una dieta més sana i natural. Aquesta dieta, sumada a l’ús d’aliments medicinals, els ajuda a reforçar el sistema immunitari i el sistema nerviós, a alcalinitzar la sang, etc.

Intento fer receptes senzilles amb pocs ingredients i amb una mitjana de tres passos, perquè la gent les vegi fàcils i s’animi a fer-les a casa.

Un mos

La teva recepta preferidaLasanya de seitan i verdures
La recepta estrella: Creps de blat sarraí en gra
Una webwww.hazteveg.com
Un blocpinkxixicooking.blogspot
Un lloc per viure: Sant Pol de mar
Un llibre: Qualsevol de la Montse Bradford, com “Algas: las verduras del mar”
Una activitat: Qualsevol d’AnimaNaturalis i fer immersió lleugera (snorkeling)
Un documentalEarthlings
Una frase: “Sé el cambio que quieres ver en el mundo”. “Si les parets dels escorxadors fossin de vidre, tots seríem vegetarians”
On comprarvegamercat.com 

– Què és la cuina energètica?

És un tipus de cuina que té en compte l’energia de cada aliment, de cada estil de cocció, de cada combinació d’aliments, de l’energia que tens tu i l’energia que necessites. I amb la cuina pots canviar-te a tu mateix, la manera de pensar, de sentir, el teu estat físic. Et dóna molt equilibri en el terreny físic, mental i emocional. Dit així pot semblar molt místic, però hi ha aliments que generen adrenalina i d’altres endorfines; uns que ens tensen i ens bloquegen i d’altres que ens dispersen; uns que ens desmineralitzen…

Pel que fa als estils de cocció, podem observar que l’energia que sentim quan prenem un suc de pastanaga és diferent de la que sentim quan mengem una pastanaga al forn. En un suc ens activa, al forn ens relaxa.

– Quins canvis psíquics i físics has notat amb aquest tipus d’alimentació?

Una de les primeres coses que notes és que ja no tens alts i baixos energètics, tens energia estable per a tot el dia, digestions lleugeres, dorms millor, desapareixen els dolors menstruals i premenstruals, es té més coneixement del cos, de com ens cau cada cosa que mengem. També ens ajuda a mantenir el nostre pes ideal, amb el temps ens marxen moltes al·lèrgies, problemes de caiguda del cabell, problemes de restrenyiment i diarrea, incontinència urinària, disminueixen els mals de caps… Aquesta alimentació, a més, té una aportació important d’antioxidants i el principal objectiu que té és tenir una sang de bona qualitat. Dels canvis psíquics destacaria que es té més claredat mental. És estrany tenir estrès… Aclareix la ment i s’obté més control sobre els pensaments, desapareixen sentiments d’ira, agressivitat, baixa autoestima, victimisme, etc. Podem dir que et centra.

– Com et vas introduir en el món de la cuina energètica i vegetariana?

Vaig decidir deixar de menjar carn fa uns anys perquè no volia continuar menjant-me els animals. Sempre m’havien agradat molt, però me’ls menjava… per ignorància, perquè pensava que era necessari per tenir salut. Ja m’ho havia plantejat algunes vegades, però em feia por tenir deficiències nutricionals (per culpa dels prejudicis de l’alimentació convencional). Al final, em vaig decidir gràcies a una amiga que em va fer veure que seria més feliç sent vegetariana. Vaig decidir fer el pas i em vaig comprar llibres de cuina vegetariana. Un temps després vaig topar amb els llibres de la Montse Bradford, i em van enganxar, perquè era un tipus de cuina molt sana, sensorial, amb ingredients naturals que no coneixia i que tenen propietats molt interessants. Una filosofia sobre la cuina que mai havia imaginat. Em vaig comprar tots els seus llibres, els vaig llegir tots, tenia ganes d’arribar a casa per posar-me a cuinar. Un dia vaig veure a la darrera pàgina que tenia una escola de cuina a Barcelona i m’hi vaig apuntar. A partir d’aquí ja vaig començar a aprendre més.

– Dóna’ns alguns consells…

  • Per dormir bé: sobretot cal portar una dieta equilibrada. No menjar productes animals a la nit i no afegir sal quan hem acabat de cuinar, ni miso. Per a sopar va bé prendre verdures d’arrel o rodones en cocció llarga, com la crema de carbassa, de pastanaga, de coliflor; o bé carbassa o moniato al forn, un saltat llarg de pastanaga… Si teniu insomni d’aquell que us fa donar voltes dins del llit abans de dormir, podeu prendre-us una compota de poma abans d’anar a dormir o una poma al forn; si us desperteu entre les dues i les quatre de la matinada, convé que tingueu a la tauleta de nit un termos amb suc de poma tebi.
  • Per l’estrès: heu de menjar verdures dolces per a relaxar-vos; cereal integral i algues per a reforçar el sistema nerviós; i no prendre estimulants, ni menjar carn, formatge i ous.
  • Pel cansament: cal eliminar el sucre i incorporar cereals integrals a la dieta.
  • Pel mal d’estómac: va bé el te de 3 anys amb kuzu i pruna o pasta d’umeboshi.
  • Pel mareig: va bé la pasta d’umeboshi o la sopa de miso. No prengueu massa líquid.
  • Pel mal de cap: depèn del costat del cap que us faci mal, pot ser per un excés de greix, o de productes animals, o de sucre, espècies… i cada tipus de mal de cap es pot tractar amb uns aliments diferents, que poden ser contractius, expansius o que ajudin a relaxar el fetge.
  • Pel mal de cap frontal, provocat per un excés de yin (en forma de sucre, aspirines, drogues, mel, xocolata, alcohol, espècies, etc.) heu de prendre ume-sho-bancha (umeboshi + shoyu + te de tres anys), beguda amb kuzu, te de tres anys + alga en pols + umeboshi.
  • Pel mal de cap lateral, provocat per un consum excessiu de greixos, fregits, oli, productes animals, lactis o fruita seca, és a dir, aliments que sobrecarreguen el fetge i la vesícula biliar, heu de prendre beguda de rave, infusió de gingebre o gingebre ratllat, nap ratllat, poma ratllada, col blanca o infusió de menta.
  • Pel mal de cap a la zona posterior, provocat per un consum extrem de yang, o quan es deixa de consumir assíduament una cosa molt yin (per exemple, quan es deixa el cafè), heu de prendre infusió de gingebre, suc de taronja o suc de poma.
  • Pel mal de cap a la zona interior, provocat per un consum excessiu de yang (productes animals, sal, ous, formatges, peix), heu de prendre suc de poma tebi, pomes cuites, rave o nap ratllat o te verd amb llimona.
  • Un substitut del cafè: cafè de cereals, pel sabor, o te verd o blanc pel seu efecte estimulant.

 

Pau Sabater i Clara Balmaña
Pau Sabater i Clara Balmaña

Dissenyadors, emprenedors i viatgers amants de l'alimentació saludable