Ioga-C

Foto: Sea Dzul Experience

Malgrat les reticències que genera en una part important de la població, molts estudis científics avalen els beneficis del dejuni en les seves múltiples formes. Però, per què genera tanta por?

El reconegut doctor Andrew Weil, fundador i director del Centre de Medicina Integrativa d’Arizona, ens explica en l’article “Intermittent Fasting: A Healthy Choice” com se’ns ha educat sota el dogma nutricional que fer cinc o sis petits àpats durant el dia és la manera més saludable d’alimentar-se i que és perjudicial saltar-se’n cap. Segurament per això ens fa tanta por interrompre voluntàriament la ingesta d’aliments.

Es recomana el dejuni com a mètode per restaurar l’equilibri físic, mental i emocional, desaccelerar el ritme vital, deixar descansar el sistema digestiu, depurar-se dels tòxics acumulats, mantenir el sistema immunitari saludable, omplir-se de vitalitat i augmentar la pau mental i benestar

De totes maneres, això no sempre ha estat així. Per motius medicinals, culturals, religiosos o, simplement per falta d’aliment, els éssers humans han practicat el dejuni de manera voluntària o involuntària des de fa milers d’anys. De fet, mai abans en la història de la humanitat l’accés al menjar va ser tan fàcil, tan abundant i tan regular com ara, especialment a partir de la revolució industrial alimentària, que va permetre omplir les prestatgeries dels supermercats amb tot tipus de menjar, a tota hora, a qualsevol lloc i, moltes vegades, a preus baixos. Però també és cert que mai abans en la història de la humanitat el percentatge de població amb sobrepès i obesitat va ser tan alt, ni tan alts van ser els índexs de diabetis, problemes cardiovasculars o alguns tipus de càncer (totes, patologies relacionades amb els hàbits alimentaris i de vida).

Donem per sobreentès que l’organisme demana aliments cada quatre hores perquè tradicionalment se’ns ha dit que és així, sovint sense tenir en compte la capacitat digestiva o les necessitats reals d’alimentació de cada persona, que depenen, entre altres factors, de l’edat, sexe, ritme de vida, activitat física o mental, etc. I malgrat que vigilem i ens alimentem de manera conscient i saludable, l’organisme va acumulant tòxics a través del que mengem, el que respirem, els productes cosmètics que ens apliquem, o l’entorn.

Per tot això, des de diferents disciplines de l’àmbit de la salut, es recomana el dejuni com a mètode per restaurar l’equilibri físic, mental i emocional, desaccelerar el ritme vital, deixar descansar el sistema digestiu, depurar-se dels tòxics acumulats, mantenir el sistema immunitari saludable, omplir-se de vitalitat i augmentar la pau mental i benestar.

dejuni_ets

Per què dejuni terapèutic i no intermitent?

Si el dejuni intermitent és, en la majoria de casos, compatible amb la vida diària i es fa individualment des de casa, el terapèutic està guiat per un equip de nutricionistes i professionals de la salut que ens acompanyen en un procés intens i ininterromput de depuració i desintoxicació de diversos dies (depenent de les necessitats de cada persona).

Durant aquest període, parem el ritme de vida habitual, ens allunyem de qualsevol estímul estressant, no ingerim sòlids, i basem l’alimentació exclusivament en sucs naturals de fruites i hortalisses ecològiques, caldos de verdures enriquits amb algues, i infusions depuratives, a més de molta aigua; és a dir, líquids sense cafeïnes o estimulants que sobrecarreguin o irritin fetge, intestí o resta òrgans digestius.

Perquè sigui realment efectiva, a més d’estar sota control mèdic, aquesta dieta s’ha de fer dins el marc d’un “retir”, entenent que no es pot fer mantenint l’activitat diària habitual (la ingesta calòrica seria insuficient), sinó que s’ha de fer amb unes condicions específiques, tota activitat ha de ser relaxant i l’entorn ha de ser tranquil i estar absolutament allunyat de qualsevol estímul estressant. En definitiva, es tracta de dedicar-nos un temps a nosaltres mateixos donant unes vacances a cos i ment en què les úniques activitats que hauríem de permetre’ns són totes les que ens aportin tranquil·litat i benestar, com la meditació, el ioga, les teràpies corporals com la hidroteràpia de còlon o el senderisme suau.

abstract photo about serenity and meditation

És un bon mètode per perdre pes?

És important destacar que, malgrat que es tendeix a perdre pes de manera ràpida, l’objectiu del dejuni terapèutic és desintoxicar l’organisme, no baixar de pes de manera miraculosa. Així, la pèrdua de pes és una conseqüència del dejuni terapèutic que experimentaran les persones amb excés de pes. No obstant això, segons Edgar Barrionuevo, health coach, cofundador i director de Ayuno y Salud, les pèrdues de pes durant el dejuni corresponen a “una eliminació de toxines i dels teixits corporals on s’acumulen. Com que ho fan principalment a les reserves de greix, les persones que en tenen un excés experimenten un fort descens del pes”.

Està indicat per a tothom?

No. El dejuni no està indicat per a menors de divuit anys, diabètics, dones embarassades o lactants o persones amb problemes gastrointestinals greus.

No obstant això, alguns estudis apunten a la idoneïtat del dejuni en casos de càncer o altres patologies i/o situacions, en què sempre es recomana fer una dieta tan neta i allunyada de tòxics com sigui possible, com sobrepès, obesitat, colesterol i triglicèrids, sedentarisme i mals hàbits, retenció de líquids, hipertensió arterial, malalties reumàtiques, malalties degeneratives, regeneració de la pell, intoleràncies alimentàries, patologies del sistema digestiu, cansament crònic, fibromiàlgia, quan es deixa de fumar o es fa un canvi d’hàbits alimentaris.

On puc fer un dejuni terapèutic?

Com ja s’ha apuntat, passar-nos dies sense ingerir aliments sòlids no és una cosa que puguem prendre’ns a la lleugera i practicar de forma autònoma, ja que, si no ho fem en les condicions adequades, pot provocar deshidratació, generar estrès o augmentar la somnolència, entre d’altres.

Si volem fer un dejuni terapèutic, convé posar-nos en mans de professionals qualificats que facin una avaluació mèdica prèvia i que garanteixin un control i un acompanyament abans, durant i després del dejuni, com el que ofereixen l’equip d’Edgar Barrionuevo i David Moreno a Ayuno y Salud, a la població barcelonina de Castelldefels.