France - vegetable marketLa majoria de les persones ens hem preguntat algun cop quina és la dieta perfecta o la millor de totes les que hi ha a l’aparador de l’alimentació saludable. Hi ha gent amb una salut i un físic admirable que fa dietes molt diferents: macrobiòtica, crudivegana, paleolítica, vegana, vegetariana, frugívora, flexitariana, ayurvèdica, d’eliminació, antienvelliment, alcalina, del grup sanguini, de 1.800 calories, de tipus metabòlic, sense gluten… I encara en podríem citar cent més.

Cada dieta té seguidors i defensors al darrere, i cadascuna l’avala algun metge o científic que en defensa els beneficis perquè ell mateix la fa o ha vist resultats increïbles en pacients o clients. Però això no vol dir que aquella dieta sigui la bona i única per a tothom, només que és el tipus d’alimentació que s’ajusta a les necessitats úniques d’aquella persona en aquell moment determinat. Perquè ni tan sols un mateix tipus de dieta és igual per a dues persones ni per a la persona per sempre més, sense ajustar-la en algun moment, ja que hi ha factors que canvien, com la constitució, la condició interna i l’estat de salut, els gustos personals, l’activitat física, el clima del lloc on viu, i fins i tot la procedència ètnica o les toleràncies i/o intoleràncies alimentàries.

De l’aprofundiment, estudi i investigació de les més de cent dietes, es poden extreure unes conclusions i premisses bàsiques de què hem de fer si volem seguir una bona alimentació saludable més enllà de teoritzar massa, fer classificacions i repensar en excés el que s’ha de menjar. Les deu condicions bàsiques que ha de tenir una dieta saludable són les següents:

  1. Hem d’eliminar o reduir al màxim qualsevol aliment refinat. Això inclou el sucre blanc i succedanis o alternatives artificials, la sal de taula i les farines que no siguin integrals. El sucre no és només el que s’afegeix al cafè, sinó també els aliments que en contenen (salses, refrescos, dolços convencionals…) i els que es converteixen en sucre un cop a la sang, com l’alcohol i els carbohidrats ràpids refinats. El color blanc que no és propi d’un aliment natural, és sinònim de producte molt refinat, amb poques o cap vitamines, minerals, fibra, enzims, fitonutrients o antioxidants.
  1. Hem d’eliminar els aliments processats que es compren al supermercat convencional i reduir al màxim els aliments envasats. Això inclou els plats preparats llestos per posar al microones, les pizzes congelades, les delícies de pollastre, els gelats, les salses que tenen sucres, colorants, conservants o greixos trans (hidrogenats o parcialment hidrogenats), les bosses de patates, els succedanis de lactis amb sucres o edulcorants afegits o desnatats, i els aliments que intenten ser un altre aliment a còpia de refinar i processar aliments naturals.
  1. Si comprem un aliment envasat, ha de contenir el mínim d’ingredients possibles, hem de poder entendre i saber què són, i cap hauria de ser sucre. Si dubtem, val més no consumir-lo.

grilled vegetables

  1. Hem de menjar més verdures, i moltes de fulla verda, que són les grans oblidades i les que ajuden més a prevenir i curar malalties, cremar greixos, eliminar toxines i alcalinitzar l’organisme. Les fruites i verdures han de ser locals, de temporada, de proximitat i preferiblement ecològiques.
  1. Hem d’escoltar el cos, respectar les seves necessitats i el rellotge biològic: menjar quan tinguem gana i no fer-ho ni perquè toca ni per saciar emocions, no sopar més tard de les nou del vespre, estar unes deu hores sense menjar des del sopar fins a l’hora d’esmorzar, i seguir la regla del “menys és més”; és a dir, val més barrejar pocs aliments en un mateix plat per pair bé, que és la clau per tenir una bona salut.
  1. Hem de prioritzar la qualitat sempre per sobre de la quantitat; sobretot quan comprem aliments d’origen animal. Val més menjar menys carn a la setmana però que sigui ecològica, com la que trobem a Bio Space; menys peix, però que no sigui de piscifactoria alimentat amb pinso convencional; ous i lactis ecològics abans que convencionals, perquè l’animal no ha estat hormonat ni medicat; llegums cuits en pots de vidre cuinats amb sal marina; olis vegetals de primera pressió en fred ecològics i no refinats; fruita seca natural en lloc de fregida i salada; aigua de bona qualitat… I així amb tots els aliments.
  1. Al llarg del dia o la setmana hem de menjar aliments de diferents colors perquè tenen antioxidants diferents que ajuden a prevenir malalties. Com diu Odile Fernández, autora de Mis recetas anticáncer, hem de fer una dieta de l’arc de Sant Martí. Segons Fernández, els aliments de color groc-verd (all, ceba, espàrrecs) reforcen el sistema immunitari i destrueixen les cèl·lules canceroses; els de color verd (col, kale, espinacs, bledes) ajuden a construir cèl·lules saludables, i els aliments de color blau (nabius, raïm morat, prunes) ajuden a eliminar substàncies nocives. Segons David Wolfe, especialista en alimentació crua i superaliments, el color negre (olives negres, cacau pur) està relacionat amb la força de la vida; el vermell (síndria, tomàquet) representa el poder, l’energia del dia a dia, i ens ajuda en la resposta del sistema immunitari i a tenir una bona salut del cor i la sang; i el blanc (ceba, all) ajuda els pulmons i el sistema respiratori.
  1. Hem de tenir una actitud activa i proactiva davant l’alimentació. Si us agraden molt els dolços o algun tipus d’aliment processat poc saludable, cal buscar una alternativa saludable per fer a casa; avui dia hi ha receptes de tot a internet. I si necessiteu menjar entre hores o fora de casa sempre val més dur a sobre el millor fast food que hi ha: fruita, fruita seca, llavors, verdura… sigui al natural o en sucs o batuts verds… Són aliments molt a l’abast que podem trobar fàcilment.
  1. Hem de mastegar-ho i menjar-ho tot amb consciència. George Oshawa, fundador de la macrobiòtica, àmpliament coneguda com una teoria dietètica que elimina el sucre, va arribar a dir: “Jo també prenc sucre, i per fer-ho l’únic que faig és mastegar encara més l’aliment!”. Heu provat mai de fer realment allò de “beure l’aliment i mastegar la beguda?”
  1. En cas de patologies o desajustos de salut, cal no automedicar-se, ni amb medicaments convencionals ni amb superaliments (espirulina, clorel·la, maca…), sense la guia d’un professional de la salut de confiança.

En resum, qualsevol dieta saludable, que és la que podem mantenir al llarg del temps com un estil de vida que ens permet gaudir de salut i un pes adient, ha d’estar basada en aliments frescos, de temporada, millor ecològics, sense processats ni refinats, fàcils de digerir i respectant les necessitats reals i fisiològiques de cada cos, que és únic i irrepetible. Però no és qüestió de teoritzar ni obsessionar-nos-hi, perquè si mengem productes frescos, naturals i de temporada ho farem sense haver de pensar ni reflexionar, ja que la naturalesa mateix ens ho dóna.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen