Coope” és la forma abreujada per referir-se a una cooperativa de consum ecològic o ecoconsum. Cooperatives, grups o associacions, tant és: grups de persones que coincideixen cada setmana per repartir-se la compra que han fet conjuntament i directament a productors ecològics (agricultors i ramaders).

Podem comprar productes com fruita, verdura, lactis, carn, llegums, fruita seca, vi, cerveses artesanes, etc. La filosofia és que els socis puguin adquirir productes ecològics i alhora afavorir el consum de productes locals, és a dir, produïts a pocs quilòmetres.

La “coope” no és un supermercat on anem a buscar els aliments que ens fan falta, paguem i marxem cap a casa. La “coope” és:

  • el lloc físic on anem a buscar la comanda que hem fet, normalment la setmana anterior;
  • un espai on es fan assemblees periòdicament per decidir quins productes es compren i amb quins productors es treballa;
  • un espai en què cada unitat familiar s’encarrega d’alguna tasca i la fa regularment (fer comandes, fer permanències per repartir les comandes, netejar, etc.);
  • i, el més important, un espai on es fa barri, on es coneix veïns i veïnes amb interessos comuns, on hi ha caliu humà, que tanta falta fa a les ciutats.

Individualment, tenim accés a un producte ecològic, fresc i de bona qualitat; el preu per al consumidor és raonable i, a més, el productor també pot vendre’l a un preu just que li compensi tota la feina que ha fet.

Els consumidors agroecològics consumim producte de temporada i, entre altres coses, cada any esperem impacients l’arribada dels tomàquets. Gaudim del sabor autèntic de les fruites i verdures acabades de collir, tal com les ofereix la terra, sense modificar ni accelerar-ne el creixement.

D’aquesta manera contribuïm a millorar l’economia local i la feina de pagesos que viuen a prop nostre i que tracten la terra de manera respectuosa:

  • utilitzant varietats de llavors tradicionals que afavoreixen la biodiversitat i evitant el monocultiu;
  • aprofitant peces que no es vendrien als supermercats o fruiteries convencionals perquè són massa petites o lletges, etc.;
  • estalviant bosses i envasos;
  • en el cas de Barcelona, els pagesos van un cop per setmana a diverses cooperatives de la ciutat (de vegades s’ajuden entre ells i aprofiten la furgoneta d’un per repartir la producció de diversos pagesos o ramaders).

El consumidor agroecològic té la sort de conèixer personalment la persona que li porta les comandes. De tant en tant, s’organitzen visites els caps de setmana per anar a veure com treballen.

Els productors ecològics són herois moderns que van a contracorrent en una societat que aparentment només pensa a produir tan de pressa com sigui possible; en canvi, ells pacientment, s’esforcen a contribuir a un món millor i més ben alimentat.

Necessitem els pagesos que cultiven ecològicament, i els pagesos necessiten consumidors conscients que donin suport a la tasca que fan. Veiem com, cada any, va augmentant la superfície de conreu ecològic, i perquè segueixi creixent cal que totes dues parts col·laborin. Un exemple d’aquesta cooperació entre consumidors i productors el trobem a La Repera, des d’on s’organitzen jornades de trobada i de debat entre pagesos i consumidors agroecològics; la darrera es va fer a principi del 2012 a Sant Cugat. En aquest mateix bloc podeu trobar un mapa de Catalunya en què podreu localitzar els diferents grups de consum ecològic i també els productors.

Avui en dia, consumir ecològic és urgent i molt necessari, una acció positiva que repercutirà en el medi ambient, en l’economia i en la nostra pròpia salut; una acció individual que, sumada a moltes accions individuals, cada vegada s’anirà estenent més. Si on viviu no hi ha cap grup o els que funcionen ja són plens, animeu-vos a crear-ne un; contacteu amb un que faci temps que va començar i us donarà un cop de mà, perquè es tracta d’això, de cooperar.

Article escrit per:

Rosa Ana Segura Cuella

Naturòpata per l’escola ISMET, també ha estudiat cuina i dietètica naturista a l’IFP Roger de Llúria. Té consulta pròpia i fa tallers de cuina vegetariana, plantes medicinals, sabons artesanals, etc.

Telèfon: 676 428 334
http://terradeflors.wordpress.com
http://www.facebook.com/terradeflors