L’esmorzar és bàsic, perquè desperta el cos després d’hores sense menjar, perquè prepara les criatures perquè rendeixin a l’escola. L’ideal és que “a casa facin un esmorzar fort”, assegura la psicopedagoga, naturòpata, homeòpata i màster en Salut i Nutrició Josefina Llargués; després, a l’hora del pati, haurien de fer un esmorzar lleuger, que no tragués la gana per dinar.

Perquè siguin ideals del tot, els esmorzars “haurien de ser compartits amb la família”, ja que és una manera d’encetar el dia plegats, de passar una estona tranquil·la abans de començar les activitats.

A l’hora d’enumerar propostes, la Josefina Llargués, autora dels llibres de receptes La Filomena els fogons remena i La Filomena llaminera, de Cossetània Edicions, proposa:

  1. Cereals integrals de quinoa, blat, kamut, espelta, blat de moro, arròs…
  2. Galetes integrals o pastissos casolans integrals.
  3. Un ou passat per aigua i pa integral per sucar.
  4. Galetes inflades d’arròs o altres cereals, untades amb paté vegetal, o acompanyades de codonyat o d’enciam amb rodanxes de tomàquet i una mica de formatge fresc, si preneu lactis.
  5. Musli que podeu barrejar amb llet de vaca o de cabra ecològiques o amb una beguda vegetal.
  6. Pa de kamut amb margarina vegetal no hidrogenada amb mel, nous i panses per sobre.
  7. Pa integral ben sucat amb tomàquet i regat amb oli d’oliva verge, acompanyat del que més us agradi.
  8. Un iogurt o quefir de vaca o de cabra, si preneu lactis, o bé un iogurt de soja, barrejat amb fruita a bocinets i un grapat de cereals inflats.
  9. Torrades de pa integral acabades de fer, amb melmelada sense sucre o endolcida amb una mica de sucre integral de canya, concentrat de poma o melassa de cereal.
  10. Pa integral de blat amb mantega de bona qualitat i dàtils naturals tallats a bocinets per sobre.
  11. Les begudes d’arròs, soja, quinoa, civada, espelta, kamut, avellanes o ametlles, sense sucre afegit, poden ser una alternativa magnífica per als que no consumiu lactis habitualment o els que voleu alternar-los amb altres idees nutritives i delicioses.
  12. Pa d’espelta amb tahina (pasta de sèsam, molt rica en calci) i un rajolí de melassa d’arròs.
  13. Creps farcits de melmelada casolana.

Després d’haver esmorzat a casa, per a l’hora del pati “els podem preparar un entrepà de pa integral petit, acompanyat de fruita seca, orellanes, unes galetes integrals o una peça de fruita”, explica la Josefina Llargués. L’important és que l’esmorzar de mig matí sigui només un refrigeri, i no el central.

Els beneficis del menjar integral per a les criatures

El menjar integral no és prou conegut. Sovint es pensa que és només per fer règim i per tenir un bon trànsit intestinal i, per tant, per anar bé al lavabo. És cert que el menjar integral regula el funcionament dels intestins, però també és molt més.

El menjar integral, com ara el pa o els cereals, conserva tots els nutrients, com ara vitamines, minerals i proteïnes. Els conserva perquè no els han tret, com es fa amb el menjar refinat. Per entendre-ho, cal pensar en una ceba a la qual es treuen les capes. Això és el que es fa als cereals: els extreuen totes les capes –on hi ha els nutrients– fins a quedar-se amb el gra últim: el cereal refinat.

Les criatures fan un desgast físic important diàriament, per això els cereals, la pasta o el pa integral els mineralitza d’una manera òptima. En canvi, en el cas del menjar refinat, el cereal només s’ha quedat amb el sucre, que els dóna energia, ja que els hidrats de carboni es transformen en sucre quan es metabolitzen.

Hi ha un altre mite que assegura que el menjar integral no agrada a les criatures. És qüestió d’educar el paladar, assegura l’especialista Josefina Llargués. “I una bona manera de començar és anar combinant tots dos tipus”. Per exemple, un dia poden menjar espaguetis blancs, però un altre, arròs integral. Els beneficis són importants.

Proposta de receptes de Josefina Llargués, extrets del llibre La Filomena llaminera

ESMORZAR DE PRÍNCEPS i PRINCESES

Ingredients

  • 1 bol de beguda de civada
  • 50 g de cereals de quinoa
  • 6 maduixots tallats petits
  • 1 cp de melassa de civada o d’arròs
  • 1 cc de sèsam cru o torrat

Preparació

  1. Omplim gairebé un bol amb beguda de civada.
  2. Hi afegim els cereals de quinoa, els maduixots i la melassa. (El tiet Jaume deixarà els maduixots tallats. Ja sabeu que els nens no podem tocar els ganivets, perquè ens podríem tallar.)
  3. Barregem els ingredients, espolsem sèsam per sobre i ens ho mengen tot seguit, si no els cereals s’estovaran!

ESMORZAR BLANC I GROC

Ingredients

  • Galetes d’arròs (o de qualsevol altre cereal)
  • Formatge fresc de cabra o de vaca
  • 1 plàtan
  • Mel de mil flors

Preparació

  1. Agafem una galeta d’arròs, la cobrim amb un tall prim de formatge fresc i algunes rodanxes de plàtan (Com sempre, els ganivets només els pot manipular un adult. Demaneu ajut al pare o a la mare per tallar el plàtan.)
  2. Ho reguem amb un fil de mel i… ummm… és boníssim!

ESMORZAR DELS CAMPIONS

Ingredients

  • 1 bol de beguda de soja
  • 50 g de cereals d’espelta
  • 3 o 4 nous trossejades
  • 1 cp de panses Sultana
  • 1 cp de pinyons
  • 1 cp de concentrat de poma

Preparació

Posem la beguda de soja dins el bol. Hi afegim la resta d’ingredients, barregem i… ja ens ho podem menjar!

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de maig sortegem el joc de l’amanida. 

Pregunta: Quin és l’aliment que no agrada als vostres fills i com ho feu perquè en tasti una mica?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del conjunt d’eines de cuina de fusta del mes d’abril és: Patrícia Oliva

El pròxim sorteig el farem el 22 de maig. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert