Una ceba al llit i l’endemà ben fresc

No hi ha cap estudi científic que ho asseguri, però sí molta praxis. Si talleu una ceba de Figueres i la col·loqueu sota el llit dels nens quan estan constipats, l’endemà es despertaran amb el nas més clar, més buit de mocs, i durant la nit hauran respirat millor.
Altres mucolítics naturals també són els porros i els alls, que també es poden posar tallats en un plat. La recomanació natural també és beure molt líquids, especialment aigua, i també es poden preparar cremes amb cebes i porros, que facilitaran la desaparició de la congestió nasal.
Ara bé, hi ha una cosa molt important a tenir en compte, l’endemà de posar un plat de ceba de Figueres a l’habitació de l’infant, caldrà que obriu bé les finestres, perquè l’olor que hi quedarà serà ben bona.

 

La caseïna, la proteïna més abundant de la llet de vaca, és la culpable dels mocs. I està bé saber-ho, perquè els mocs són com les pedretes de les sabates: s’arrosseguen sempre i no deixen que els nens estiguin tranquils. “La reacció de causa i efecte sovint es produeix al cap de 12 o 15 hores de consumir-la”, assegura la prestigiosa i documentada pàgina web www.notmilk.com.
“Si elimina la llet i els productes làctics durant una setmana, en notaríeu les diferències, perquè dormiríeu millor, tindríeu més energia, més claredat de pensament i sobretot acomiadaríeu la congestió nasal”, continua explicant el mateix web, quan es clica damunt de l’entrada “nasal”.

La nutricionista Lucia Redondo també relaciona els mocs amb la llet de vaca. Es basa en un estudi recent (consultable aquí), en el qual s’explica el mecanisme pel qual “el consum de llet augmenta la producció de mucositat en el tracte respiratori”. Segons diu la Lucia, “el problema és que la caseïna no la digerim bé, i per això en queden fragments en l’intestí”. I són aquests fragments els que travessen la barrera intestinal i provoquen l’estimulació del moc en les glàndules de les vies respiratòries.

 

La cara menys amable de la llet

El pediatra Carlos González nega la relació d’uns, els mocs, i l’altra, la llet de vaca. I per això posa en dubte els estudis científics que ho han fet. Hi ha un estudi, que diu que una casomorfina de la llet de vaca produeix mocs en cèl·lules d’intestí de ratolí in vitro. I en González contraataca dient: “primer, la llet materna té més casomorfina que la de la vaca; segon, l’estudi no fa servir llet tal qual, sinó casomorfina aïllada; tercer, no són persones, ni tan sols ratolins vius; quart, és intestí, no nas, i cinquè, no diuen que sigui un problema. Tot al contrari, diuen que el moc és un factor protector en l’intestí i que continuaran investigant per veure si serveix per curar alguna cosa”.

Per una altra banda, metges com Ma. Teresa Bravo, directora docent de l’Acadèmia Medicohomeopàtica de Barcelona, afirmen amb rotunditat que “la llet de vaca no ha de ser un aliment de primer consum per als nens, perquè té 22 proteïnes al·lergèniques. A més, té una hormona del creixement, bona per a la vaca, que pot intervenir perjudicialment en les persones. Per exemple, a les nenes els pot venir abans la menstruació. I sobretot, té la caseïna, que és la culpable dels mocs”. L’homeòpata Bravo retira la llet de vaca als pacients que li arriben amb molts mocs, i sobretot amb bronquitis i asma, “i els recomano llet d’arròs, d’ametlles, de quinoa, de kamut. La de soja no la recomano perquè també és al·lergènica”. I continua explicant que no cal patir pel calci, perquè “si es fa una dieta amb llegums, fruites, verdures, arròs, fruita seca o algues”, el calci està assegurat.

Mentrestant, pares i mares es basen en la seva experiència pràctica. La Montsant Ciurana, mare del Ton i del Guifré, té clar que “quan tenen mocs, els he de retirar la llet de vaca, i els dono la de soja”. La Mireia Bertran, mare dels bessons Pol i Biel, els ha retirat tots els lactis perquè agafaven bronquitis contínues, que acabaven en hospitalització. “Del mes de setembre al gener, han tingut tres hospitalitzacions per culpa de bronquitis, i han tingut també una pneumònia. Per això, ens hem documentat copiosament i, sense recomanació de cap metge, els hem retirat els lactis i els donem probiòtics. Ara ho estem provant, i esperem no haver de córrer a l’hospital”.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert