Hi ha moltes llegendes sobre l’origen del kamut i de com va arribar als Estats Units. La mes curiosa explica que el van trobar en una tomba egípicia, però el més probable és que senzillament algú en trobés en un mercat i l’enviés als Estats Units, on va arribar l’any 49 i es va conrear, però no es va fer popular fins a finals dels 80 i principis dels 90.

El més interessant d’aquest gra és que és el blat més antic que es coneix, per tant no és un híbrid i no produeix al·lèrgies com el blat actual. Els intolerants al blat potser el toleraran millor: els celíacs no el poden consumir perquè conté gluten.

Kamut-e1310238647229

És un gra especialment resistent a las plagues, el que permet el seu conreu ecològic sense dificultats. El gra té una proporció d’aigua menor que el blat convencional, el que explica la seva resistència als insectes i que sigui molt difícil que es faci malbé. Això també explica que perdi menys nutrients des que es conrea fins que es consumeix.

Les principals propietats nutricionals del kamut

El cert és que amb el blat kamut tot són avantatges:

  • És més dolç que el blat convencional, característica que el fa més agradable al paladar.
  • Té una elevada quantitat de minerals, en especial de seleni, zinc i magnesi.
    • El seleni, combinat amb la vitamina E que conté, produeix un important efecte antioxidant (es calcula que un 30% per més que el blat comú); això és important en cas de problemes cardiovasculars i de colesterol.
    • En comparació amb el blat convencional, presenta entre dues i quatre vegades més densitat de minerals como el calci, potassi, magnesi, fòsfor i ferro.
  • Presenta el doble de vitamines B1 i B2,  i cinc vegades més quantitat de niacina (vitamina B3) i vitamina E.
  • És ric en lisina, un aminoàcid que escasseja en la resta de cereals: en general té una concentració entre un 20 i un 40% superior de proteïnes que el blat convencional i té una quantitat important d’àcids grassos saludables.
  • També és especialment ric en hidrats de carboni complexos que aporten molta energia.
  • No té gaire fibra, cosa que millora la seva digestibilitat.

Efectes sobre l'organisme segons la medicina tradicional xinesa del kamut

Els grans, com el Kamut, porten una important càrrega energètica.  No parlem en termes de calories, sinó en termes d’energia vital: els grans carreguen el cos d’energia electromagnètica. Hem de recordar que un gra és potencialment una planta i que aquesta potencialitat també la ingerim i que té efectes sobre la nostra pròpia energia vital.

També és bo pel fetge i millora la tendència a la irritabilitat i l’enuig, emocions regulades per aquest òrgan segons la Medicina Tradicional Xinesa.

El kamut és una opció per persones sensibles al gluten

Si sou especialment sensibles al blat convencional però no celíacs, aquest gra pot ser una bona solució perquè pugueu tornar a gaudir del bon gust del pa, les bases de pizzes, la pasta, les galetes i altres productes similars. Segons estudis efectuats per l’Associació Internacional d’ Al·lèrgies Alimentàries amb 4.500 pacients hipersensibles i al·lèrgics al gluten de blat, es va demostrar que un 70 % experimentaven una reacció nul·la o gairebé nul·la menjant Kamut, malgrat que la seva proporció de gluten és elevada.

Per aquells esportistes interessats en millorar el seu rendiment el Kamut també és una bona solució molt més efectiva i raonable des del punt de vista nutricional que menjar-se un plat de pasta hores abans d’una prova

Escull i cuina correctament el kamut

D’entrada, quan busqueu Kamut a la botiga he de mirar que porti la ® de producte registrat. I que sigui Kamut Khorasan. Sí, el Kamut és una marca registrada i només és conrea de forma orgànica als Estats Units.

El Kamut registrat assegura, entre altres qualitats, que és procedent de l’agricultura ecològica, que el seu tant per cent de proteïna oscil·la entre un 12 i un 18%, que està lliure en un 99% d’altres varietats de blat modern o que conté una elevada quantitat de seleni.

Com hem de cuinar el kamut?

Per cuinar el kamut has de:

  • Remullar-lo abans, una hora i mitja o dues hores.
  • Després poseu dues parts d’aigua  per una de cereal.
  • Quan l’aigua bulli, afegiu el Kamut.
  • Saleu i quan torni a bullir, tapeu, abaixeu el foc i coeu entre 45 i 50 minut, fins que hagi perdut tota l’aigua.

Les millors receptes amb kamut

Base de pizza de Kamut

  • 1 cullerada de llevat micronitzat ecològic.
  • 750 cl d’aigua calenta.
  • 1 kg de farina de Kamut.
  • 2 cullerades d’oli d’oliva.
  • 2 culleradetes de sal.
  1. Poseu el llevat en un bol amb l’aigua calenta i deixeu-lo 10 minutos fins que creixi. Mescleu la sal i la farina amb el llevat i bateu amb una cullera de fusta fins que hagueu eliminat tots els grumolls.
  2. Amasseu sobre una superfície enfarinada durant 15 minuts. Colpegeu la massa contra la taula de treball perquè creixi el gluten.
  3. Poseu la massa en un recipient engreixat amb oli i cobriu-la amb un drap. Deixeu-la fins que hagi doblat el seu volum (una hora i mitja aproximadament). La massa ha de quedar suau i elàstica. A continuación dividiu la massa en dues parts, i amb un corró esteneu-la sobre dues safates de pizza.
  4. Poseu-hi els ingredients que us vinguin de gust.
  5. Enforneu a 200º de 20 a 30 minuts.
5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Adam Martín
Adam Martín

Periodista, escriptor, pare, especialista en nutrició i salut.

  @adammartinsk   @adammartinsk