El rebost

El gingebre

4 de desembre 2011 per Adam Martín

Si heu anat mai a un restaurant japonès és possible que l’hàgiu tastat: és aquella làmina fina de color rosaci que donen amb el sushi i que té un gust que recorda vagament la colònia. Abans de desterrar-lo per sempre de la vostra dieta, penseu que aquesta és només una de les moltes maneres de preparar-lo. De fet, menjat fresc, sense macerar, té un gust que recorda en part la llimona, en part la ceba.

El gingebre és una planta excel·lent —per ser exactes, és l’arrel la que és realment excel·lent—, amb nombrosos usos culinaris i, sobretot, amb moltes aplicacions medicinals. De fet, és tan potent que val més no consumir-ne en excés perquè pot arribar a ser contraproduent. Sembla que els romans en feien servir molt, però que va caure en desús fins que el cèlebre Marco Polo el va portar dels seus viatges.

Si teniu problemes digestius o us maregeu en els viatges, aquesta arrel ha de ser la vostra preferida.

Propietats nutricionals

El gingebre conté àcid oxàlic, gingerol, fibra, olis essencials, com el citral, la citronella, o el gama-eudesmol; aminoàcids, com l’arginina, l’asparagina, la histidina, la isoleucina, la leucina, la lisina, la metionina, la niacina, la treonina, el triptòfan, la tirosina, o la valina, i minerals, com l’alumini, el bor, el crom, el cobalt, el manganès, el fòsfor, el silici, o el zinc. No patiu, ara us expliquem quins efectes té aquesta veritable pluja de noms en l’organisme.

 

Efectes sobre l'organisme

El gingebre és una arrel picant tèbia que incrementa el nivell d’energia i escalfa l’organisme.

Es pot fer servir per trencar aliments amb alt contingut de proteïnes, com la carn o els llegums, i reduir l’efecte de l’àcid úric, una de les conseqüències d’ingerir aquest tipus d’aliments.

S’ha fet servir tradicionalment per tractar les afeccions intestinals, especialment els problemes digestius. Estimula el pàncrees i augmenta la producció d’enzims que afavoreixen la digestió.

El gingebre és dels millors remeis que hi ha per combatre les nàusees i les ganes de vomitar. Si us maregeu quan viatgeu, podeu prendre un parell de píndoles unes tres hores abans de sortir. Si el viatge és llarg, preneu-ne una mitja hora abans de començar i una altra píndola quan us comenceu a marejar. També es pot infusionar amb arrel seca (la trobareu en herbolaris) o menjar-lo fresc, barrejat amb altres fruites i liquat: un parell de centímetres de l’arrel ja faran el fet.

També combat els vòmits causats per la quimioteràpia, però en aquest cas és millor no menjar-lo amb l’estómac buit. De tota manera, com que el gingebre té propietats anticoagulants fareu bé de consultar el metge abans de prendre’l.

Seguim amb una llista de les altres propietats destacades del gingebre:

– – Com que és un antibacterià molt potent, és capaç d’eliminar l’Helicobacter pylori, un bacteri responsable de moltes úlceres, i també microorganismes perjudicials, com l’Escherichia coli, responsable de la major part de les diarrees, especialment en els nens, i de molts casos de gastroenteritis. Per cert, també ajuda a anar de ventre, perquè els gingerols que conté estimulen els moviments peristàltics dels intestins i afavoreixen l’expulsió dels excrements.

– El gingebre ajuda a dissoldre els trombes de les artèries i disminueix els nivells de colesterol en la sang. També pot ajudar a prevenir alguns accidents vasculars com els atacs de cor, les angines de pit, els coàguls o les trombosis.

– Afavoreix la bona circulació en les extremitats: ajuda o prevé problemes circulatoris en aquestes parts del cos, com la malaltia de Raynaud.

– També serveix per alleujar els símptomes de la grip, com la febre o la congestió nasal, i per reduir els dolors articulatoris que són conseqüència de l’acumulació de toxines produïdes pels microorganismes responsables d’aquesta malaltia. Si tenim un refredat comú funciona de la mateixa manera, i elimina les congestions que es produeixen al pit per l’acumulació de mucositat.

– En casos de sinusitis, serveix per desinflamar el nas congestionat.

– Dolor: és un bon antiinflamatori i analgèsic. Menjar-ne als àpats ajuda a reduir el dolor de malalties inflamatòries com l’artritis o l’artrosi.

– Afrodisíac (sí, també és una aplicació medicinal): el gingebre és capaç d’estimular el desig sexual i incrementa la libido. Es recomana en casos de problemes d’erecció causats per un excés de relacions sexuals.

Les embarassades amb marejos i nàusees, consulteu el metge.

El gingebre pot interactuar amb alguns medicaments anticoagulants, com l’heparina, o interferir en l’absorció del ferro.

Canvis vitals

Començar a prendre gingebre és una manera de ser conscient dels efectes tan potents que poden tenir determinats aliments en el nostre organisme, i de deixar de considerar-los remeis de segona davant dels fàrmacs: el cert és que poden ser tan efectius o més, i no tenen els efectes secundaris tan desagradables dels remeis artificials.

Com es cuina

A la botiga —herbolaris, mercats i supermercats eco—, trobareu l’arrel fresca, seca, en pols i també en píndoles. L’arrel fresca la podeu fer servir a la cuina més o menys com l’all, incorporant-ne una petita quantitat al menjar que estigueu preparant: compte, té un gust molt fort i és fàcil passar-se. També podeu fer-ne suc i posar-ne unes gotes a les sopes o estofats; us ajudarà a digerir millor i us escalfarà molt ràpidament.

Si el teniu en pols, feu-lo servir amb precaució i no en preneu més de dos grams al dia.

Receptes bàsiques

La nostra xef Montse Vallory us ofereix una recepta boníssima on hi inclou gingebre.

Resum


Adam Martín

Adam Martín Periodista
amartin@etselquemenges.cat

4 de desembre 2011


Comentaris
Cercador
Altres productes

tornar  —  amunt